Wardenclyffe Tower

Zvočna instalacija/ instrument

Prva postavitev:
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober 2015
Razstava 7.−23. oktober 2015
http://mfru-kiblix.si/?cat=7

Opisno:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAantena s šestimi aktivnimi kovinskimi kraki, občutljivimi na intenzivnost dotika – sočasno ali posamezno, kar proizvaja zvok, oziroma spremembo zvoka. Vsak krak je svoj senzor za dotik. Zvoke  igra obiskovalec, če pa obiskovalca ni, se dogaja osnovni algoritmični zvok. Za senzorje antene skrbi arduino, za zvok pa Pure data na Raspberry PI. Sklop dotične antene ima v vznožju ojačevalec in zvočnike, ki so sestavni del objekta/ instrumenta. Od dodatne opreme potrebujem le ozemljen (šuko) električni priključek. ker je ozemljitev bistvena za efektno delovanje kapacitivnih senzorjev.

Naslov: Wardenclyffe T Sonata

je parafraza na preokupacijo Nikole Tesla, ki je na prelomu v 20. stoletje v ZDA postavil eden prvih brezžičnih oddajnikov za čezatlantske komunikacije (-> Wardenclyffe Tower).

Njegovo vzporedno idejo o enem radijskem oddajniku za cel svet, ki je bila brez dvoma tedaj humanistična, vendar je v zgodovinski perspektivi avtoritarna/ fašistična (-> na drugi strani je množica “volksempfaengerjev”), uporabim na način sodobnega ljudskega sprejemnika – “kreiraj sam svojo glasbo”. Torej inverzija originalnega principa, ki pa je sodobni humanistični princip. Njegova tretja vzporedna ideja prisluškovanja zelo dolgim radijskim valovom se tiče naravnega sevanja Zemlje, Sonca  in drugih kozmičnih valovanj – celo izvenzemeljske inteligence. Ta se dotika magičnega (->novodobnega; duhovnega).

Za Nikolo Tesla bi lahko rekli, da je človek mitskega – in ne modernega časa. V tem se je bistveno razlikoval od sodobnikov/ znanstvenikov.  Verjetno je to tudi razlog, da ni zlahka prešel v zaporedje znanstvenega razvoja, ampak kot izjema – še danes kot tujek. Po drugi strani pa se Tesla kot edini iz sveta sodobne znanosti uspešno reproducira v mitski veličini – torej ne v domeni dejanskega, ampak v domeni možnega.

Wardenclyffe T je glasbeni instrument, ki proizvaja variacije skladbe poimenovane Wardenclyffe T Sonata.

Konceptualno gre za študijo interaktivnega digitalnega glasbenega instrumenta, ki izkazuje neko osnovno avtonomijo (muzicira tudi sam), hkrati pa omogoča živo muziciranje (aktivno se odziva na dinamiko muzikantovega dotikanja). To je torej dvojna zahteva, pri tem je za glasbeni instrument druga pomembnejša. Osnovni parametri (kompozicija) je v osnovi določena z računalniškim programiranjem. Program je v določenih segmentih odprt za spremembe vrednosti senzorjev, kar omogoča različne variacije osnovne konstrukcije zvoka.

wardenclyffe_tower1Naslov sicer določa tudi estetiko: Nikola Tesla je s svojimi antenami lovil atmosfersko elektrostatiko in ji tudi prisluškoval. Na zelo dolgih radijskih valovih je lahko spremljal tudi dejavnosti sončnih peg.  Govori se, da je prisluškoval zunajzemeljski inteligenci. Na nek način se je potrebno navezati tudi na to. Prav tako tudi oblika originalnega Teslovega stolpa določa nekatere parametre izvedbe.

Antena uporablja kapacitivne senzorje, ki so del arduino subkulture – CapacitiveSensor library. Ker se v okviru Cirkulacije 2 zadnje čase ukvarjamo s protokolom MIDI, smo vključili tudi to možnost (http://www.cirkulacija2.org/?p=2487).

Oblika antene in prva uporaba je stara kakšnih pet let. Uporabili smo jih v okviru dveh prvih dogodkov Uzvočevalcev (http://www.zavod-ccc.org/?m=200908) kot senzorje za manipulacijo abstraktnega real-time videa.

Tehnično gre za nove možnosti gradnje samostojnih digitalnih glasbenih inštrumentov, ki jih nudi kombinacija Arduino – Raspberry P. Prvi kot fizični vmesnik (senzorji) in drugi računalnik za DSP (digital sound processing) – vir kvalitetnega zvoka. Kombinacijo operacijskega sistema linux in Pure data DSP programa so pripravili pri univerzi Stanford (ZDA) – imenuje se ccrma:

https://ccrma.stanford.edu/~eberdahl/Satellite/

Obstoječe smo prilagodili za naš namen.

Fotografije kažejo na progresijo gradnje (najnovejše zgoraj). Prvi dve tsa z razstave v Kibla-Portalu v Mariboru.

CAM01220CAM01234

CAM01186CAM01198

CAM01192

CAM01204

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA