AND Rijeka / ATT C2 – access to tools fair

savski1

Jurij je svojo serenado posvetil Sendi


Dvojni dogodek: 5/6 februar 2016 AND Rijeka in 9. februar 2016 ATT / sejem dostop do orodij – Semenj umetniških orodij!

Borut Savski: mali arduino sistemi/ naprave, zgrajene za različne namene

1. Cirkulino midi sequencer z novimi funkcionalnostmi
2. XGMidi synth modul z LCD zaslonom in kontrolami  XG midi samplov
3. Moire generator vizualnega moire efekta z močnimi LED
4. Wardenclyffe Tower senzorski zvočni instrument (raspberry pi in arduino)

Če so tehno-hipiji v 70-ih letih prejšnjega stoletja z novimi digitalnimi tehnologijami komunikacij napovedovali povečan dostop do znanja in orodij, pa se zdi, da pol stoletja kasneje realnost ne kaže čisto takšne podobe. Ljudje so degradirani na uporabnike “uporabniku prijaznih” tehnologij, narejenih za to, da se uporabljajo, ne pa razumejo. Prilaščanje, razstavljanje in ustvarjalno predelovanje je edini način, da se upreš njihovi mainstreamovski determinanti – uporabniški naravnanosti – in jih v končni fazi razumeš. Ideja odprte kode je ključ do znanja in odklepanja tehnologij.

Dogodek poteka v navezavi s sejmom AND Fair (“abandon normal devices”) Rijeka, ki bo potekal 5–6 februarja 2016 v galeriji Filodrammatica na Rijeki in ga organizira Drugo more (HR) v sodelovanju z Aksioma in Abandon Normal Devices (UK).

Situacija v Ljubljani se je zgodila v torek, 9. februarja 2016 v Cirkulaciji², Tobačna 5. Veliki prostor bo ogrevan! V Ljubljani bo sejem enodnevni dogodek s predstavitvami in zvečer s performensi.

Sejem ArtTools je posvečen raziskovanju tega, kako tehnologije ustvarjajo nove oblike družbenega dialoga. Gre za novomedijsko performativno prireditev po vzoru nekdanjih svetovnih razstav. Cilj je ustvariti “na napravah temelječo prireditev”, začasno avtonomno cono, kjer se razstavljajo in izmenjujejo eksperimentalni izdelki (blago?), vzpostavljajo novi odnosi, obiskovalci pa se učijo od ustvarjalcev in spoznavajo nove proizvode. Sejem je novomedijski in performativni dogodek kot so ga zasnovali leta 2014 Abandon Normal Devices za festival AND v Liverpoolu. Avtorji bodo ves čas na voljo za pojasnila, pomoč, demonstracije, svetovanje in izmenjavo znanj, tako da bodo lahko ljudje bolje razumeli naprave, jih morda celo demistificirali in s tem odprli črno škatlo tehnologije.