Herman + Savski : Pure Music

TOPOGRAFIJE ZVOKA 2023: SREČEVANJA / TOPOGRAPHIES OF SOUND 2023: ENCOUNTERS
17. – 18. november 2023, Galerija Škuc, Ljubljana

Topografije zvoka pomenijo srečanje, srečevanja, trke v zvočnem okolju, ki nas afektira, daje misliti in nas vpenja v različne kontekste. Srečevanja so v sodobnem (post pandemskem) času absurdno postala mediirana, vtrta v virtualni prostor, zvok pa prostor rabi, rabi ga za svojo širitev, rabi stik, korelacijo. Program nagovarja tovrstna srečevanja, srečevanja v medgeneracijskem prostoru, med ljudskim in sodobnim, med glasom, šumom in zvenom, med fizičnim in zvočnim telesom in njunim izzvenom v resonanci prostora, v šumu, v večslojnosti časa, ki se reaktualizira preko odmeva preteklosti, v večglasjih med osebnim in družbenim, med spominom in minljivostjo.
More at: https://skuc.org/topografije-zvoka-2023

Bogdana Herman & Borut Savski: Čista glasba

Petek, 17. november 2023 ob 20.00, Galerija Škuc

ČISTO kot ROB: npr. čisto do konca, čisto na vrhu, čisto pri miru, …
ČISTO kot BREZ: čisto zlato, čista voda, čista površina, …
ČISTO z vidika ČISTEGA TONA, ki bi ga poskušala držati, a se to ne da, ker telo tega ne dopušča…(Bogdana Herman)

Čista glasba je tista, ki je povedna sama po sebi. Ne potrebuje vsebine / družbenega konteksta. Je ideja (ne potrebuje telesa?). Nastaja kot logična (cerebralna?) dejavnost (glava brez telesa?). Je ideal, ki se mu približuje z redukcijo elementov družbenosti (družabnosti?). Čista glasba ni iskanje naravnih vzorov ali naravnih virov – ni mimetična. A vse to so le izhodišča. (Borut Savski)

Triptih:
MIMESIS – imitacija kot re-prezentacija obstoječega (videnega, slišanega, … narave)
POIESIS – princip emergence, nastanka, izgraditve, sestave (novega)
NEMESIS – boginja maščevanja, (pravičnega) kaznovanja, neogibne usode zaradi restabilizacije sveta (iz kaosa ponovno red)

Borut Savski in Bogdana Herman ustvarjata skrajno intriganten trk med sodobnostjo in preteklostjo, med tehnološko vsakdanjostjo in arhaičnim, ljudskim, zajetim v sodobnem miljeju. A tudi tehnološko je v njunem primeru rustikalno, izvzeto iz sfere potrošniške gonje v tehnologiji in vtrto v lasten ustvarjalni izraz, kjer tehnologija postane sredstvo skupnega prostora, skupnosti, kot je bila v preteklosti ljudska pesem. Od novokomponiranih pesmi v sveži izdaji prehajata v »Čisto glasbo«.

Bogdana Herman, profesorica slavistike in učiteljica veščin sporazumevanja, pesnica, raziskovalka in pevka ljudskih pesmi je ena izmed pionirk, ki je zvene, zvoke in vsebine ljudske glasbe spojila z današnjimi zvočnimi praksami in razprla tenko navidezno linijo, ki naj bi ljudskost ločevala od sodobnosti, med ljudskim in umetnim. Je članica ponovno obujene legendarne zasedbe Salamander, ki v sodobni maniri in skozi improvizacijo uglasbljuje poezijo Milana Dekleve. Posnela je vrsto plošč, nastopala v 23 državah sveta, ustvarjala radijske in TV oddaje o slovenskih ljudskih pesmih, narečjih in govorih, vrtla petje v filme, TV dokumentarce in gledališe predstave. Na njeni poti jos premljajo številni sodelavci: Tomaž Pengov, Jerko Novak, Milan Dekleva, Marko Kravos, Lado Jakša, Ivan Volarič Feo, Marko banda, Volk Folk, Zdravko Duša, Damijan Kracina, Jure Tori, Bakalina Velika, Borut Savski. Afrodita Hebar, Milena Kosec, Anja Šmajdek, Svetlana Makarovič, Silvana Paletti, Katarina Juvančič, Irena Z. Tomažin, Zvonka T. Simčič.

Mednarodno priznani domači ustvarjalec Borut Savski je pionir zvočne umetnosti, njen temeljni sotvorec v našem prostoru. Je intermedijski umetnik, tvorec zvočnih in interaktivnih orodij ter mehanizmom, založnik (Trivia), radijski umetnik (Ministrstvo za eksperiment, Radio Študent), tvorec novih umetniških paradigem, prostorov in skupnosti (Cirkulacija 2), mislec zvoka (Huda ura), eden prvih avtorjev zvočnih postavitev v naših galerijskih prostorih in glasbenik, ki o glasbi in zvoku razmišlja drugače, povsem samosvoje in s tem močno vpliva na naše glasbeno in zvočno ustvarjalno okolje.

Povezave:
http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=72
http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=62
http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/index