Levo pogromaštvo?

[Original at http://www.cirkulacija2.org/?p=1868]

Izjava Cirkulacije 2 – skupine začasnih uporabnikov Roga

V odgovor na nekritično objavo sporočila za javnost v časniku Delo “Nadstandardni komite Rogovcev prevzel odgovornost za drzno tatvino”

Člani iniciative Cirkulacija 2 (Borut Savski, Stefan Doepner in Boštjan Leskovšek), ki od leta 2007 delujemo v začasnem prostoru v nekdanji tovarni Rog, izražamo popolno nestrinjanje nad zapisanim v sporočilu za javnost omenjene skupine. Ne poznamo nobene identificirane skupine začasnih uporabnikov, ki bi se imenovala Nadstandardni komite Rogovcev. Prav tako nismo predali zastopanja naših stališč nikomur, zato je izjava o odgovornosti za krajo v galeriji Alkatraz, ki da jo prevzemajo Rogovci popolna izmišljotina in dezinformacija. Ob tem smo tudi izjemno presenečeni nad nekritično objavo nepreverjene in popolnoma anonimne izjave v časniku Delo. Od časnika Delo pričakujemo objavo tega demantija.

Menimo, da je akcija zakrinkane skupine posameznikov v galeriji Alkatraz izključno kriminalno dejanje, od drugih značilnosti pa bi predvsem izpostavili pogromaški način obračunavanja večje skupine nad manjšino ali posamezniki. Nekritično sprejemanje tega diskurza v medijih bo nujno pripeljalo do eskalacije prav takšnih načinov obračunavanja. Ker je pred tedni skupina posameznikov iz skupine uporabnikov Socialnega centra Rog že izvedla podoben pogrom nad dvema začasnima uporabnikoma nekdanje tovarne Rog, je dokaj očitno, da gre tudi v primeru kraje v galeriji Alkatraz za iste ljudi.

Člani Cirkulacije 2 poznamo ljudi, ki so pred časom delovali v okviru Socialnega centra, med njiimi je izstopal Andrej Kurnik, zato smo jih neformalno poimenovali Kurnikovci. Andrej Kurnik se tudi še sedaj poslužuje spletne pošte v okviru uporabnikov Roga, zato ga pozivamo, da se identificira kot eden od odgovornih ali pa se distancira od obeh omenjenih dejanj. Do tedaj jih bomo še naprej imenovali Kurnikovci, njihov način dela pa kurnikovski diksurz.

Verjamemo, da je precej sloganov, ki so bili uporabljeni kot del vstajniškega gibanja po Sloveniji, nastalo v glavah sodelujočih v Socialnem centru, prav tako ne dvomimo, da so uporabniki prostora Socialni center bistveno prispevali k vstajniškemu gibanju, vendar so svoje parole že davno predali v javno rabo in si jih tako ne morejo več prisvajati. Podobno kot si ne morejo prisvajati vstajniškega gibanja. Oboje je prepuščeno vulgarizaciji, tako kot so Kurnikovci že pred časom vulgarizirali intelektualni levičarski diskurz v totalitarni princip “cilj upravičuje sredstva”.

Ker so tudi umetniki in galeristi povečini del vstajniškega gibanja, je kurnikovska na videz aktivistična akcija še manj razumljiva in do konca sprevržena. Nobeno prevračanje pomenov sloganov, ki si jih je privoščila Marija Mojca Pungerčar, ne odtehta perverzij, ki si jih pri upravičevanju svojih motivov privoščijo Kurnikovci. Njihova največja perverzija pa je popolna redukcija nekdanjega levičarskega intelektualnega diskurza na raven primitivnega desničarskega jurišništva – pogromaštva. Skinhedovskih napadov je bilo v zgodovini Metelkove že veliko. Ali je zdaj nastopil čas levičarskih pogromov?

Kot umetniki člani Cirkulacije 2 zavračamo obračunavanje z umetniškimi pristopi in discipliniranjem in nasilnim podvrženjem umetnikov, kot se je zgodil v galeriji Alkatraz in že enkrat pred tem. Podobno akcijo so si namreč dovolili že v letu 2008, prav tako v primeru umetnice Marije Mojce Pungerčar, s katero so imeli dogovor o sodelovanju, ki so ga potem prekinili, nato pa vdrli na njeno predstavitev filma Bratstvo in enotnosti v samskem domu ter izrabili dogodek za svoje namene. Podobno kot sedaj, so tudi takratno akcijo upravičevali z mnenjem, da je umetnica sodelovala z oblastniki – kolaborirala – v tedanjem primeru so bili to lastniki delavskega doma v katerem so delavci prebivali. Vse skupaj je bilo leto kasneje enostransko opisano v publikaciji, ki jo je izdala državna institucija Moderna galerija, kot zbornik projekta Radikalno izobraževanje. Brez možnosti predstavitve stališč tudi s strani umetnice. Upam, da je bralcu jasno, da gre v tem primeru za podobne vloge: Moderna galerija (oblastnik; posrednik oblasti), ki običajno gosti umetnike, saj ima s strani države podeljen dikurz, ki se mu reče umetnost, je dala prednost drugačnemu diskurzu – anarhizmu/ aktivizmu pod šifro avtonomij, in s pomočjo javnih sredstev (države) in lastnih zaposlenih objavila knjigo, v kateri v omenjenem delu obračunava z umetniškim diskurzom. Gre za projekt, ki ga je vodila kustosinja Bojana Piškur z naslovom Radikalno izobraževanje (Moderna galerija, Ljubljana). Verjetno ni dvoma, da gre v tem primeru za posebne vrste perverzijo – po kurnikovskem diskurzu: za kolaboracijo z oblastniki. Perverzna vloga Moderne galerije kot reprezentanta države, ki na prsih goji anarhistično misel, je tudi zanimiva, vendar naj pač skrbi oblastnike.

Ni dvoma, da gre skupini storilcev za ustrahovanje umetnikov za namene kanaliziranja njihovega delovanja v zgolj agitatorske podporne akcije in manipulacije množic, kot je njihova doktrina. Vse besede o začasnosti in relativni avtonomiji v nekdanjem Socialnem centru so v zadnjem času zamenjale neprimerno skrajnejše izjave in – kar je neprimerno huje – že tudi dejanja. Diskurz, ki ga širijo Kurnikovci je diskurz sovraštva, likvidacij, manipulacij in ideoloških prisil. Niti ne dvomimo, da je mesto kriminalnega dejanja, ki se je izvršilo na Metelkovi, prav tako del strategije notranjega cepljenja/ čiščenja vstajniškega gibanja. Morda je namen, da bi ostali le tisti, ki so pripravljeni na vse.

Člani Cirkulacije 2 s to izjavo nasprotujemo, da se v javnosti kdorkoli predstavlja s skupnim nazivom Rogovci, kar naj bi pomenilo začasni uporabniki Roga. Kot umetniki izjavljamo, da ne bomo agitpropovski pamfletarji stalinistično razpoloženim predavateljem iz akademskih krogov, ampak bomo vztrajali na lastnih družbeno-anagažiranih načinih.

Predvsem pa ostro nasprotujemo načinu pogromaškega fašističnega obračunavanja z drugače mislečimi in želimo, da se te načine zatre v kali. Od policije pričakujemo, da bo storilce kriminalnega dejanja čimprej identificirala in proti njim ustrezno ukrepala.

Spisal in podpisal
Borut Savski
zastopnik Cirkulacije 2 (društva za interdisciplinarnost, samoprodukcijo in cirkulacijo sodobne umetnosti), ki je tudi partner projekta RogLab
in tudi član društva KUD Trivia, katerega predsednica je Marija Mojca Pungerčar

(hm, dost mamo… Kurnikovcev)

Berite v živo tule:

http://radiostudent.si/kultura/kulturne-novice/incident-v-galeriji-alkatraz