[http://www.vasovalci-pz.si] [Novo] [Isci] [Index] [E-posta] [Knjiga gostov]

Predstavitev zbora

Slika Vasovalcev Vasovalci smo moska vokalna skupina iz Ljubljane (opis). Vseh skupaj nas je trinajst pevcev v veliki vecini se mladih neporocenih fantov pod vodstvom Janeza Kotarja (opis). Letos tece ze sedma sezona nasega delovanja (opis). Pojemo pesmi za moski zbor brez spremljave iz zakladnice slovenskih ljudskih, umetnih, cerkvenih, crnskih duhovnih in zabavnih pesmi (opis). Za Vasovalce smo se poimenovali zaradi nasih nocnih presenecenj pod okni deklet (opis). Nastopamo po vsej Sloveniji ob najrazlicnejsih priloznostih, pa tudi v tujini smo ze bili (opis).


Nas sedez je na Vicu, kjer smo tudi doma. Ceprav se imenujemo zbor, nas ni toliko, da bi lahko upravicili svoje ime. Tudi fantje prav tako nismo vec vsi. Dva sta si namrec ze nadela zakonski jarem, a ko priloznost nanese sta se vedno rada fanta. Kljub temu, da prepevamo ze sedmo leto, je nasa povprecna starost petindvajset let.


Zasedba je od samega zacetka skoraj nespremenjena. Velika vecina nas je istih se od prve vaje. Kaksen pa je spotoma tudi obupal na nasi ne tako lahki poti, a je vedno prisel nov na izpraznjeno mesto. Stevila stirinajst pa vseeno nismo nikoli presegla in manj kot enajst nas prav tako nikoli ni bilo. Zborovodja je eden stalnejsih, saj vztraja ze od samega zacetka. Redko kateri zbor se lahko pohvali s taksno stalnostjo.


Nasi zacetki segajo v drugo polovico leta 1990. Takrat smo peli se brez posebnega cilja, tako bolj zase. Pocasi pa je repertoar rasel in sledili so priloznostni nastopi, kasneje pa tudi samostojni koncerti in gostovanja. Ob okrogli peti obletnici pa smo za prijatelje, ki se jih je v vseh teh letih nabralo kar precej, priredili jubilejni koncert s priloznostno pogostitvijo in razstavo fotografij nastalih v preteklih letih.


Sprva smo se lotili slovenskih ljudskih pesmi, kar predstavlja skoraj obvezen del repertoarja vsake moske zasedbe. Za vsako priloznost najde kaksna pesem in tako je uslisana marsikatera glasbena zelja. Pocasi pa smo tem pesmim dodajali se ostale zanre, tako umetne, cerkvene kot crnske duhovne, zadnje case pa nam predstavljajo izziv tudi zabavne pesmi, ki so v zborovski, posebno pa se moski zasedbi, le redko izvajane.


O izbiri imena bi skoraj lahko pisali romane, tako zapleten iz dolg je bil ta proces. Medtem smo ze postali znani kot zbor, ki se bavi z podoknicami in to v mestu, kar ni bilo niti vcasih tako obicajno, zdaj pa se posebej ni. Na poskusnji smo imeli razlicna imena, a nobeno ni zvenelo dovolj dobro. Pa smo se poimenovali kar za Vasovalce, saj to ime se najbolje opisuje pomemben del nasih rednih nalog.


Peli smo ze po vseh koncih Slovenije, saj razdalja za nas ni nobena ovira, ceprav se je treba voziti ob tezkih vremenskih in casovnih pogojih. Zapojemo ob kakrsnikoli priloznosti, pa naj bo to pogreb, poroka, kaksno drugacno slavje, koledovanje, podoknice, razlicne proslave ali pa samostojni koncert. Svoje pevske sposobnosti smo izkazovali tudi v tujini, ko smo razveseljevali slovenske izseljence.

----------------------------------------------------------------------

nazaj gor naprej