Prijava na ZDUS novice
ČLANSTVO
Zaradi prenove spletnih strani do nadaljnega ni mogoče oddati prijavnice za vpis v ZDUS v elektronski obliki.
Prosimo vas, da nam pišete na naš e-naslov info(at)zdus.si ali alen(at)skuc.si
PRENOVA SPLETA IN NOVICE
Zaradi prenove spletne strani in prenosa zdus.si na nov server ne bo deloval RSS, ukinjena pa bo tudi funkcija - naročilo na novice. Prosimo vas za razumevanje.
Reforma statusa samozaposlenih v kulturi (2/7/09)
Poročilo sestanka medresorske projektne skupine na MK

Za reševanje problemov samozaposlenih v kulturi je Ministrstvo za kulturo letos ustanovilo medresorsko projektno skupino za celostno rešitev statusa samozaposlenih v kulturi.

V projektni skupini poleg predstavnikov Ministrstva za kulturo sodelujejo tudi predstavniki Ministrstva za finance, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter predstavniki samozaposlenih v kulturi, med njimi tudi urednica Artservisa.

Skupina se je prvič sestala 18. junija 2009. Na sestanku se je projektna skupina najprej seznanila s svojimi nalogami, nato pa je vodja projektne skupine predstavila dosedanja prizadevanja Ministrstva za kulturo na področju samozaposlenih: gre za kratkoročne spremembe v okviru Uredbe o samozaposlenih v kulturi. Ena od večjih predlaganih sprememb je dvig cenzusa za 25 % odstotkov. Predstavniki samozaposlenih so izrazili mnenje, da bi bilo pri ugotavljanju cenzusa treba omogočiti možnost odštevanja nagrad, delovnih štipendij in sredstev, pridobljenih na razpisih, kar je po njihovem mnenju primernejša rešitev od dviga cenzusa. Predstavnica Ministrstva za kulturo je zagotovila, da bodo predlagane spremembe uredbe pred posredovanjem v vladno proceduro objavljene na spletnih straneh ministrstva, zainteresirana javnost pa povabljena k posredovanju pripomb nanje.

Nato je sledila predstavitev mnogih predlogov za celovito rešitev statusa samozaposlenih, ob čemer se je razvila razprava, kjer so bile izpostavljene težave, s katerimi se soočajo samozaposleni ter ovire za ureditev njihovega statusa. Ob koncu razprave je vodje projektne skupine vse člane pozvala, da posredujejo svoje predloge v pisni obliki do 17. 7. 2009, nato pa bo projektna skupina na svojem naslednjem sestanku, ki bo predvidoma septembra, skušala identificirati tiste predloge, ki bi jih bilo mogoče uresničiti in tudi instrumente, s katerimi bi bilo to mogoče doseči.

Ravno tako so člani projektne skupine menili, da bi bilo treba pripraviti dobro podlago za kakršnekoli spremembe na tem področju, torej dobro opredeliti, zakaj so samozaposleni v kulturi posebna skupina, kakšen je njen pomen in zakaj jo je treba obravnavati drugače. Ministrstvo za kulturo bo pripravilo tak dokument v sodelovanju s predstavniki samozaposlenih, v ta namen pa bo projektna skupina dala tudi pobude za izvedbo ustreznih študij, ki bi prinesle potrebne podatke o samozaposlenih v kulturi.

Vir: Ministrstvo za kulturo: "Povzetek sestanka medresorske projektne skupine za celostno rešitev statusa samozaposlenih v kulturi".

Artservis vabi uporabnike, da nam 10. 7. po elektronski pošti posredujete predloge za izboljšanje statusa samozaposlenih!
Napisani naj bodo kratko in jasno in poslani na elektronski naslov: info@artservis.org

Seznanite se tudi s predlogi Odprte zbornice, ki jih v medresorski projektni skupini zagovarjamo predstavniki samozaposlenih v kulturi (Odprta zbornica, Artservis, Asociacija, SUKI):

Predlogi Odprte zbornice za vizualno umetnost, poglavje 2: Samozaposleni na področju kulture (spletna stran Odprte zbornice)
Vir: Artservis
Prijavnica za članstvo
Zaradi prenove strani in menjave strežnikov prihaja do napake. Prosim, da prijavnico kljub temu izpolnite in jo pošljete na naš naslov ali pa na naslov alen(at)skuc.si (začasno).
Prijava na festival monodrame
Bienalni festival Monodrama Ptuj je najstarejša vsebinska stalnica ob redni produkciji Mestnega gledališča Ptuj.

Festival poteka od leta 1998 in predstavlja predvsem poklon osnovni, temeljni celici gledališkega ustvarjanja - igralcu. Produkcija monoloških produkcij temelji pretežno na iniciativi igralcev in redkeje gledaliških ustanov, festival pa predstavlja srečanje igralskega entuziazma, ki se razvija neposredno, v najčistejši, skoraj lirični obliki odrskega ustvarjanja. Festival je skoraj intimne narave in naravnan k druženju ustvarjalcev in poklonu danes redkemu umetniškemu zanesenjaštvu.
Nagrada festivala je izražena tudi v denarni obliki, saj je takšno netržno ustvarjanje vedno potrebno materialne podpore, ki jo težko doseže znotraj večjih oblik umetniškega delovanja. Selekcija tekmovalnih predstav se vrši s pomočjo umetniškega vodje festivala, ki po pregledu dvoletne produkcije in prijavljenih projektov, po svoji presoji izbere od pet do sedem tekmovalnih monologov. Dimenzija festivala je tako omejena in se osredotoči na izbor vrhunskih monodram.

Prijave na festival Monodrama Ptuj pošljite na elektronsko pošto info@mgP.si ali nas pokličite na tel +386 2 749 32 50
Prenova spletnih strani
Od meseca junija in vse do prvih dni septembra bo potekala prenova naših spletnih strani.
Vsi člani ZDUS-a lahko prejmejo e-naslov v obliki (ime)@zdus.si. Dostop do e-pošte bo mogoč iz katerega koli računalnika in tudi s pomočjo poštnih programov. E-naslov lahko naročite že danes v tajništvu ZDUS-a.
Content Management Powered by CuteNews

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/zdus/public_html/cutenews/inc/functions.mdu(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to valik.biz:80 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /home/zdus/public_html/cutenews/inc/functions.mdu(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/zdus/public_html/cutenews/inc/functions.mdu(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1


...nazaj na vrh

© ZDRUŽENJE DRAMSKIH UMETNIKOV SLOVENIJE (2006)
Powered by Ljudmila
Vse pravice, brez pisnega dovoljenja tajništva, pridržane. ZDUS se zavezuje, da bo varoval vse osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004) in na njegovi podlagi izdanimi predpisi.