Republika Strip

Ciril Horjak

Predstavitev stripovskega albuma RIDE Cirila Horjaka in pogovor z novinarjem Mirom Petkom v Osrednji koroški knjižnici dr. Franceta Sušnika na Ravnah na Koroškem
petek, 5. marca 2004, ob 19.00

Lanskega novembra je v Ljubljani pri založbi Stripburger izšel novi album zbirke Republika Strip. Prvenec Cirila Horjaka "RIDE" je zgodba o dogodivščinah Cirila in miška Mišime na poti od Ljubljane do Horjakovega domačega kraja Raven. Album je samosvoj odgovor na aktualne dogodke na Koroškem, kjer se je za skupino mogotcev uveljavil izraz "koroška mafija". Pogumni Večerov novinar Miro Petek je izkusil vso brutalnost teh ljudi, ko so ga pred tremi leti pretepli z basebalskimi palicami in je le za las ušel smrti. Proces proti storilcem se je, vsaj po mnenju novinarjev in slovenske javnosti, zelo zavlekel. Upanje, da bi odkrili in celo obsodili tudi naročnike napada, je še vedno majhno, ker naj bi bili v afero posredno vpleteni tudi ljudje iz slovenskega političnega vrha. Predstavitev stripovskega albuma bo v petek (kako simbolično!), 5. marca 2004, ob 19.00 v prostorih študijske knjižnice na gradu na Ravnah na Koroškem. Gost na predstavitvi bo Miro Petek, zato se obeta zanimiva debata. Seveda bo mogoče naročiti in kupiti strip po ugodni ceni; pri Stripburgerju so menili, da je prav, da dajo domačinom popust!


Stripovska razstava RIDE Cirila Horjaka v MKC »Rov« v Železnikih
Otvoritev bo v soboto, 21. februarja 2004 ob 19.00

Ciril Horjak je v intervjuju z Mirom Petkom za Večer dejal: »Moje razstave so načrtno na Koroškem ali v kakšnih drugih manjših krajih, torej so umeščene v okolje, ki me zanima - na slovensko periferijo." V temnem prostoru v bivšem zadružnem domu v Železnikih bo Horjak s pomočjo domačih aktivitstov pripravil diaprojekcijo nove stripovske dogodivščine z miškom Mišimo. Prvič bomo lahko videli zgodbo o hišici sredi gozda, imenovani "Petek 13", v kateri so mladi prirejali koncerte, potem pa so jo nekega dne neznanci podrli in zravnali z zemljo. Železniki imajo dobrih dva tisoč duš, vendar so v mestu zaprtih horizontov glasbene skupine, vsaj dva dobra striparja, družbeni aktivisti in dovolj tercialk in nadutih študentov prava in ekonomije, da med delavskimi bloki in kmetijami vedno vre. Otvoritev kulturno angažirane razstave bo v soboto, 21. februarja ob 19.00 v prostorih MKC "Rov". Vabljeni!

Izseke iz stripa so novinarjem na voljo na naslovu: http://www.ljudmila.org/ciril/press/

 
Ponedeljek, 17. nov. ob 18.00, Mestna knjižnica – enota Kolodvor, podhod železniške postaje, Ljubljana

Svečana otvoritev razstave del Cirila Horjaka in zbiranje prednaročil za album v višini 1.300 sit (v prosti prodaji bo cena 1.700 sit). Prednaročila bomo sprejemali tudi na našem uradnem naslovu, po pošti, telefonu in e-mailu.

Sreda, 19. nov. ob 19. uri v Mestni knjižnici Otona Župančiča – Središču za mlade, Gosposka ul. v Ljubljani
Pogovor za avtorjem in zbiranje prednaročil

Petek, 28. nov., 18.00, vračamo se na kraj zločina v enoto Kolodvor
Zbrali se bomo na istem prizorišču in izžrebali 5 srečnežev, ki bodo brezplačno prejeli albuma Ride Cirila Horjaka in Podgana Marka Kocpira. Ob glasbi in druženju, si boste lahko priborili tudi podpise obeh avtorjev.

Razstava bo na ogled med delavniki od 7. do 19. ure do 1. dec. 2003.
Album je moč (pred)naročiti na naslovu uredništva revije Stripburger, v prosti prodaji pa bo na voljo v najboljših knjigarnah.

O ALBUMU /O AVTORJU / STRIP