Zasebnost na internetu

[english]

O knjigi
Knjiga govori o problemu zasebnosti v sodobni informacijski in potrošniški družbi, predvsem pa o problemu zasebnosti na internetu. Problem zasebnosti in nadzora v virtualnem prostoru obravnava tako v sociološkem, pravnem, kot tudi tehničnem smislu. Knjiga pa ima tudi praktični vidik, saj so v njej opisani tako konkretni primeri možnih zlorab zasebnosti na internetu, kot tudi nekatere zaščitne tehnike. Knjiga je izšla v slovenskem in angleškem jeziku

Knjiga je izšla pri Mirovnem inštitutu, naročiti pa jo je mogoče pri Študentski založbi, Beethovnova 9, 1000 Ljubljana, telefon (01) 2510-332.

O avtorju
Matej Kovačič je diplomirani sociolog in mladi raziskovalec ter asistent na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani.

Poglej v knjigo!
Ogledate si lahko
kolofon, kazalo, zahvale, uvodno poglavje, stran 71 ter izsek iz slovarja uporabljenih pojmov.

Naslovnica
Naslovnica knjige (oblikovala jo je Irena Wölle) vsebuje kripto sardino. Gre za novo vrsto "živali" sardina cryptographicus, ki sta jo odkrila Alex Stewart in Rui Mendez. V resnici seveda ne gre za žival, pač pa za programsko implementacijo RSA šifrirnega algoritma v jeziku Perl, ki izgleda kot sardina (na naslovnici je postavljena pokončno). Če boste programsko kodo pretipkali in pognali, boste ugotovili, da program dejansko deluje!

[recenzije]
Na podlagi knjige se je v maju 2003 v
Kiberpipi odvila serija štirih predavanj o zasebnosti na internetu. Vabljeni k ogledu prosojnic v PDF formatu: 1. del (družba nadzora, sociološke dimenzije nadzora, zasebnost), 2. del (nadzor na internetu), 3. del (varstvo zasebnosti na internetu), 4. del (brezplačna programska oprema za zaščito zasebnosti in predstavitev knjige).