NEDELJA, 2. 12. 20.00 - otvoritev
PRIKAZEN (O FANTASMA)

Portugalska, 2000, drama, angl. pod., 90 min, 35 mm Scenarij: Joao Pedro Rodrigues, José Nerves, Paulo Rebelo, Alexandre Melo Režija: Joao Pedro Rodrigues Glavne vloge: Ricardo Meness, Beatriz Torcato, André Barbosa, Eurico Vieira Fotografija: Rui Poças

Sérgio, obseden z nenasitnimi željami, si ustvari svoj lastni svet. Njegov vsakdan je razpet med življenjem v najeti sobi v cenenem prenočišču z zajtrkom, anonimnim seksom z moškimi in službo pobiralca smeti v severnem delu Lizbone. Že dolgo drema v otroštvu, ki ga je delil le s psom Lordom, čuvajem smetiščne deponije. Tako se sploh ne zaveda ne svojega mesta v svetu ne grozečih senc, ki ga poskušajo obkrožiti: ljubezen sodelavke Fátime, neobičajno policistovo oprezanje in dvoumne želje delovodje. Toda neke noči zagleda prikazen iz svojih sanj in se prebudi v čisti obsedenosti z ljubeznijo. Povsem očaran začne skrivaj slediti moškemu, brska po njegovih smeteh in mu vlomi v hišo. Ko ga moški zavrne, išče izhod v kaosu, med odvečnimi ostanki sveta. Zdaj se zave, da je čisto sam in da ne sodi več v ta svet.
Prikazen je prvi celovečerec portugalskega biologa in režiserja Rodriguesa, ki je opozoril nase že s kratkimi filmi. Tokrat so ga prevzeli pobiralci smeti urbane pokrajine, te vse mlajše nevidne "prikazni", ki odstranjujejo ostanke drugih. Vendar tudi pravi, da njegov film ne govori o pobiralcih smeti; ti so le realni temelj za prehod v področje izmišljenega. To je fikcija o neizprosni surovosti želje, o nemoči, ki jo doživljamo ob zavrnitvi, in o režiserjevem hotenju, da bi ufilmil intimne gibe samotnega telesa v trenutku, ko se je moralo soočiti z zanikanjem vzajemnosti v ljubezni ... Film je bil pravo odkritje na lanskem beneškem festivalu.

* Po projekciji priložnostni coctail v preddverju Kinoteke.

PONEDELJEK, 3. 12. 22.00 (dan odprtih vrat - prost vstop)
QUEER AS FOLK, 2 - Same Men, New Tricks

Velika Britanija, 1999, nadaljevanka, angl., 90 min (2 x 45), video; Režija: Menhaj Huda Scenarij: Russel T. Davies; Glavne vloge: Aidan Gillen, Craig Kelly, Charlie Hunnam, Denise Black, AntonyCotton, Ger Ryan, Maria Doyle Kennedy Produkcija: Channel 4

Dogodivščine Vinca in Stuarta se tokrat dokončno razpletejo. Poleg že znanih čustvenih dilem njunega zamotanega odnosa (bosta sploh kdaj seksala?) in Nathanove prebujene spolnosti (ali bo kdaj prebolel Stuarta?) se morajo vsi trije krepko bojevati za spoštovanje in sprejemanje svoje spolne drugačnosti na delovnem mestu, v šoli in doma. Izidi so zelo nepredvidljivi. Ko se zdi, da nič ne more več omajati Stuartovega razkritja, se pojavijo številne ovire in nesojeni manchesterski par se mora podati na lov za svobodo, na tvegano pot, od koder ni več vrnitve.
Nova serija angleške nadaljevanke je še smelejša, zaplet doslednejši in močnejši. Zgodba je mestoma zelo epska in, kar je pomembna novost, obarvana z jezo. Pisec nadaljevanke Russell T. Davies pravi, da ga je že od prvega predvajanja nadaljevanke naprej jezilo in spodbujalo nenehno soočanje s homofobičnim "vsakdanom". Medtem ko je nadaljevanka Queer as Folk v Angliji razveseljevala gejevsko in lezbično populacijo in žela zelo pohvalne kritike, je hkrati vznemirila dežurne homofobe, ki so spet dvignili svoje glave. Tako junaki nadaljevanke ne razrešujejo le medsebojnih čustvenih zapletov in napetih odnosov, temveč tudi konflikte z okolico.

TOREK, 4. 12. 20.00
ZAHOD FUKA VZHOD (WEST FICKT OST)

Nemčija, 2001, drama, angl. pod., 60 min, Beta Scenarij in režija: Jürgen Brüning Glavne vloge: Daniel Bätscher, Hendrik Schneider, Tarik Qazi, Jörn Hartmann, Pünktchen, Bridge Markland, Jürgen Steinhoff Fotografija: Ralph Schreckenberg Glasba: Thomas Meyer

Trije geji živijo lahkotno in utečeno berlinsko življenje. Erik je zaposlen na borzi, Cyrus je natakar, Tim pa dela v seks šopu. Njihovi pogovori se sučejo okoli mode, vsakdanjih dogodkov in seksa, zvečer pa se odpravijo za prigodami nočnega življenja. V nekem baru spoznajo Pünktchen, transvestita, ki posnema Marlene Dietrich, sicer pa je zaposlen kot vizažist. Naslednji dan vsi sodelujejo pri fotografiranju za oglaševanje brazilskih izdelkov.
Njihov vsakdan in bolj ali manj običajna srečanja z geji, prijatelji ali skinhedi na avtobusu vedno spremljajo seksualne avanture.
Neke nedelje Erik, Cyrus in Tim lenarijo v svojem stanovanju in klepetajo o zabavi prejšnje noči. Ko se zvečeri, se spet odpravijo v nočno življenje. Na bencinski črpalki spoznajo dva fanta iz Leipziga, iz bivše Vzhodne Nemčije. Tako se seksualno in kulturno srečajo z Vzhodom.
Režiser in scenarist Jürgen Brüning (poznamo ga kot sodelavca Bruca La Bruca) pravi, da je s svojo filmsko stvaritvijo hotel prikazati nove like sodobnega gejevskega filma. Tako njegovi junaki niso v krizi zaradi nesrečne ljubezni niti se ne ukvarjajo več s tem, zakaj so istospolno usmerjeni. Sam režiser še poudarja, da se je naveličal zgodb, ki govorijo o razkritju homoseksualnosti. S svojim inovativnim filmom in neobičajno estetiko se mu je to zagotovo posrečilo preseči. (Film vsebuje eksplicitne seksualne prizore.)

21.30
METROSEKSUALNOST (METROSEXUALITY)

Velika Britanija, 2001, nadaljevanka, angl., 150 min (6 x 25), Beta Scenarij in režija: Rikki Beadle-Blair Glavne vloge: Noel Clarke, Rikki Beadle-Blair, Karl Collins, Rebecca Varney Produkcija: Channel 4

Metroseksualnost je komična nadaljevanka o urbanem, hitrem in zabavnem življenju. Fant spozna dekle, fant spozna fanta, dekle spozna dekle ... in vse druge ljubezenske kombinacije, ki jih lahko najdemo v hitrem obdobju skejtanja, mobitelov, elektronske pošte, hiphopa, kafičev in nakupovanj v Londonu. Kwame je privlačen sedemnajstletnik z nepopravljivim heteroseksualnim nagnjenjem in podivjanimi hormoni, ki se znajde v primežu najstniških težav. Njegov gejevski oče Max, ki ga igra scenarist in režiser Rikki Beadle-Blair, je superoče in supermama v eni osebi, ki si po ločitvi od partnerja seveda prizadeva ostati večno mlad - tako se navduši celo za skejtanje. Kwame si želi, da bi se oče pobotal z drugim očetom, Jordanom, sam pa bi zelo rad osvojil simpatično vrstnico Asho. Nadaljevanka, ki nam razkriva zapletene, a zabavne mreže Kwamejeve sodobne družine, njegova očeta ter prijatelje in prijateljice raznih spolnih nagnjenj, uspešno in posrečeno raziskuje razširjeno družino 21. stoletja.
Pravijo, da ni lahko biti strejt v 21. stoletju ... toda Kwameju, rojenemu v razgibanih sorodstvenih razmerjih polirasne in poliseksualne Anglije, gre zlahka od rok!

SREDA, 5. 12.
ANDY WARHOL - program Slovenske kinoteke

18.00 Kino-integral: Andy Warhol / 17. Festival lezbičnega in gejevskega filma
Spanje (Sleep)
Ideja za Spanje se je porodila še predno je Warhol kupil svojo prvo filmsko kamero. Osemurni film, ki kaže posnetek pesnika Johna Giorna med spanjem julija 1963, je bil na koncu zrezan na pet ur in pol, potem ko je Warhol skupaj zlepil različne koščke štiri minutnih zvitkov traku - tehnika, ki je kasneje nikdar več ni uporabil. Spanje poleg filma Empire šteje za enega redkih primerkov Warholovega konceptualnega filmskega ustvarjanja.
r Andy Warhol ZDA, 1963, 16mm, čb, nemi, 16 fps, excerpt of 37 minutes (total length: 321'), bp
Empire
Empire predstavlja vrhunec Warholovega minimalističnega stila: osemurni kader Empire State Buildinga, posnet v noči med 25. in 25. julijem 1964, od večera do jutra, iz enainštiridesetega nadstropja stolpnice Time-Life. Empire, nočna študija nebotičnika v počasnem posnetku, predstavlja filmsko meditacijo o naravi trajanja.
r Andy Warhol ZDA, 1964, 16mm, čb, nemi, 16 fps, excerpt of 42,5 minutes (total length: 485'), bp

21.00 Kino-integral: Andy Warhol / 17. Festival lezbičnega in gejevskega filma
Dekleta iz Chelsea (The Chelsea Girls)
Dekleta iz Chelsea, najbolj uspešen izmed Warholovih filmskih eksperimentov, prepleta različne nepovezane pripovedne niti s pomočjo dveh vzporednih projekcij ter mešanjem črno-bele in barvne tehnike. Ondine v vlogi papeža se zadane z amfetamini in v Tovarni posluša izpovedi, Mary Woronov nastopi v vlogi Superzvezdnice Ingrid, Eric Emerson pod vplivom drog zapade v monolog, Nico tiho joče, medtem ko ji po obrazu poplesavajo barvne sence. Film, fascinantna igra psihološke zapletenosti in osupljive ikonografije, naj bi bil ob vsakem predvajanju za odtenek drugačen in velja za enega najbolj pomembnih neodvisnih filmov šestdesetih let.
r Andy Warhol ZDA, 1966, 16mm - split-screen projection, čb in barvni, +/- 210', bp

ČETRTEK, 6. 12. 18.00 Kino-integral: Andy Warhol / 17. Festival lezbičnega in gejevskega filma
Poljubljanje (Kiss)
Poljubljanje, ki je bilo najprej prikazano kot več samostojnih kratkih filmov pod skupnim naslovom "Andy Warhol Serial", vsebuje počasne posnetke parov, ki se poljubljajo, pri čemer je vsak posamezen poljub dolg natančno toliko kot en zvitek filmskega traku. Nastopajo Naomi Levine, Gerard Malanga, Jane Holzer, Marisol, Harold Stevenson in ostale figure iz Warholove Tovarne in newyorške umetniške scene.
r Andy Warhol ZDA, 1963-64, 16mm, čb, nemi, 18 fps, 48', bp
Hranjenje (Eat)
Portret umetnika Roberta Indiane, klasika Warholovega minimalističnega filmskega ustvarjanja. Indiana žveči gobo, Warhol pa z mešanjem posnetkov, ki poruši časovno zaporedje prehranjevanja - goba se na trenutke čudežno obnavlja - ustvari skrivnostno vzdušje.
r Andy Warhol ZDA, 1964, 16mm, čb, nemi, 18 fps, 35', bp
Fafanje (Blow Job)
Negibna kamera opazuje obraz mladega moškega v bližnjem posnetku in se nikdar ne spusti pod višino ramen, kjer se vrši aktivnost iz naslova filma. Slednja je vendarle razvidna: iz mladeničevega izraza na obrazu, ki se v počasnem posnetku spreminja. Prebrisano ozko začrtane meje pogleda so na cedilu pustile pričakovanja tako ljubiteljev pornografije kot cenzorjev, preostanek občinstva pa zapletle v isto prepovedano hrepenenje.
r Andy Warhol ZDA, 1964, 16mm, čb, nemi, 18 fps, 36', bp

20.00
VEZ (BOUND)

ZDA, 1995, triler, angl., 110 min., video Režija: Andy in Larry Wachowski Igrajo: Jennifer Tilly, Gina Gershon, Joe Pantoliano

Le kdo bi si mislil, da bosta brata Andy in Larry Wachowski posnela svoj filmski lezbični prvenec v hollywoodski maniri? Pri nastajanju seksi lezbične kriminalke, poslastice lezbičnih in gejevskih filmskih festivalov, je sodelovala tudi znana lezbična seksologinja Susie Bright iz San Francisca, ki je bila strokovna svetovalka za lezbične seksualne prizore.
Bivša zapornica Corky si ureja svoje stanovanje. Nekega dne jo za pomoč pri vodoinštalaterskih delih zaprosi soseda Violet, sicer ljubica mafijca Caesarja, ki se ukvarja s pranjem denarja. Sosedi se zaljubita, postaneta ljubimki, pozneje pa tudi partnerki v zločinu. Violet je sicer odločena, da bo zapustila svojega mafijskega fanta in zaživela pošteno lezbično življenje, vendar si hoče še prej prilastiti dva milijona dolarjev, ki sta spravljena v njenem stanovanju. Njena nova ljubica Corky pravi: "Lahko seksam z žensko, ki sem jo spoznala pred petimi minutami. Če pa se odločim, da bom z njo kradla, jo moram poznati bolje kot sebe."
Violet in Corky skujeta predrzen, a tvegan načrt, kako se bosta dokopali do kovčka z denarjem, se za vedno znebili mafijcev in srečno zaživeli skupaj. Zvrstijo se številni seksualno vroči in kriminalno napeti prizori, ki nam zapirajo sapo, preobrati pa nas spravljajo v negotovost, saj ni več jasno, kdo s kom drži ...

22.00 Kino-integral: Andy Warhol / 17. Festival lezbičnega in gejevskega filma
Osamljeni kavboji (Lonesome Cowboys)
Homoerotična satira na žanr kavbojk, ohlapno zasnovana po drami Romeo in Julija, posneta v mestecu Tucson v Arizoni. Viva nastopa v vlogi Ramone, njenega ljubimca Juliana igra Tom Hompertz, tolpo tesno povezanih bratov pa upodobijo Joe Dallesandro, Eric Emerson in Louis Waldon. Film odlikuje še enkratni nastop Taylorja Meada in Francis Franchine v vlogi transvestitskega šerifa.
r Andy Warhol ZDA, 1967-68, 16mm, barvni, 109', bp

PETEK, 7. 12. 18.00 Kino-integral: Andy Warhol / 17. Festival lezbičnega in gejevskega filma
Moj nastavljač (My Hustler)
Zgodnji, tržno naravnani izlet v Warholovi karieri filmskega ustvarjalca, ki je do danes obveljal za klasiko gejevskega filma. Zgodba o seksualnem trikotniku, v kateri Ed Hood tekmuje s svojimi sosedi s Fire Islanda za naklonjenost Paula Americe, ki ga je po telefonu najel za vikend. Realizem filma se poraja iz odsotnosti scenarija in pa dejstva, da večina nastopajočih igra svoje resnične življenjske vloge.
r Andy Warhol ZDA, 1965, 16mm, čb, 24 fps, 67', bp


Življenje Juanite Castro (The Life of Juanita Castro)

Scenarij Ronalda Tavela za film Življenje Juanite Castro je navdahnil časopisni članek, ki ga je Castrova sestra napisala leta 1964. V tej subverzivni, avantgardni satiri na latino-ameriško politiko Fidela Castra igra ženska, v vlogi njegove sestre pa blesti Marie Menken. Celotna igralska zasedba, ki predstavlja Castrovo družino, sedi v vrstah stolov postavljenih okrog družinskega portreta. V zadnji vrsti sedi Tavel in jim deli napotke; prišepetava jim vrstice, ki jih igralci za njim ponavljajo v mešanici španščine in angleščine.
r Andy Warhol ZDA, 1965, 16mm, čb, 24 fps, 66', bp

20.30
TREMBLING BEFORE G-D

ZDA, 2000, dokumentarec, angl., 84 min, 35 mm Režija: Sandi Simcha DuBowski

Igrani dokumentarec je mednarodni projekt o hasidskih in ortodoksnih Judih, ki so se razkrili kot lezbijke in geji in se soočili z globoko dilemo, kako svojo spolno usmerjenost uskladiti s togimi zahtevami svoje vere in kako svojo zavezanost judaizmu združiti s strogimi svetopisemskimi prepovedmi homoseksualnosti. V filmu spregovorijo aktivistke in aktivisti, nestrpni rabini, omejeni družinski člani, zavrženi, prikriti ali poročeni lezbijke in geji, spregovori pa tudi prvi v javnosti razkriti gejevski rabin. Osebne zgodbe, ki so jih pet let snemali v Brooklynu, Jeruzalemu, Los Angelesu, Londonu, Miamiju in San Franciscu, nam postavljajo nemalokrat prezrta, a izzivalna vprašanja o pomenu verske identitete in tradicije v sodobnem svetu. O tem zdaj prvič javno razpravljajo tudi v ortodoksnih judovskih krogih.
Dokumentarec, ki je bil odlično sprejet na številnih filmskih festivalih (Jeruzalem, Karlovy Vary, Sidney, Melbourne, Human Rights Watch Film Festival in San Francisco Jewish Film Festival), je dobra priložnost, da poskušamo dojeti in razčleniti, kako sodobne percepcije spolnosti načenjajo toge verske poglede, ki neprizanesljivo obsojajo homoseksualni življenjski slog ter tako izobčijo in osamijo številne homoseksualno usmerjene pripadnice in pripadnike neke verske skupnosti.

Nagrada Teddy žirije za najboljši dokumentarec na filmskem festivalu Berlinale 2001!

22.15
METROSEKSUALNOST (METROSEXUALITY)
ponovitev

SOBOTA, 8. 12. 20.00
ČE BI STENE IMELE UŠESA, 2 (IF THESE WALLS COULD TALK, 2)

ZDA, 2000, TV drama, angl., 92 min, video Režija: Jane Anderson, Alex Sichel, Anne Heche Igrajo: Ellen GeGeneres, Sharon Stone, Chloë Sevigny, Vanessa Redgrave

O treh lezbičnih parih in njihovih težavah v različnih obdobjih spregovorijo stene iste hiše, v katerih so živeli pari. Prva zgodba se začne leta 1961. Starejši in predani lezbični par loči smrt ene od partnerk. Tista, ki je preživela (Vanessa Redgrave), se mora soočiti s sovražnim odzivom daljnih sorodnikov umrle partnerke in s krutim spoznanjem, da kot lezbijka nima nobenih pravic do dedovanja. Druga pripoved je postavljena v isto hišo v sedemdesetih letih, ko vzniknejo nasprotja med feministično usmerjenimi lezbijkami in "staro" generacijo lezbijk, ki so prakticirale moško-ženske vloge. V vlogi privlačne možače vidimo Chloe Sevigny. V zadnji pripovedi Ellen DeGeneres in Sharon Stone igrata sodobni lezbični par devetdesetih, ki se z nenaklonjenim okoljem spoprijema skozi prizmo razplojevanja. Partnerki si prizadevata zanositi, seveda tako, da iščeta primernega darovalca in skrbita, da bosta zadeli najprimernejši dan plodnega obdobja.
Vse tri pripovedi, z zelo čustveno obarvanimi prizori in slavnimi igralkami, pa ne obravnavajo le vprašanj in težav lezbijk, značilnih za neko preteklo obdobje. Vsi zapleti, od pravice do dedovanja do lezbičnih vlog ali pravice do zanositve oziroma posvojitve otrok za lezbijke, so danes še kako aktualni. In naše stene bi govorile isto.

22.00
SMEŠNI FELIX (DROLE DE FELIX)

Francija, 2000, komedija, angl. pod., 95min, video Režija: Olivier Ducastel in Jacques Martineau Igrajo: Sami Bouajila, Pierre-Loup Rajot, Patachou

Junak filma je gej, arabskega porekla, nezaposlen, je pa tudi HIV pozitiven. Te njegove značilnosti so odlična podlaga za road komedijo. Felix živi s svojim ljubimcem Danielom v Normandiji. Po materini smrti v njenem stanovanju najde pisma svojega očeta, ki ga ni nikoli srečal. Pisma so bila poslana iz Marseillesa. Ko Felix izve, da je oče še živ, se odloči, da ga bo obiskal in končno spoznal. Na potovanje se odpravi s štopom. Na poti iskanja svojega biološkega očeta sreča neznance in neznanke, ki zavzamejo vloge simbolnih članov njegove družine. Tako je film razdeljen na posamezne segmente z naslovi: "Moj bratec", "Moja stara mama", "Moja sestra", "Moj bratranec" in "Moj oče". Felixu se po številnih zabavnih in tudi nevarnih prigodah in novih spoznanjih le posreči priti v Marseilles. Tam ga že čaka ljubimec Daniel, s katerim bosta po Felixovem iskanju preživela skupne počitnice.
Posebna odlika filma je inovativna in neobremenjena obravnava problematike aidsa, saj zgodba nikoli ne zdrsne v patetiko. Felixovo uživanje kombinacije zdravil je pač le del njegovega vsakdana. Film pripovedujejo o gejevstvu in ljubezni do življenja in o tem, kako je mogoče vzljubiti sebe, ko spoznamo, da ljubimo življenje.

Posebna nagrada Teddy žirije na filmskem festivalu Berlinale 2000 za inovativno obravnavo ljudi z virusom HIV in aidsom!

NEDELJA, 9. 12. 20.00
VISOKA UMETNOST
(HIGH ART)

ZDA, 1998, drama, bp, 102 min, video Scenarij in režija: Lisa Cholodenko Glavne vloge: Ally Sheedy, Radha Mitchell, Gabriel Mann, Patricia Clarkson, Bill Sage Fotografija: Tami Reiker Glasba: Shudder to Think

Kultni lezbični film, dobitnik številnih nagrad, v katerem se srečata slovita fotografka in mlajša sodelavka fotografske revije. Prva, že utrujena od dela in drog, se ob energiji druge poskusa znova zavrteti v svet visoke umetnosti, če je to sploh še mogoče.

22.00
PRIKAZEN (O FANTASMA)

ponovitev

 
Organizacija:
Društvo Škuc, Metelkova 6, Ljubljana, Slovenija
tel. +386 1 4327 368, fax +386 1 2329 185

Delovna ekipa letošnjega festivala:
Brane Mozetič - selekcija, stiki z distributerji
Suzana Tratnik - selekcija, filmski katalog
Aleš Pečnik - stiki z distributerji
Boštjan Lisec - oblikovanje, postavitev
Luka Pajntar - internet: www.ljudmila.org/siqrd/fglf

Program Andyja Warhola je v celoti pripravila Slovenska kinoteka.

 
Nazaj na glavno stran festivala
Nazaj na glavno stran SiQRD

 

Festival so omogočili:
Mestna občina Ljubljana, Filmski sklad RS, Škuc-Magnus: Klub Tiffany, Slovenska kinoteka in Društvo Škuc.

Posebna zahvala:
Milanu Šelju, Norsk filminstitut - Oslo, Channel Four Television Corporation - London, Jürgenu Brüningu, Karmen Jernejčič in Jasmini Kožar.

Informacije:
Galfon 01 4324 089 (19.00 - 22.00)
Slovenska kinoteka 01 4342 520

Spremljevalni program:
Klub Tiffany, Masarykova 24, Metelkova mesto, vsak dan po 21.00