STRAŠNO fina halloween zabava v Cafe Kolaž

Petek, 31.10.2014, ob 20ih
Vabimo vas na STRAŠNO fino halloween zabavo in garantiramo, da vzdušje bo ta pravo, ta petek od 20ih dalje. Čarovniške vragolije in norčije bomo zganjali ob plesnih ritmih DJ GANZzine..
Pripravili bomo GROZLJIVO hude napitke in zvarke, kjer bo izvrstna tekila, ki vas bo zagotovo razvedrila. Dodali jim bomo granedino in limeto, da bo postalo bolj napeto.

Najbolj izvirna maska bo nagrajena!! ;)

VABLJENI na zabavno coprnijo.

Vaš Cafe Kolaž, Gornji trg15.

POP NATION – HALLOWEEN

Zadnjo oktobrsko noč se bomo zbrali pod zaprašenimi lestenci v klubu Tiffany.

Na srhljivi zabavi bosta duhove v hiši prebujala Dj Duki in Dj Protein.

Dresscode: be scary

____________________

Vstopnina/entrance:
3 eur < 24h > 5 eur
____________________

ŠKUC – Kulturni center Q obvešča:

Klub Tiffany predstavlja varen prostor, ki ga sooblikujemo vsi, namenjen GLBTQ skupnosti, kjer je prepovedano vsakršno verbalno ali fizično nasilje. Prav tako se ne tolerira homofobije, seksizma, nacionalizma, rasizma in drugih oblik zatiranj.

Vse obiskovalce/ke prosimo, da to upoštevajo in hkrati opozorijo ekipo na pojav nasilja. To lahko storite osebno ali nam pišete na kulturnicenterq@gmail.com in FB stran kluba Tiffany.
____________________

Kulturni center Q
Škuc

LFU: Literarna teorija skozi prizmo znanstvene fantastike

Lezbično-feministična univerza

vas v ponedeljek, 3. novembra 2014, ob 19.00, vabi v Klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q)

na študijski krožek Literarna teorija skozi prizmo znanstvene fantastike.

women's writing

Patriarhalnost literarnega kanona je zgodovinsko dejstvo. Medtem ko je Harold Bloom leta 1973 pisal o ‘tesnobi vplivanja’ (the anxiety of influence’) kot o neke vrste literarnem ojdipovskem kompleksu, s katerim se soočajo moški avtorji, je Joanna Russ v istem času pisala o tem, kako so ženske avtorice brez literarnega zaledja in kako se nimajo po nikomur za zgledovati. V svojem članku ‘Kaj naj junakinja počne? ali zakaj ženske ne morejo pisati’ (‘What Can a Heroine Do? or Why Women Can’t Write’ ) (1972) Russ predlaga sloge in žanre pisanja, ki naj bi ženski avtorici omogočili opolnomočene upodobitve ženskih junakinj in pripomogli k spremembi obstoječih družbenih vlog (ki resnično življenje slikajo v literaturi).

Tekst Joanne Russ se bo bral kritično, upoštevajoč čas in prostor njegovega nastanka, ob čemer se bo razmišljalo o položaju ženskih avtoric danes pri nas.
Zato doma preberite njen članek – Joanna Russ: What Can a Heroine Do? or Why Women Can’t Write.

Več o dogodku na:http://lezbicnofeministicnauniverza.wordpress.com/2014/10/22/literarna-teorija-skozi-prizmo-znanstvene-fantastike/

Krožek bo vodila dr. Ana Makuc.

Vabljene_i.

Za PDF teksta pišite na naš e-naslov lezfemuniverza@gmail.com.
Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je dogodek odprt za lezbijke, ženske in trans osebe.
Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Literarni megabajti – Andrej Zavrl

ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany)

vas v petek, 14. novembra 2014 ob 20.00, vabi

na druge Literarne megabajte, kjer bomo predstavili slovenski prevod anonimnega romanaTeleny ali druga plat medalje (domnevno izpod peresa Oscarja Wilda), ki je letos izšel pri založbi ŠKUC-Lambda. O avtorju, delu in prevajalskih izzivih se bomo pogovarjali s prevajalcem Andrejem Zavrlom.
Pogovor bo vodila Špela Bibič.

Vabljene_i.

Wilde
Teleny ali druga plat medalje (1893) je večplastna pripoved o ljubezni in erotiki v mnogoterih oblikah ter obenem o pogledih nanje s stališča družbe s konca 19. stoletja. Je hkrati erotični roman in družbeni komentar, ki naslavlja angleško viktorijansko (in seveda tudi našo) dvoličnost in omejenost.
Slovenski prevod Telenyja je opremljen tudi s spremno študijo, ki prouči okoliščine nastanka romana in njegove povezave z Oscarjem Wildom. Ne glede na avtorstvo pa je Teleny pomemben literaren dokument, ki nam predstavi tudi drugo plat književnosti in kulture 19. stoletja, plat, ki je bila vse prepogosto cenzurirana, zanikana in potlačena.

wilde2

Oscar Wilde (1854–1900), irski pisatelj, pesnik, dramatik in avtor pravljic. Je najpomembnejši avtor angleške dekadence. Zaradi svoje homoseksualne zveze je bil za dve leti obsojen na prisilno delo. Dela: Slika Doriana Graya, Saloma, Hiša granatnih jabolk idr.

Andrej Zavrl je anglist in komparativist, prevajalec in učitelj. Za Lambdo je doslej prevedel dela Charlesa Silversteina, Jukia Mišime in Khaleda el-Rouayheba.

Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana, JAK in JSKD.

Izbran je Mr. Bear Slovenije

V Klubu Tiffany so na zabavi Bearquake izbrali prvega Mr. Bear Slovenije. Zmagovalca so izmed sedmih kandidatov izbrali gostje in člani strokovne komisije. Lento je zmagovalcu Romanu Merljaku podelil Mr. Bear Avstrije Thomas Markus Hoffman.

Fotografije iz izbora si lahko ogledate na strani Bearquake Ljubljana in Kluba Tiffany. V čast laskavemu naslovu je na Facebooku  začela delovati stran Mr. Bear Slovenia, kjer lahko skozi leto spremljate aktivnosti prvega med slovenskimi medvedi.

30. Festival LGBT filma

bliža se jubilejni 30. Festival LGBT filma, ki se bo tudi tokrat odvijal v Ljubljani, Ptuju, Celju, Kopru in Mariboru med 29. novembrom in 7. decembrom.

Program si lahko ogledate na povezavi: Festival LGBT 2014 razglednica_

 

Knjižica HIV, duševno zdravje in dobro počutje

Izšla je knjižica HIV, duševno zdravje in dobro počutje. Elektronsko verzijo si lahko ogledatu na spodnji povezavi.

hiv in duševno web-1

Ciril Bergles: Cuerpo plural

Novo v zbirki Lambda

Ciril Bergles (1934–2013) je poezijo začel pisati relativno pozno, a ko je začel, je nastal velik in raznovrsten opus. Vse do konca je bil poln načrtov in še čisto pred smrtjo je nastajala pričujoča zbirka. Rokopis z datumom 15. junij 2013, ki je bil v njegovi zapuščini, je tukaj objavljen v obliki, kakršno je zapustil pesnik, brez večjih posegov.

Berglesova poezija nastaja v prepletu želje in poezije, tako da se njen subjekt pred ljubezensko bolečino in življenjsko praznino zateče v pesmi, posebej ko so dnevi turobni in je hudo osamljen, čeravno je obenem nekoliko zadržan glede pomena, smisla in vrednosti svojega pesnjenja: »Svojo stisko pojasnjujem / v poeziji / in uspeh je izrazito ničev.« Vprašanja o nastajanju in smislu pesništva so bila prisotna že v Berglesovih prejšnjih zbirkah, v zadnji – morda je povedno, da je morala počakati na pesnikovo smrt – pa ne moremo mimo zelo jasne in izrecne samoopredelitve »pesnika geja«, pesnika, ki premaga strah in se odreče skrivaštvu, pesnika, ki si sicer želi sprejetosti, a zanjo ni več pripravljen lagati in se sprenevedati.

Toda Bergles ni nekdo, ki bi poeziji pel nesmrtno slavo, saj se včasih vendarle zdi, da smrti ne bo premagala poezija, temveč – če sploh kaj – ljubezen in ljubljenje: »Smrt ne obstaja. / … / Tako sladek je vonj tvojih ustnic, / da smrt ne more priti.« Ljubezen je za subjekta teh pesmi nedvomno več kot telo, a tudi in zelo močno prav telo. Telo v množini, množinsko telo, množica teles, telo v več oblikah in stanjih, telo mladeniča in telo pesnika, ki se stara. Telesa. Telo drugega kot potreba, neugasljiva želja, nekaj, kar je zmeraj med strahom in vročico. Telo, brez katerega je prisotnost dragega tako negotova. Cuerpo plural.

Ob misli na Berglesovo smrt, ki ga je zalotila, medtem ko je končeval to zbirko, se težko ognemo vtisu, da je knjiga temnejša od prejšnjih: »Dosti pasti je / in malo upanja,« piše pesnik, njegove pesmi pa določajo spomini, sence, sen, bolečina, samota in praznina. Smrt. A vseeno: tudi ko gre vse h koncu, ko se življenje izteka, se želja po bližini le še povečuje. Prave izpolnitve bržkone ne bo, a nespametno bi se bilo odrekati ljubezni, čeprav je ljubljenja kaj malo. Najbrž tudi tako lahko razumemo pesnikovo povabilo, naj svoje življenje odpremo Življenju.

Andrej Zavrl

 

/ odlomek /

Več…

Fernando Vallejo: Devica sikarijev

Novo v zbirki Lambda

Nasilje je ena pomembnejših tem vsega latinskoameriškega romanopisja, Kolumbija pa je edinstvena po romanesknem žanru »sikarijski roman«. Devica sikarijev, Kolumbijca Fernanda Valleje (Vlačuga babilonska, Brezno, Vzporedna ulica …) govori o nasilju med mrtvimi, ki gredo skozi življenje in ob tem ves čas zmotno mislijo, da so živi. Avtor v nekem zapisu celo blagruje Kolumbijo kot edino deželo na svetu, v kateri ustvarja pisatelj, ki je že mrtev. Sikariji so najeti morilci, dečki, skoraj še otroci, njihova nebeška zaščitnica je Marija – Devica sikarijev. Njej veljajo njihove molitve in priprošnje, naj jih varuje pred kroglami drugih sikarijev, naj jim pomaga ohranjati mirno roko in ostro oko pri merjenju s pištolo, ki je orodje njihovega edinega poklica, poleg tega pa naj še poskrbi, da bodo za opravljeno delo dobili plačilo. Vedno živa, neuničljiva, enako kot vrhovna gospa Smrt, ki je prevzela oblast nad deželo, pa je ljubezen, ki se porodi tudi v najbolj nesmiselnih trenutkih in ne izgine niti potem, ko ljubljeni pade pod kroglami. Zgodba o ljubezni in smrti v takem okolju je pretresljiva: zrel mož se iz daljnega sveta po desetletjih vrne v rodni Medellin. Mesta, ki se utaplja v krvi vsakdanjega nasilja, skorajda ne more prepoznati, ker je povsem spremenjeno, in ga mora na novo odkrivati med redkimi otočki, ki se jih novi čas ni dotaknil. Tak otoček je tudi cerkev na nekdanjem mestnem obrobju, v kateri k svoji Devici molijo sikariji. Osamljeni popotnik v neznano, odtujeni človek, se od drugih razlikuje le po tem, da vendar ima preteklost. Zaljubi se v prelestnega dečka s pištolo, ko pa je njuna čista ljubezen na višku, mu zelenookega angela vzame strel, ki ga sproži ravno tak deček. Ljubezen pa je nesmrtna, zato se po absurdni logiki, preoblečeni v naključje, enako vzvišena, čeprav med padanjem trupel vsenaokrog, nadaljuje … v naslednjo smrt … Po romanu je leta 2000 Barbet Schroeder posnel nagrajeni film Our Lady of the Assassins.

Kolumbijski pisatelj Fernando Vallejo (1942) živi in dela v Mehiki, ker njegova domovina ne zna in ne zmore sprejeti njegove neposrednosti in brezkompromisnega razmišljanja. Je avtor romanov, filmskih scenarijev, esejev in življenjepisov pomembnih kolumbijskih umetnikov in intelektualcev. Njegova dela so bila deležna najbolj žolčnih napadov, vendar pa tudi navdušenega sprejema pri svobodomiselnih bralcih.

Ferdinand Miklavc je prevedel številne avtorje: Sergio Ramírez, Alejo Carpentier, Mario Vargas Llosa, Ermílo Abréu Gómez, Rafael Sánchez Ferlosio, Manuel Vázquez Montalbán, Juan Goytisolo, Manuel Puig, Alejo Carpentier, Manuel Scorza, Octavio Paz …

 

/ odlomek /

Več…

OSCAR WILDE in drugi (pripisano): Teleny ali druga plat medalje

Novo v zbirki Lambda.

Anonimni – a večkrat Oscarju Wildu pripisani – roman Teleny ali druga plat medalje (1893) je večplastna pripoved o ljubezni in erotiki v mnogoterih oblikah ter obenem o pogledih nanje s stališča družbe s konca 19. stoletja. Je hkrati erotični roman in družbeni komentar, ki naslavlja angleško viktorijansko (in seveda tudi našo) dvoličnost in omejenost.
Mlada poslovnež Camille Des Grieux in pianist René Teleny se z magnetsko in že kar telepatsko privlačnostjo zbližata že čisto na začetku, potem pa se vse do tragičnega konca spopadata z lastnimi strahovi in zunanjimi pritiski, z biblijskimi obsodbami in s klasičnim sprejemanjem, z medicinskimi kategorijami in osebnimi stiskami.
Roman se naslanja na raznolike umetnostne, literarne in znanstvene navezave, predvsem je natančen v odslikavi medicinskih diskurzov, istočasno pa je izrazit odsev časa, v katerem je nastal, predvsem kar zadeva konstrukcije intimnosti in seksualnosti, a tudi v smislu fascinacije s tehnološkimi inovacijami, kot so na primer telegrami in elektrika (besedilo tako prežema skrivnostni in skoraj eksotični jezik elektrifikacije), in z znanstvenimi raziskavami paranormalnega.
Slovenski prevod Telenyja je opremljen tudi s spremno študijo, ki prouči okoliščine nastanka romana in njegove povezave z Oscarjem Wildom. Ne glede na avtorstvo pa je Teleny pomemben literaren dokument, ki nam predstavi tudi drugo plat književnosti in kulture 19. stoletja, plat, ki je bila vse prepogosto cenzurirana, zanikana in potlačena.

Oscar Wilde (1854–1900), irski pisatelj, pesnik, dramatik in avtor pravljic. Je najpomembnejši avtor angleške dekadence. Zaradi svoje homoseksualne zveze je bil za dve leti obsojen na prisilno delo. Dela: Slika Doriana Graya, Saloma, Hiša granatnih jabolk idr.

Andrej Zavrl je anglist in komparativist, prevajalec in učitelj. Za Lambdo je doslej prevedel dela Charlesa Silversteina, Jukia Mišime in Khaleda el-Rouayheba.

/ odlomek /
Več…