EVROSONG PARTY

11109261_10152807689751889_1570067587801437235_n

Evrosong party se ponovno vrača v klub Tiffany!

Ob največjem Jedlinem, pardon, gejevskem glasbenem prazniku Vas zato vabimo, da se v soboto zvečer ob zimzelenih evrovizijskih pesmih in najnovejših skladbah iz evrovizijskega odra pozibavate ali pa noro naplešete do onemoglosti.

WELCOME DRINK za prve obiskovalce.

Dj Protein
Dj Duki

____________________

Vstopnina/entrance:
3 eur < 24h > 5 eur
____________________

Kulturni center Q
Škuc

PRIDEm delavnice: Street Art

PRIDEm_street_art_2015Parada ponosa se letos začenja že takoj po praznikih, in sicer z delavnicami. Tudi letos se bo del paradnega programa odvijal v ŠKUC – Kulturnem centru Q (Klubu Tiffany). Tako se lahko tekom maja spoznavaš z grafitiranjem in izdelavo šablon, sodeluješ pri kreiranju sloganov ter izdeluješ material za Parado ponosa.

12. maj, 17.00 – 19.00
16. maj, 16.00 – 19.00
21. maj, 17.00 – 19.00
23. maj, 16.00 – 19.00 – prijava za zadnje srečanje ni potrebna, saj bo delavnica odprta za vse in namenjena izdelavi transparentov za Parado ponosa

Delavnica za mlade LGBT aktivistke_te, za vse tiste mlade LGBT osebe, ki imate nekaj za povedati, ki gledate okrog sebe in vidite koliko stvari na tem svetu bi bilo potrebno spremeniti. Če vas zanimajo kreativni pristopi do tega, kako lahko v javnem prostoru, na ulici ali trgu uprizorimo akcije, ki jasno sporočajo drugim naše ideje; ali pa kako dobro zastaviti idejo grafita ali kake druge oblike poulične umetnosti, potem je tale delavnica prav za vas.

Podrobneje se bomo dotaknile_i naslednjh vprašanj in tem:
• Spoznale_i se bomo s koncepti poulične umetnosti in z nekaj praktičnimi tehnikami in primeri iz ljubljanskih ulic
• Na drugem dnevu delavnice, udeleženci_ke v praksi udejanjijo svojo idejo in izdelajo vse praktične pripomočke potrebne za izvedbo ideje na Paradi ponosa (transparente, plakate, napise…)

Delavnice so namenjene enakovredno vsebini in obravnavanim temam, kot tudi druženju mladih LGBT oseb. Namenjene so izražanju, oblikovanju mnenj, kreativnosti, aktivizmu in sproščenemu ustvarjalnemu druženju. Temeljijo na metodologiji neformalnega izobraževanja.

Delavnice so odprte narave, se pravi da lahko pride vsak_a, ki se prepozna kot LGBT oseba in ga_jo tematika in tovrstno druženje zanima.

Delavnica bo razdeljena na več sklopov, in sicer:
* predstavitev Dekontraminacije in kontra-naracije, grafitov in street art, praktični uvod in izdelava šablon za PRIDEm 2015
* brainstorming sloganov za Parado, priprava načrta za celostno akcijo (grafiti, nalepke)
* izdelava materiala za Parado (+ druge akcije v manjših skupinah)
* izdelava materiala za Parado (+ druge akcije v manjših skupinah)

Delavnice bo izvajala Nina Perger iz Društva Appareo.

Prijave na sledeči povezavi: http://www.ljubljanapride.org/?p=1720
FB – Street Art delavnica

Grmade, parade in molk

Konec aprila 1984 je v Ljubljani potekal prvi Magnus festival, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualnosti, njenih obrazov v kulturi, pa tudi prvih političnih zahtev lgbt-populacije, ne samo v Sloveniji, Jugoslaviji, pač pa na celotnem območju Vzhodne Evrope. Festival, iz katerega je vzniknil lgbt-aktivizem, pa tudi festival, ki se ni pojavil iz nič, pač pa se je porajal že leta poprej. Zdi se, da je trideseta obletnica festivala priložnost, da spregovori tudi današnja lgbt-populacija, starejša in mlajša, da s svojimi zgodbami razkrije vsa ta leta ter morda seže še bolj nazaj. Knjiga Grmade, parade in molk pa ne govori le o sodobnem »paradiranju«, pač pa skuša sestavljati zgodovino lgbt-oseb, homoseksualcev ali, še najbolj ustrezno, zgodovino neheteroseksualnosti na Slovenskem. To raziskovanje je naletelo na številne ovire, kajti zdi se, da je bila homoseksualnost ves čas podvržena izbrisu. Zanjo ni bilo imena, bila je mutasti greh, o njej se ni bilo spodobno razgovarjati, še najbolje je bilo obrniti glavo proč. Grmade iz 18. stoletja so nadomestile bolj prefinjene kazni vse do današnjega dne. Spodobnost, v imenu katere se o tem ni govorilo niti pisalo, in v imenu katere so dediči navadno uničili prav vse, kar bi lahko od daleč spominjalo na ta »greh«, pa seveda oprali tudi svoj spomin, je v liberalnejših časih zamenjala »filozofija«, da je različna spolna usmerjenost nekaj že tako samoumevnega in sprejetega, da je ni potrebno več posebej poudarjati. Naš nasprotnik je bil heteronormativni svet in prepričanje, da ni nobenega drugega sveta.

Pričujoča knjiga, ki je rezultat truda in pomoči številnih posameznikov in posameznic, naj bo le začetek razkrivanja neke druge zgodovine, ki je bila doslej zamolčevana. Potrebna bo še cela vrsta dolgotrajnih natančnih raziskav ter četica zanesenjakov, ki bodo brskali po ruševinah in pepelu, kolikor je sploh ostalo še kaj neuničenega in neizbrisanega. V prvi vrsti pa gre za iskanje korenin.

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni ŠKUC (www.skuc.org) in ostalih knjigarnah.

Brane Mozetič: Prva ljubezen

Ko sem bil star šest let, sem imel v vrtcu prijatelja Drejčka, s katerim sva bila ves čas skupaj. Bila je to prva ljubezen, ki pa vzgojiteljicam ni bila všeč. Ločile so naju in nama dale vedeti, da najina čustva niso pravilna. Šele dolgo let kasneje sem ugotovil, da niso imele prav.

Pisec Brane Mozetič in ilustratorka Maja Kastelic sta doslej ustvarila že dve otroški slikanici: Dežela bomb, dežela trav, in pa Alja dobi zajčka. Slikanica Prva ljubezen spregovori o čustveni navezanosti dveh dečkov v vrtcu ter je edinstvena priložnost za pogovor o različnih oblikah ljubezni.