Revolucija ni enkraten dogodek

Večer afriško ameriške LGBT+ literature

Petek, 18. 11. 2022, ob 20. uri, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Ob trideseti obletnici smrti afriško ameriške lezbične pesnice, esejistke in aktivistke Audre Lorde vabimo na večer afriško ameriške LGBT+ literature 20. in 21. stoletja.

Audre Lorde je bistveno zaznamovala življenja homoseksualnih, feminističnih in drugih represiranih skupnosti. Njena intersekcionalna perspektiva, neomajna drža in zbranost glasu so se stekli v neštete eseje in pesmi, civilnodružbeno delo in javni angažma, ki odzvanjajo še danes. Vendar pa Audre Lorde ni zgolj singularna avtorica, temveč je tudi del kompleksne zgodovine (in prihodnosti) afriško ameriške LGBT+ literature.

Na pričujočem večeru se bomo s kratkim predavanjem dr. Nine Dragičević posvetili najsodobnejši afriško ameriški LGBT+ poeziji, dr. Kristina Kočan bo predstavila kontekstualne silnice in družbeni pomen Audre Lorde, letošnja Jenkova nagrajenka Nataša Velikonja pa pripravlja bralni izbor afriško ameriške LGBT+ literature 20. in 21. stoletja. Večer bomo sklenili z ogledom dokumentarnega filma A Litany For Survival: the Life and Work of Audre Lorde (1993).


In memoriam Audre Lorde (18. 2. 1934 – 17. 11. 1992)

K4 Roza

Sobota, 19. 11. 2022, 23.00-5.00, Klub K4, Ljubljana


Priljubljena kvirovska serialka znana po odličnem vzdušju, ki ga ustvari LGBT občinstvo, tudi v novembru obljublja nepozabno noč.

Na velikem flooru bodo tokrat našli prostor vsi ljubitelji lahkotnejših avantur. V svet disco housa nas bo zapeljala калина, nasledila pa Lottie, ki bo poskrbela za ljubitelje old school poslastic.

Na tiste, ki ljubijo hitrejše in trše ritme, pa bosta tokrat budno pazila ljubitelja undergorund kvir plesišč – The BPM Police. Preverjeno trenutno najbolj vroč elektronski duo. Večer bo zaključila ena in edina, kraljica elektronskih bengerjev – dvidevat!

Veliki:

Lottie

калина

Mali:

The BPM Police

dvidevat


Artwork: Urša Čuk


KLUB K4
Kersnikova 4, Ljubljana
www.klub-k4.si // www.facebook.com/klubk4
STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+
VSTOPNINA / ENTRANCE FEE: 10€
INFO: info@klub-k4.si
GARDEROBA / LOST & FOUND
k4garderoba@gmail.com

Organizator:
Društvo ŠKUC // Pink. The Underground
www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground
INFO: info@skuc.org

Jenkova nagrada pesnici Nataši Velikonja

Na dan obeležitve rojstnega dne pesnika Simona Jenka, 27. oktobra, se vsako leto tradicionalno odvija razglasitev nagrajene pesniške zbirke in podelitev Jenkove nagrade. V letu 2022 jo prejme Nataša Velikonja za pesniško zbirko Prostor sred križišč (Založba Škuc, 2021).

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednica Alja Adam ter Franci Novak, Klarisa Jovanović, Ivan Dobnik in Nina Dragičević kot lanska dobitnica, je v svoji utemeljitvi zapisala:

“Nataša Velikonja v svoji pesniški zbirki, ki jo zaznamuje jasen dramaturški lok, zapiše, da ko enkrat nekaj veš, ne moreš več nazaj. Nova izkušnja v doživljanju, ki je vselej telesna in presega umsko zbiranje informacij, vznika na presečišču med soočanjem z lastno ranljivostjo in zmožnostjo vztrajanja v negotovosti. Kar veš, te žene v premik. V sedmih vsebinskih sklopih pesniška subjektka potuje od obupa, razočaranja in strahu, k prostoru dvojine, k ljubezni, ki v celoti zaznamuje pričujočo pesniško zbirko. Pesniška subjekta, pravi, da je strah tisti, ki nam polaga obvezo na oči, nam jemlje pogum in ovira naše gibanje. Šele, ko okrepimo lastno zavedanje, izostrimo lastno »vidno polje«, ko sežemo k svoji bolečini in praznini, pride do premika, do spremembe.

Subjektka išče ljubezen in jo tudi najde – z ljubimko se srečata »sredi kaosa vrvečih križišč«. Ljubimki si počasi, z nežnostjo in predanostjo ustvarjata svoj prostor sredi hitrega urbanega utripa. Pesnica pravi, da se lezbični filmi končajo, ko prideta dve skupaj, medtem, ko je ljubezen, ki se hrani s predanostjo in drobnimi pozornostmi, vselej na začetku: … kot, da ni nič pred menoj…, jo ljubim.

Veronika Šoster je v uvodni besedi k knjigi zapisala, da lahko knjigo Nataše Velikonje beremo kot prelepo sodobno serenado, ki nas zaziba v prav posebno ljubezensko izpoved. Gibek in tekoč pesniški jezik zarisuje slikovitost intime, kjer ljubezen »lovi« ali »odloži« trenutek« in se bohoti v vsej svoji kompleksnosti. Čutne, prodorne in iskrene pesmi utrjujejo naše zaupanje v ljubezen.”

Žirija je tokrat izbirala med približno 150 pesniškimi zbirkami. Poleg nagrajene so bile nominirane še pesniške zbirke Aktivistovi zapisi Braneta Mozetiča (Škuc), Orodje za razgradnjo imperija Jerneja Županiča (LUD Literatura) in Selišča Kristine Kočan (Litera).

K4 Roza Halloween

Sobota, 29. 10. 2022, ob 23. uri, Klub K4, Ljubljana.


Noč čarovnic v kripti pod Kersnikovo 4 bo grozna, temna in strah vzbujajoča dogodivščina, ki je ne smete zamuditi! Obiskovalke_ci boste od blizu spoznali_e najstrašnejša bitja domače drag scene, med tem, ko bodo vaše korake na plesišču usmerjali znanci_ke slovenskih kvirovskih plesišč.

Veliki:

Marino

Lara Lens

Kabaret TiffanyManualna manipulacija – Let čarovnic

Bliža se noč, ko bo meja med našim in onim svetom najtanjša. V naš prostor bodo prestopila neopisljiva bitja iz višjih dimenzijskih ravnin.

Čarovnice Kabareja Tiffany bodo s svojim vdorom v prostore kluba K4 manipulirale z energijami in s svojimi telesi omogočile varno popotovanje skozi svet duhov, demonov in drugih prikazni.

Mali:

Xenon

Timi

Elysian


Artwork: Urša Čuk


KLUB K4
Kersnikova 4, Ljubljana
www.klub-k4.si // www.facebook.com/klubk4
STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+

VSTOPNINA / ENTRANCE FEE: 10 €

INFO: info@klub-k4.si
GARDEROBA / LOST & FOUND
k4garderoba@gmail.com


Organizator:
Društvo ŠKUC // Pink. The Underground
www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground
INFO: info@skuc.org

Timothy Conigrave: V njegovem objemu

Timothy Conigrave se je rodil v Melbournu leta 1959 in obiskoval šolo Xavier, nato pa univerzo Monash. Študij igralstva na Nacionalnem inštitutu za dramsko umetnost je zaključil leta 1984. Igral je v igrah kot so Brighton Beach Memoirs in As Is ter nastopal s skupino The Fabulous Globos. Začel je s projektom Soft Targets, predstavo, ki so jo leta 1986 uprizorili v gledališču Griffin. Med njegova druga dramska dela sodijo tudi The Blitz Kids in Thieving Boy. Timothy Conigrave je umrl oktobra 1994, kmalu za tem, ko je dokončal knjigo V njegovem objemu.

V njegovem objemu je delo, ki se osredotoča na spomine iz Timovega kratkega življenja. V knjigi opiše svojo zvezo z Johnom Caleom, vse od začetkov, ko se kot najstnika spoznata v katoliški šoli Xavier in se med njima razvije ljubezen, pa skozi devetdeseta leta, ko oba zbolita za aidsom, ki je tedaj terjal ogromno življenj.

Tim opiše svoja najstniška leta ter prve težave, ki se pojavijo v zvezi z njegovo spolno usmerjenostjo, kako ga sprejme okolica in kako mora sprejeti samega sebe, kako se kot študent poveže z aktivistično skupino za enakopravnost istospolno usmerjenih, nato pa brez olepšav opiše začetek in potek krute bolezni, ki je njemu in Johnu življenje obrnila na glavo. Bolezen je Tima navsezadnje tudi spodbudila k pisanju te tragične zgodbe, ki se zaključi z Johnovo smrtjo leta 1992 in s Timovim žalovanjem.

Knjiga je izšla leta 1995, po avtorjevi smrti. Končal jo je par tednov preden je tudi sam podlegel posledicam aidsa.

Gre za eno redkih prvoosebnih pričevanj iz obdobja aidsa v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Po knjižni predlogi sta nastala gledališka igra in dokumentarec, leta 2015 pa so posneli še istoimenski igrani film. Knjiga je prejela nagrado za človekove pravice za stvarno literaturo in v Avstraliji še vedno velja za eno najbolj priljubljenih neleposlovnih del.

Lana Škof je anglistka in je to njen prvi knjižni prevod.

SPLETNI NAKUP

Roza

ROZA, nepozabna kvirovska izkušnja, v novo sezono vstopa z bleščavim ugrizom ljubljanskega podzemlja!

Na velikem plesišču bosta kraljevala Naj in Lara Lens, na malem techno duet Oneness. Za pravo ostrino dogodka bodo na odru nastopile turbulentne zvezde drag scene Karmen Daš, Patricia Vulva, Viktorija Von Funkenstein, Suša Kunt in Belladonna Kunt.

Ne zamudite!

Veliki: pop/house

Naj         Lara Lens

Drag show extravaganza:

Patricija Vulva   Karmen Daš        Suša Kunt           Belladonna Kunt

MC Viktorija von Fukenstein

Mali: techno

ONENESS

Artwork: Urša Čuk

___________________________

KLUB K4

Kersnikova 4, Ljubljana

www.klub-k4.si // www.facebook.com/klubk4

STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+

VSTOPNINA / ENTRANCE FEE: 10€

INFO: info@klub-k4.si

GARDEROBA / LOST & FOUND

k4garderoba@gmail.com

Organizator:

Društvo ŠKUC // Pink. The Underground

www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground

INFO: info@skuc.org

K4 Roza

Save the best for last! Pridružite se nam na zadnjem poletnem roza dogodku in ne zamudite zadnjega dogodka Kluba K4 v tej sezoni. Tokrat s prvo drag hišo v Sloveniji – House of Kunt v glavni vlogi.

Pridi še ti in se prepusti mehurčkasti norosti poletnega vajba!

The summer is crazy!

Veliki (pop/house): Marino         BLN        House of Kunt

Mali (techno): Thon Kland           RSN

Artwork: Vera Vulva

___________________________

KLUB K4

Kersnikova 4, Ljubljana

www.klub-k4.si // www.facebook.com/klubk4

STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+

VSTOPNINA / ENTRANCE FEE:

10 €

INFO: info@klub-k4.si

GARDEROBA / LOST & FOUND

k4garderoba@gmail.com

Organizator:

Društvo ŠKUC // Pink. The Underground

www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground

INFO: info@skuc.org

29. festival Živa književnost

Med 10. in 17. junijem 2022 se bo pred Galerijo Škuc v Ljubljani odvijal 29. literarno-glasbeni festival ŽIVA KNJIŽEVNOST s spremljevalnim programom O’živela knjiga. V primeru dežja bo festival potekal v galeriji.

PROGRAM

petek, 10. 6., ob 20.00 / Friday, 10 June at 20:00

Predstavitev s prevajalske delavnice češke in slovenske poezije / Presentation of participants in the Czech and Slovenian poetry translation workshop: Adam Borzič, Magdalena Šipka, Jan Škrob, Alenka Jovanovski, Aljaž Koprivnikar, Tone Škrjanec

Vodi / Hosted by: Brane Mozetič

Glasba / Music: Nina Virant & Ansambel za preužitek

sobota, 11. 6., ob 20.00 / Saturday, 11 June at 20:00

Mary B. Tolusso, Italija / Italy

Vodi / Hosted by: Gašper Malej

Glasba / Music: Alleganca in Matija Krivec

nedelja, 12. 6., ob 20.00 / Sunday, 12 June at 20:00

Anja Mugerli

Vodi / Hosted by: Neja Repe

Glasba / Music: Jana Beltran

ponedeljek, 13. 6., ob 20.00  / Monday, 13 June at 20:00

Lukas Debeljak

Vodi / Hosted by: Dejan Koban

Glasba /Music: Jernej Marušič – Octex

torek, 14. 6., ob 20.00  / Tuesday, 14 June at 20:00

Sampurna Chattarji, Indija / India

Vodi / Hosted by: Veronika Dintinjana

Glasba / Music: Shoe & Shoelace – Jure Borščič & Jaka Bergar

sreda, 15. 6., ob 20.00 / Wednesday, 15 June at 20:00

Tom Veber

Vodi / Hosted by: Aljaž Koprivnikar

Glasba / Music: Patricija Škof

četrtek, 16. 6., ob 20.00 / Thursday, 16 June at 20:00

Tina Vrščaj

Vodi / Hosted by: Maja Šučur

Glasba / Music: Strunoslav

21:30 – Gibanje užitka /Pleasure-in-Motion, pesniško-glasbeni performans

Poezija: Alja Adam

Klavir: Quentin Drouet

petek, 17. 6., ob 20.00 / Friday, 17 June at 20:00

Delmar Maia Gonçalves, Portugalska, Mozambik / Portugal, Mozambique

Vodi / Hosted by: Brane Mozetič

Glasba / Music: Perkakšns

21:30 – GALA ZAKLJUČEK: 50 LET DRUŠTVA ŠKUC / CLOSING NIGHT GALA: 50 YEARS OF ŠKUC

Glasba, spomini in zdravica v živo / Live music, memories and toast: Pero Lovšin & co., Peter Mlakar, Matjaž Hanžek, Marina Gržinić, Bratko Bibič, Andrej Rozman Roza, Suzana Tratnik …


Podrobnejši program z opisi je na voljo na POVEZAVI.


Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa. / The ŠKUC Association reserves the right to change the program.

Projekt so omogočili / The project was made possible by:

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, MOL, Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Czech Literary Centre, Turizem Ljubljana, Urad RS za mladino, Center za slovensko književnost, Mercator,  Hotel Park, Slaščičarna pri vodnjaku,  Druga violina, Pravična trgovina 3MUHE, Biro center, Dana, Ciciban in Cicido

Društvo ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana, www.skuc.orginfo@skuc.org, tel./fax: 1 4303530, 1 4213142

Obrazi slovenske in latvijske LGBT literature

V četrtek, 2. junija, se bosta na literarnem festivalu Punctum v Rigi predstavili slovenska in latvijska LGBT literatura.

Festival že peto leto organizira istoimenska literarna in filozofska revija, ki je odprta za sodobnost in inovativnost. Latvijsko stran bodo zastopali Ilze Jansone, Elīna Kokareviča, Ausma Perons, Katrīna Rudzīte in Kārlis Vērdiņš, slovensko pa Aljaž Koprivnikar, Vesna Lemaić, Brane Mozetič in Suzana Tratnik. Diskusiji, ki jo bo vodil teoretik Deniss Hanovs, bodo sledila branja v obeh jezikih. Za neposredne prevode v slovenščino je poskrbel Klemen Pisk, iz slovenščine v latvijski jezik pa je prevajala Māra Gredzena.

Finančno sta prevode krila sam festival in pa center Latvian Literature, ki skrbi za promocijo latvijske literature. Največji del projekta pa je izpeljala založba Škuc, ki v zbirkah Lambda in Vizibilija že več kot 30 let izdaja domačo in prevodno LGBT literaturo. Prav v letošnjem letu je s podporo JAK izdala katalog v angleščini, ki prinaša kar štirinajst prepoznavnih proznih in pesniških imen. Za tokratni festivalski prireditvi je izdala obsežno dvojezično brošuro s teksti vseh sodelujočih avtoric in avtorjev. Uvaja jih kratek zgodovinski uvod za obe literaturi, izpod peresa Aljaža Koprivnikarja.

Prevodi slovenske literature v latvijščino so zelo redki, v bistvu so se pojavili šele v zadnjih letih s prevajalko Gredzeno, in še to je šlo doslej zgolj za otroško literaturo. Zato je tokratna predstavitev s številnimi prevodi toliko pomembnejša za nadaljnjo literarno izmenjavo.

 

POVEZAVA do brošure Obrazi slovenske in latvijske LGBT literature

8. festival Lezbična četrt

Prihodnost je leztopija

Med 24. do 29. majem 2022 bo v Ljubljani potekal že osmi festival Lezbična četrt v okviru Društva Škuc. Letošnji festival obeležuje kar dva jubileja, saj lezbično gibanje praznuje petintridesetletnico, Škuc pa petdesetletnico delovanja. Vrhunec festivala bo zagotovo koncert razvpite aktivistične skupine Pussy Riot na Letnem vrtu Gale Hale v četrtek, 26. 5. 2022 (Škuc-Ropot, Dirty Skunks, Punk Rock Holiday).

Festival Lezbična četrt se bo otvoril v Slovenski Kinoteki z izborom kratkih filmov z lezbičnimi tematikami, ki so jih posnele slovenske režiserke. Filmi, nastali po letu 2008, so bili sprva predvsem aktivistična pričevanja, a tudi gverilski odzivi na lezbofobijo, nevidnost lezbijk, nasilje in diskriminatorne prakse v Sloveniji. Na ogled bodo filmi Homo-risk (2008) in PrvovrstniDrugi (2009) kolektiva Vstaje Lezbosov, Lezbični klub v vsako vas Vesne Vravnik, filmi Maše Zie Lenárdič in Anje Wutej: Disconnected (2018), Not Your Ordinary Sister (2009) in Pussy Cruising (2021), raziskovalno-aktivistični projekt I Am That Lesbian Your Mother Warned You About (2014) režiserk Eve Kokalj in Petre Hrovatin ter film Simone Jerala Stanovanje št. 4 (2012).

Rdeča nit letošnjega festivala Lezbična četrt je leztopija, torej lezbična prihodnost, ki jo je v heteroseksistični in patriarhalni družbi treba vedno razumeti kot radikalno nemogočo utopijo. O lezbičnih iniciativah, ki so od konca osemdesetih let pa do danes pretendirale k oblikam alternativnih lezbičnih skupnosti v Sloveniji, bomo spregovorile_i tudi na okrogli mizi ob jubilejni petintridesetletnici lezbičnega gibanja.

Na literarnem področju bodo oblike leztopije ubesedili prispevki z literarnega poziva o leztopijah in pa eseji povabljenih avtoric v novi številki biltena Lesbozine. Literatura ostaja pomembno področje boja slovenskega lezbičnega aktivizma, kar bomo poskusile ujeti tudi na praktični delavnici Izmenjevalnice zgodb: kvir edišn, v Bralnem klubu: Zvok ženskih korakov pa vas bomo povabile_i k branju kratke zgodbe iz zbirke Hrup iz lope irske pisateljice Mary Dorcey.

Vprašanja optimizacije iskalnikov (npr. google), ki v slovenščini še vedno prikazujejo vsebine vprašljive kakovosti o LGBTIQ+ temah, se bomo lotile_i na delavnici Digitalnega aktivizma, prostor za psihodramsko spontanost in skupno kreativno razmišljanje o naših identiteah pa bomo odpirale_i na Psihodramski delavnica: leztopija lezbičnosti in skupnosti.

Festival se bo zaključil z zabavo ob izidu Lezbozina in s tradicionalnim nedeljskim Astrobrančem.

PROGRAM <