LFU: Tradicionalna delavnica čiščenja, flikanja, šraufanja in podmazovanja koles

LFU_kolesarska_delavnicaLFU vas vabi na Tradicionalno delavnico čiščenja, flikanja, šraufanja in podmazovanja koles, ki bo

v soboto, 18. aprila 2015, ob 12.00 na dvorišču pred Lovci, Metelkova.

Iz zaprašenih kleti bomo na sonce postavile kolesa, jih na hitro očistile, preverile delovanje zavor, pritrdile vijake in napolnile zračnice. Vsaka udeleženka se bo po korakih naučila menjave in krpanja predrte zračnice. Ko bodo naša kolesa pripravljena na vožnjo, se zapeljemo na krajši izlet po Ljubljani.
Delavnico bo vodila Maja Kraljič.

Delavnica bo v primeru slabega vremena prestavljena za en teden, na 26. april 2015 ob 12h!

Vabljene!

Delavnica bo potekala v okviru programa, s katerim želimo obeležiti prvo petletko delovanja Lezbično feministične univerze, ki jo praznujemo v letu 2015. Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen prostor za ženske in trans osebe, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim. Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

STIROPOR presents: 4 ON THE FLOOR

Stiropor_april15

● Po nekajmesečni abstinenci se vračamo tja, kjer se je vse skupaj začelo. Preverjena naveza Tiffanyja in Monokla bo tokrat gostila prav poseben event, saj nam je na en večer uspelo privabiti kar štiri (4!) goste.
Iz Londona prihaja Brassfoot, sveži up Funkinevenove založbe Apron rec, ki se svojimi “raw as fuck” izdajami uspešno postavlja ob bok svojemu šefu in frendom kot sta Kyle Hall in Greg Beato.
Na krilih zadnjega EPja izdanega pri Hivern Discs se bo z osveženim live act-om predstavil Herzel, berlinski Makedonec, ki je nekajkrat že nastopil v prejšnji reinkarnaciji Bikofeja, tokrat pa premierno na klubskem ozvočenju.
Preostane še klub Monokel, kjer bodo naši kolegi z ekipe Gumitwist, konkretneje Dulash der DJ z badass electro fotrom DJ Overdoseom in De Dupejem aka Julien Tavernierom, šefom Italo institucije Bordello A Parigi sukali sofisticiran elektro.

● 23 – 06 ● 4 ON THE FLOOR ●

Tiffany:
BRASSFOOT (Apron rec, UK)
HERZEL live (Hivern Discs, MK)
SSS (Stiropor, DMNP)
VJ Mina Fina

Gumitwist’s Monokel:
DJ OVERDOSE (Murdercapital, NL)
DE DUPE (Bordello A Parigi, NL)
DULASH DER DJ (Gumitwist)

● Vstopnina:
6€ Pritličje (do 17.4.) – 50kart
8€ Tiffany (do 24h)
10€ Tiffany (po 24h)

Foto krožek O-kvir: fotogram

FotogramŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) predstavlja in vabi na brezplačni fotografski krožek, ki poteka od oktobra 2014 do junija 2015 v Klubu Tiffany.

Do sedaj smo si pogledale_i tehnične plati fotografije in stilske prijeme v portretni in popotniški fotografiji. Fotografije smo urejale_i v digitalni temnici, pogledale_i smo si kako odpraviti podosvetljenost, barvno popraviti posnetek, počistiti fotografijo s kloniranjem in podobno.

Naše naslednje srečanje, izjemoma v nedeljo, 19. aprila ob 16:00, pa bo drugačno. Tiffany bomo spremenile_i v fotografsko temnico, delale_i bomo fotogram. FOTOGRAM je fotografija narejena brez fotoaparata, ustvarjena tako, da predmete postavimo kontaktno na fotografski papir, osvetlimo in razvijemo po postopku ročnega razvijanja č/b fotografij. Takšen način »fotografiranja« so uporabljali že v 19. stoletju, ko so preslikovali predvsem rastline za herbarij.

Pogledale_i si bomo,  kako nastane fotografija na tisti star ročni način, ko se na belem listu, ki ga položimo v razvijalec, nenadoma začne izrisovati naša fotografija. Vse to brez računalnikov in tiskalnikov.

S seboj lahko prinesete kakšne manjše predmete zanimivih oblik in različno prosojne materiale.

fotogram I.      fotogram II.      fotogram III.

Srečanja so enkrat mesečno, vsak drugi ponedeljek v mesecu od 19:00 do 21:00.
V foto krožek vas vabimo vse, ki bi želele_i izvedeti kaj več o tehnični in vsebinski plati fotografije. Na urah foto krožka boste spoznavale_i priročne in zanimive tehnike fotografiranja kot so fotografiranje nočnega zvezdnega neba, panoramski posnetki (360°), večkratni posnetki, ustvarjalna uporaba bliskavice in podobno. Obravnavale_i bomo portret, krajino in reportažno fotografijo. Srečanja so namenjena tudi diskusijam in komentiranju fotografij. Predavateljica vam bo na razpolago pri vseh fotografskih dilemah in vprašanjih.
Foto krožek vodi fotografinja Jasna Klančišar. Več o njenem delu na: www.jasnaklancisar.net in http://fotouk.wordpress.com
Vse dodatne informacije in prijava na: Fotouk.delavnica@gmail.com

*naslovna fotografija: Tina Zadnik, ostale (po vrsti od leve proti desni): Razvan Pristavu, Maja Šivic, Atila Boštjančič

Tečaj omogočata ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) in Mestna občina Ljubljana.

Kaj je LGBT skupnost?

LGBT_skupnostKaj je LGBT skupnost in čim se identificirajo mladi znotraj LGBT-skupnosti? Je to parada ponosa, aktivizem, kot je denimo boj za sprejetje družinskega zakonika, ali petkov žur v klubu Tiffany? Kaj in kdo tvori LGBT skupnost? O njej veliko govorimo, a kmalu ugotovimo, da ima skoraj vsak_a o njej svojo predstavo. Na ta in druga vprašanja bomo skušali_e odgovoriti v odprti diskusiji, ki bo potekala v sredo, 22. aprila, v klubu Tiffany.

Moderiral jo bo novinar Izak Košir, sogovornika pa bosta so-organizatorka letošnje parade Simona Muršec in koordinator programa kluba Tiffany Jernej Škof.

Vabljeni_e na pogovor, ki bo potekal v sproščenem ozračju. Želimo slišati vaša mnenja, predvsem mnenja mladih predstavnikov_c LGBT-skupnosti. Zdaj je čas, da spregovorite in podate svoja mnenja, predloge, podporo, kritiko.

_______________

Pogovor poteka v okviru projekta Samosprejemanje in ga podpira MOL – Urad za socialo.

MENQUAKE – What’s your hanky code?

Menquake_april15

Vsako zadnjo soboto v mesecu so vrata Tiffanija odprta samo za moške.
Kaj se dogaja za zaprtimi vrati, kjer se zabavajo samo fantje? Pridite in se prepričajte sami!
Uživajte v zabavi na način in oblečeni kakor želite. Še posebej vabljeni v različnih stilih, od športa, fetisha, pa do ekstravagance.

Na tokratni zabavi pa vam predstavljamo še prav poseben šov!

WHAT’S YOUR HANKY CODE z ANNO TOXINNO!
Vas zanima kako so si včasih v dobi brez aplikacij in pametnih teleofonov geji signalizirali svoje seksualne preference?

Robčki različnih barv, na različnih pozicijah v žepih … so dali ostalim na znanje kakšne seksualne želje preferirajo
Rdeča, rumena, črna … velik spekter in pomen barv vam bo na Manquake predstavila zvezda showa Anna Toxinna!

MENQUAKE – MEN ONLY PARTY IN LJUBLJANA
KLUB TIFFANY 25. 4. 2015

Music:
pop/house

____________________

Vstopnina/entrance: 3 eur
____________________

V NEDELJO 26.04 – 30% POPUST NA VSTOP V SAVNO GYMNASIVM ZA VSE OBISKOVALCE MENQUAKE ZABAVE
(shrani vstopnico :) )
____________________

Kulturni center Q
Škuc

12. večer LGBT proze in poezije

LGBT_branje_2015

Pred nami je dvanajsti, tradicionalni večer lezbične in gejevske oziroma lgbt-proze in poezije, ki ju pišejo in predstavljajo slovenski avtorji_avtorice. V četrtek, 23. aprila 2015, ste ob 20.30 ponovno vabljeni v Galerijo ŠKUC na Starem trgu 21 v Ljubljani, kjer bomo brali, poslušali in se družili!

Predstavile_i se bodo: Brane Mozetič, Suzana Tratnik, Eva Kokalj, Maja Ličen, Alenka Spacal, Kristina Hočevar, Milan Šelj, Gašper Malej, Nataša Sukič, Rafael Lapanje – Rafo, Polona Černič, Gašper Malej, Petra Hrovatin idr.
Bralni del večera bosta zaključila kantavtorja Xenia Yus in Blaž Grm.

Po branju bomo prikazali dokumentarni film o francoski pisateljici Violette Leduc z naslovom “V iskanju ljubezni” (2013), režija Esther Hoffenberg, 57′.
Vabljene_i!

www.skuc.org

Sklop GLBT branj omogoča: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Podeljene Zlate Tifanije 2015!

150328_Tifanije_119

 

Akademija Tiffany je tretjič zapored podelila Zlate Tifanije! Akademija se skupaj s homo javnostjo, ki je glasovala za nagrajence, javno zahvaljuje za njihovo delo in prispevek k barvitemu življenju naše skupnosti.

Posebno nagrado je letos Akademija namenila Salome, v obrazložitev pa je napisala naslednje:

Salome je oseba, ki je s svojo drznostjo, odprtostjo in ljubeznijo podirala meje in odpirala nove poti LGBT skupnosti v Sloveniji in širše. Njena pot ni bila lahka. Dolga leta se je borila s predsodki javnosti, tako hetero, kot LGBT javnosti. Kljub temu pa je ostala zvesta sama sebi in z ljubeznijo pomagala razvijati slovensko LGBT skupnost. Je ena od zvezd naše scene. Zaradi te dolge, razburljive poti, ki je vplivala na vse nas, ji Akademija Tiffany podeljuje nagrado za Življenjsko delo.

Drugo posebno nagrado pa je Akademija podelila Evi Gračanin z naslednjo obrazložitvijo:

Eva o sebi pravi: Eva je antifašistka, ateistka, čefurka, feministka in vse ostalo kar si prilepi sama ali ji prilepijo drugi. Ali kot pravi njen prijatelj: „mala, crna in zajebana.“ A Eva je več kot to. Je oseba, ki jo poznamo prav vsi, zaradi njene predanosti osvobajanju LGBT skupnosti, zaradi njene človečnosti in skrene želeje pomagati človeku v stiski. Eva je iskrena zaveznica in članica naše skupnosti. Je zgled. Akademija Tiffany ji zato zaradi dolgoletnega dela dela na področju pravic LGBT skupnosti podeljuje Zlato Tifanijo za Naj Strejtko!

Prireditev je vodil Matic Bobnar s pomočjo Diaboličnega orkestra – Olje Grubič in Heidi Bouquet.

 

Nagrajenci_ke Zlatih Tifanij 2015 so:

Peder Leta – Miha Kavčič

Lezba leta – Nataša Sukič

Življenjsko delo – Salome

Drama Queen – Jedla

Naj strejtka – Eva Gračanin

Fleur de Tiffany – Miha Kavčič

Škandal leta  – Kuhinja v ozadju SNBD

Ambasadorka leta – Miha Kavčič

Umetniški dosežki – Dokumentarni film “Božja napaka”

Naj tračarica – Andrej Peranič

Naj DJ – Bilybabe

Naj kelnarca – Jedla

Naj žur – Fairy Queen Garden Party

Naj žurerka – Miha Kavčič

Zlata taška – Ana Kobal

Prodor leta – Cafe Kolaž

FOTOGALERIJA: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152722453351889.1073741830.60375871888&type=1 

Grmade, parade in molk

Konec aprila 1984 je v Ljubljani potekal prvi Magnus festival, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualnosti, njenih obrazov v kulturi, pa tudi prvih političnih zahtev lgbt-populacije, ne samo v Sloveniji, Jugoslaviji, pač pa na celotnem območju Vzhodne Evrope. Festival, iz katerega je vzniknil lgbt-aktivizem, pa tudi festival, ki se ni pojavil iz nič, pač pa se je porajal že leta poprej. Zdi se, da je trideseta obletnica festivala priložnost, da spregovori tudi današnja lgbt-populacija, starejša in mlajša, da s svojimi zgodbami razkrije vsa ta leta ter morda seže še bolj nazaj. Knjiga Grmade, parade in molk pa ne govori le o sodobnem »paradiranju«, pač pa skuša sestavljati zgodovino lgbt-oseb, homoseksualcev ali, še najbolj ustrezno, zgodovino neheteroseksualnosti na Slovenskem. To raziskovanje je naletelo na številne ovire, kajti zdi se, da je bila homoseksualnost ves čas podvržena izbrisu. Zanjo ni bilo imena, bila je mutasti greh, o njej se ni bilo spodobno razgovarjati, še najbolje je bilo obrniti glavo proč. Grmade iz 18. stoletja so nadomestile bolj prefinjene kazni vse do današnjega dne. Spodobnost, v imenu katere se o tem ni govorilo niti pisalo, in v imenu katere so dediči navadno uničili prav vse, kar bi lahko od daleč spominjalo na ta »greh«, pa seveda oprali tudi svoj spomin, je v liberalnejših časih zamenjala »filozofija«, da je različna spolna usmerjenost nekaj že tako samoumevnega in sprejetega, da je ni potrebno več posebej poudarjati. Naš nasprotnik je bil heteronormativni svet in prepričanje, da ni nobenega drugega sveta.

Pričujoča knjiga, ki je rezultat truda in pomoči številnih posameznikov in posameznic, naj bo le začetek razkrivanja neke druge zgodovine, ki je bila doslej zamolčevana. Potrebna bo še cela vrsta dolgotrajnih natančnih raziskav ter četica zanesenjakov, ki bodo brskali po ruševinah in pepelu, kolikor je sploh ostalo še kaj neuničenega in neizbrisanega. V prvi vrsti pa gre za iskanje korenin.

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni ŠKUC (www.skuc.org) in ostalih knjigarnah.

Kokoška in ptiči

V zbirki Lambda je izšla nova knjiga Kokoška in ptiči, pisateljice Vesne Lemaić.

Roman Kokoška in ptiči je knjiga o uporu, iskanju moči in samoorganiziranju v času krize. V ospredje je postavljeno dogajanje v letih2011 in 2012, ko protestniki in protestnice v okviru gibanja 15o zasedejo ploščad pred borzo in se za šest mesecev utaborijo v kampu Bojza. Vanj se ugnezdi Kokoška, ki išče skupnost, v kateri bi lahko izrazila svoj nemir in se pridružila širšemu uporu proti kapitalizmu. V taboru spozna raznovrstne ptiče, prevzame jo družbeno vrenje, ki kipi ob nenehnem snovanju političnih akcij in protestov. Doma jo čaka njena punca Prepelica, s katero Kokoška preživi vse manj časa. Vendar bolj ko odriva osebno in intimno, bolj močno vznikata, brbotata in jo opominjata nase. Kokoška obiskuje tudi svojo babico, nekdanjo skojevko, ki jo podpira in spodbuja v trenutkih negotovosti. Tako pod dogajalnim površjem avtorica spregovarja o skritih zobnikih medčloveških odnosov, ljubezni, iskanju svojega mesta v družbi in osmišljevanju upora. Ob tem pa je roman napisan doživeto, humorno in z veliko mero samoironije.

Vesna Lemaić (1981) je na literarno prizorišče vstopila leta 2008 s knjigo Popularne zgodbe. Kratkoprozna zbirka je prejela tri nagrade, zgodba Bazen pa je bila uvrščena v antologijo Best European Fiction 2014. Leta 2010 je izšel njen roman Odlagališče. Za Radio Slovenija je napisala radijsko igro Podpotnik. Vključila se je v gibanje 15o in na podlagi te izkušnje zasnovala roman Kokoška in ptiči. Njena besedila so bila prevedena v hrvaščino, srbščino, slovaščino, madžarščino, litvanščino, nemščino in angleščino.

Vse novosti (po redni ceni, popust ne velja) Založbe ŠKUC, kot tudi ostale knjige iz zbirk Lambda in Vizibilija si lahko s 30% popustom naročite preko naše spletne strani www.skuc.orgali na INFO ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana, vsak dan med 12.00 in 18.00.

Brane Mozetič: Prva ljubezen

Ko sem bil star šest let, sem imel v vrtcu prijatelja Drejčka, s katerim sva bila ves čas skupaj. Bila je to prva ljubezen, ki pa vzgojiteljicam ni bila všeč. Ločile so naju in nama dale vedeti, da najina čustva niso pravilna. Šele dolgo let kasneje sem ugotovil, da niso imele prav.

Pisec Brane Mozetič in ilustratorka Maja Kastelic sta doslej ustvarila že dve otroški slikanici: Dežela bomb, dežela trav, in pa Alja dobi zajčka. Slikanica Prva ljubezen spregovori o čustveni navezanosti dveh dečkov v vrtcu ter je edinstvena priložnost za pogovor o različnih oblikah ljubezni.