Delavnica: Intimni prostori viharnega telesa

sreda | 2. september 2015
17:00 – 20:00

Intenzivno z duom Valentine Tanz & Tomasz Foltyn
»Intimni prostori viharnega telesa«

Klub Tiffany vabi na delavnico, ki poteka ob gostovanju predstave Valentine Tanz: A glass of water. Delavnica je odlična priložnost za vse, ki želijo spoznati svoje kvir telo.

Na delavnici bomo raziskovale_i različne metode dela s kompleksnim razumevanjem telesa v gibanju. Začele_i bomo z osnovnimi načeli somatskega dela in zavedanja telesa ter prebudile_i svoje »viharno« telo – intuicija, radovednost, tveganje. Da poglobimo idejo o viharnosti & intimnosti, bomo delale_i tudi s performativno glasbo in skupinskimi improvizacijami. Skozi queerovski pogled bomo raziskovale_i »čarobno intimnost«, ki se dogaja med našimi telesi, mislimi in dušami. Valentine Tanz, ki bo vodila tečaj, vam bo pomagala z vzbujanjem radovednosti, nego in intuitivnim plesom. Srečanje bo poskusni proces, na katerem bomo svoja telesa in misli osvobodili družbenih, političnih in kulturnih struktur.

Intenzivno delavnico bo vodil poljski performer, uveljavljajoči se koreograf in fizični mislec Tomasz Foltyn v sodelovanju z Valentine Tanz – urbano šamanko, kraljico preobleke in vizionarsko umetnico. Kot duo ju zanima družbeno in politično telo kot neukrotljivi vidik odpora, nežnosti in milosti. Trenutno delata na »totalni kozmološki koreografiji«, delovni metodi v njunem procesu drzne življenjske umetnosti.

Prinesite udobna oblačila (nobenih kavbojk & pasov) , beležko & svinčnik.

Rok za prijavo na delavnico je nedelja, 30. avgust.

Delavnica je odprta za vse zainteresirane. Prosim pa vas, da ob prijavi na kratko opišete vašo motivacijo za obisk delavnice in vaše izkušnje z nastopanjem oz. performativnimi umetnostmi.

Svojo prijavo pošljite na elektronski naslov: kulturnicenterq@gmail.com

Trajanje tečaja: 3 ure

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana.

Valentine Tanz: A glass of water

 

četrtek | 3. september 2015
20:00

VALENTINE TANZ
Viharna sla utelešene milosti
predstavlja novo delo
Valentine Tanz
»Kozarec vode«

Klub Tiffany ob začetku nove sezone predstavlja novo predstavo Valentine Tanz! Vljudno vabljene_i k obisku.
Vstop je brezplačen, število sedežev je omejeno.

»Kozarec vode« je nova epizoda iz serije performansov Valentine Tanz. Valentine se loti izziva slave, lepote in bogastva. Vse to preprosto obremenjuje življenje slavne osebnosti! Tokrat se mora soočiti s pravim svetom zabave! Svet umetnosti, mode in pop kulture je krut in odvraten! Kako se bo Valentine spopadla s tem? Pridite in si oglejte njeno kozmično, a absurdno potovanje!

Performans gledalke_ce popelje na potovanje skozi čustvena in duhovna stanja Valentine Tanz, urbane šamanke, negovalke, vizionarske umetnice, kvir medija in strastne ljubimke. Valentine subtilno spreminja razpoloženja z menjavanjem tona svojih zgodb in šamanskih plesov. Bere astrološke napovedi občinstvu celi rane in daje svetlobo svetu, vendar v izjemno dramatičnem in histeričnem tonu. Uroči svet in zapleše v imenu svobode in prostosti. Predstava presega standardno nasprotje moški-ženska in obe vprašanji združuje v eno na meji družbenospolnega diskurza. Valentine igra igro, v kateri se spol najočitneje odraža v luči ljubezni in njenih eksistenčnih dilem. Obstaja v svojem svetu, ki je ranljivo izpostavljen javnosti – nima skrivnosti in deli svoje neuspehe, nesrečo in samoto. Z občinstvom ustvari skupnost kot ritual, s katerim bi odgovorila na naše eksistenčne izzive.

Njen androgini/genderfuck značaj in vse podrobnosti njene »totalne persone« – obleka, makeup, besedilo, gibanje in scenografija – predstavljajo »totalno kozmološko koreografijo«, ki združuje gledališko in plesno strast, aktualnost performativne umetnosti in sposobnost vizualnoumetniškega ustvarjanja podob, ki naposled vodi v proces drzne življenjske umetnosti.

Vala Tanz Show je eksperimentalni projekt, ki ga je ustvaril poljsko-ameriški duo Tomasz Foltyn/Valentine Tanz. Kot umetnika in aktivista ju zanima družbeno in politično telo kot neukrotljivi vidik odpora, nežnosti in milosti.

Projekt se je med februarjem in junijem 2015 predstavljal v gledališču Art Cafe Barakah v Krakovu, na Poljskem. Performans je gostoval tudi na 16. feminističnem in queerovskem festivalu Rdeče zore v Ljubljani in na festivalu Deuje Babe v Cerknem, Dwie Zmiany v Sopotu in na festivalu Queerovski maj v Krakovu.

koncept in koreografija: Tomasz Foltyn
glasba: Justyna Stasiowska
kostumografija: Marta Sala
produkcija: Aneta Żukowska

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana.

Pri ŠKUCu izšel strip Super paradiž!

Ralf König (1960) je gotovo najbolj znan in najuspešnejši nemški stripar. Svoje prve krajše stripe je začel objavljati že devetnajstleten in to v različnih zinih ter gejevskih publikacijah. Doslej je izdal že več deset knjig zgodb v stripu ali risoromanov. Večina zajema iz gejevskega življenja, dotika se tem homofobije, odtujenosti, verske zadrgnjenosti, pa tudi varnega seksa in aidsa. S svojim značilnim humorjem in karikiranjem si je pridobil zelo širok krog bralstva. Po par zgodbah so posneli tudi filme. Ralf König je za svoje delo prejel številne nagrade in bil deležen prevodov in izdaj v več jezikih.

Knjigo Super paradiž sestavljajo tri zgodbe, ki se skupaj zlijejo v karikaturo skoraj tipskega gejevskega življenja, ki se mora spopasti s pojavom aidsa in z vprašanji varnega seksa.

Ker je knjiga izšla s pomočjo Norway Grants, je brezplačna – dobite jo lahko v prostorih Škuca.