Pohodniška sezona 2015/2016 – plan pohodov

Hoj, hribovke in hribovci, še posebej pa vsi, ki bi se nam radi pridružili!

Tudi planinci imajo nekaj pojma o dizajnu – naš Gašper se je potrudil in pripravil prav lično oblikovan plan pohodov v sezoni 2015/2016 (priponka), ki kar vabi na izlet v naravo! S pohodi v tej sezoni smo že začeli sredi septembram, a nič ne de – pridružiš se nam lahko kadarkoli! Prva priložnost bo že to nedeljo, 4. oktobra 2015, ko gremo v Pekel pri Borovnici (ta izlet sicer ni napisan v planu, je malo “izvenserijski”)!
Drugače pa spremljaj objave na:
- poštnem seznamu (to je tukaj),
- spletni strani – blogu (http://outinslovenija.blog.siol.net),
- Mavričnem forumu :)
Vabljen, vabljena!
Miha
(za pohodniško sekcijo OIS)

Vabilo: raziskava spolnega vedenja hiv negativnih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM)

Magnus je naročnik spodnje raziskave. Vabljeni k sodelovanju.
______________________________________________________________

TVOJE MISLI IMAJO MOČ!
Seks, zdravje in partnerstvo,
raziskava spolnega vedenja hiv negativnih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM)

Pozdravljen!

Verjamemo, da si tudi ti želiš najboljši seks z najmanj škode, zato te vabimo k intervjuju o seksu, zdravju in partnerstvu. Zaupen pogovor vodi dr. Aleš Lamut. Traja približno 1 uro, se zvočno snema ter nato posnetek trajno uniči. Kraj pogovora se določi po dogovoru (Slovenija).

Multidisciplinarna kvalitativna študija spolnega vedenja hiv negativnih MSM je ena prvih tovrstnih raziskav v Sloveniji o gejih, biseksualcih in drugih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi!

Projekt »Odziv na hiv« financirajo, SVRK in Norveški finančni mehanizem ter naša društva, ki ga tudi izvajajo v sodelovanju z zdravstvenimi ustanovami.

Tvoje misli imajo moč!

Z odločitvijo za sodelovanje boš prispeval k izboljšanju podpornih programov in morda pridobil nova znanja. Pomagal boš izboljšati preventivno dejavnost za moške v Sloveniji – Vse za čim boljši seks s čim manj tveganja!

Za sodelovanje POKLIČI: 031501870 Aleš ali pošlji email na ales.lamut@nijz.si

Lep pozdrav!

Pri Škucu izšla zbirka Gradim oblake, Milana Šelja

Pri založbi ŠKUC, zbirki Lambda, je izšla nova knjiga Milana Šelja. dobite jo lahko v knjigarnah, Infocentru ŠKUC ali naročite preko spleta nawww.skuc.org

Milan Šelj (1960) je s prvo pesniško zbirko (Darilo, 2006) v slovenski prostor stopil kot pesnik, ki je s svojo osebno zgodbo opazno podrezal v družbeno akutno tematiko. V drugi (Kristali soli, 2010) je ostal družbeno angažiran pesnik, kolikor je vsaka zasebnost pač politična, a vendar na drugačen način, saj so lirične impresije precej bolj v ospredju. Tretja zbirka to dvoje postavlja v novo razmerje, predvsem pa daje velik poudarek poetiki, torej gradovom, ki nastajajo iz besed dveh različnih jezikov in kultur ter mnogih zgodb. Obenem se zdi pisanje v tretji zbirki tudi bolj zavestno igrivo, pesnik pa se velikih zgodb največkrat loti z ironičnimi razgradnjami (mdr. z naslovi in posameznimi retoričnimi figurami, kot so npr. rime), ki dajo vedeti, da se dobro zaveda, kako so gradovi, ki jih gradi, včasih samo v oblakih.

 

Zelo opazno je pesnikovo doživljanje pesnjenja kot nečesa temeljno erotičnega, a ne gre le za to, da Šeljeva poezija raste iz (izživetega) življenja, iz telesa, iz telesnosti (pa tudi iz Krasa, domače hiše, narave). Šelj namreč prepleta ljubezen in poezijo, ljubezen do poezije in poezijo o ljubezni. Prehodi med nagovorom ljubimcu in pesmi/poeziji so včasih zabrisani in zdi se, da naenkrat govori obema. Seveda gre tudi za pomisli o tem, kakšno je razmerje med dvojino in samoto in tudi moško telo ima jasno izrisane pomene, toda pri prvem se Šelj izogne stereotipnim odgovorom, pri drugem pa opazimo dobrodošel kontrast večno mlademu telesu, ki ga Šelj zariše s pozornostjo, namenjeno zrelejšemu telesu in celo že poslednjim stvarem.

 

Zbirka Gradim gradove je sporočilno jasna: v poeziji in življenju, če je med njima sploh kakšna razlika, si je treba drzniti, premagati strah in – spregovoriti. Spregovoriti o marsičem, kar je potlačenega, kar se razlikuje od družbene norme. Molk je prelahka rešitev, pravi Šelj, in retorična vprašanja nesmiselna. Ustaljeni vzorci (religije, skrivaštva) še zdaleč niso najboljša izbira, četudi se včasih, vsaj na prvi pogled, zdijo najlažja. Tvegati je treba svobodo.

 

Andrej Zavrl

Pri ŠKUCu izšel strip Super paradiž!

Ralf König (1960) je gotovo najbolj znan in najuspešnejši nemški stripar. Svoje prve krajše stripe je začel objavljati že devetnajstleten in to v različnih zinih ter gejevskih publikacijah. Doslej je izdal že več deset knjig zgodb v stripu ali risoromanov. Večina zajema iz gejevskega življenja, dotika se tem homofobije, odtujenosti, verske zadrgnjenosti, pa tudi varnega seksa in aidsa. S svojim značilnim humorjem in karikiranjem si je pridobil zelo širok krog bralstva. Po par zgodbah so posneli tudi filme. Ralf König je za svoje delo prejel številne nagrade in bil deležen prevodov in izdaj v več jezikih.

Knjigo Super paradiž sestavljajo tri zgodbe, ki se skupaj zlijejo v karikaturo skoraj tipskega gejevskega življenja, ki se mora spopasti s pojavom aidsa in z vprašanji varnega seksa.

Ker je knjiga izšla s pomočjo Norway Grants, je brezplačna – dobite jo lahko v prostorih Škuca.