MAŠKARADA METELKOVA

Metelkova_pustni_benefit2016Na pustni torek vabljene_i na Metelkovo! Skupna podpornina vam zagotovi vstop v vse metelkovske klube in še marsikaj drugega…beri tekst spodaj :)
Program se bo dogajal v vseh prostorih Metelkove: Sot 24,5 – YHD, Jalla Jalla, Klub Gromka, Gala Hala, Menza pri koritu, Channel Zero, Bizzarnica pri Mariči in seveda v Klubu Tiffany in Monokel.

TIFFANY
22:00
Klubski večer: Queer Ball
DJ: Robin od Batmana

MONOKEL
23:00
// FutureVision //
Noir, PIE-RAT, Blönduós, Mraz

Na Metelkovi že tradicionalno praznujemo Pust. Ob tem prazniku se z veseljem spominjamo, kako so nas mestne in državne oblasti pustile, da sami rešujemo preštevilne probleme, skrbimo za infrastrukturo, stavbe in dvorišče. Bolj pozorni obiskovalci Metelkove zlahka opazijo, da se je stanje od takrat precej izboljšalo. Na tem primeru “dobre prakse” opažamo, da je to za Metelkovo ne samo najcenejše, temveč tudi najbolj učinkovito. Pričakujemo, da se metoda “pustiti” aplicira na vsa področja našega delovanja.

Seveda, če se ozremo v zgodovino, na Metelkovi ne moremo spregledati neprecenljivosti predvolilnih in podobnih investicij s strani oblastnikov, ki so ob svojih neprekosljivih “izvajalcih” ter “podizdajalcih” izvedli celo goro čudovitih gradbenih in drugih projektov. Zanemarljive malenkosti (kot npr., da se še zmeraj ukvarjamo s sanacijami posledic teh dragocenosti, ki poleg dragega časa in energije zahtevajo tudi dragi denar) nam ne bi smele skaziti spominov na te lepe čase.

Nasprotno, ravno ti projekti še dandanes predstavljajo neizčrpni vir inspiracije za umetniško ustvarjanje. Marsikateri stripi, gledališke predstave, cirkus, itn., bi brez pomoči naših vrlih oblastnikov ostali brez svoje absurdne tragikomične note, ki jim daje posebno izvirnost in vrednost.

Tukaj so še druge, neizmerljive kvalitete, ki smo jih takrat pridobili. Zagotovo ste bili velikokrat tudi sami priča zelo romantičnemu vzdušju, ko na polovici vašega naljubšega koncerta naenkrat “vrže ven” glavno varovalko ter nenadoma nastopi tema in tišina! Prepričani smo, da je ob takšnih priložnostih (ko se je čakalo na dežurno službo Elektro Ljubljane) nastalo večje število otrok. Zaradi tega smo si od Inštituta za demografsko rast pridobili zlato značko. Naše dosežke na področju dviga rodnosti oblastniki, po novem pa tudi sosedje, zelo cenijo ter za prekinjanje koncertov znajo poskrbeti lastoročno ali pa s pomočjo modrih posrednikov v modrem.

Center Ljubljane je že dosegel svetovni sloves po odlični prometni ureditvi, ekologiji, miru, redu in tišini. Republika Slovenija si zelo prizadeva mednarodno prepoznavnost graditi na ohranjanju kulture ograjevanja. Če se na Metelkovi ogradimo s protihrupno bambusovo ograjo, bomo “ulovili” dve muhi na en mah!
Primerno bomo urejeno ograjeni in ne bomo več edini izvor hrupa v centru mesta. Dodatna pridobitev bo tudi na estetski ravni. Vsaj kot smo prebrali v odličnem mesečniku Ljubljana, se bomo barvno uskladili z našo pametno, prijazno in lepo zeleno prestolnico, ki ji zaenkrat manjka samo še prestol!

Vse to je zelo izjemno! V eni zelo lucidni perspektivi lahko rečemo celo spodbudno za kreativno in zdravo življenje ter nastanek novih filozofskih šol. Sicer pa, če pogledamo iz perspektive cene in učinkovitosti, ne moremo mimo dejstva, da so oblastniki popolnoma nerealistični in neresni!

Kot se je že velikokrat potrdilo, če smo malce bolj prizemljeni, raje praznujemo Pust in upamo, da bodo oblastiki spoznali učinkovitosti metode “pustiti” na vseh področjih našega delovanja. V nasprotnem bo nova streha terjala preveč smeha!

LFU: Delavnica trash pisanja

trash216Lezbično-feministična univerza vas

v četrtek, 11. februarja 2016, ob 19.00 uri vabi v klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q)
na delavnico trash pisanja, ki bo potekala po načelu nadrealistične metode Exquisite corpse.

Tokrat se bomo odzvale na zadnja dogajanja v družbi, kot so retradicionalizacija in homofobija, na pojav mizoginih grafitov na zidovih naših ulic in skozi skupinsko pisanje izrazile upor proti patriarhatu. Zapisale bomo pankrtske zgodbe z lezbično tematiko, feministične slogane in mogoče tudi kako himno svobodi in enakosti.

Vabljene_i!

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen prostor za ženske in trans osebe, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim. Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Zlate Tifanije 2016!

Zlate Tifanije 2016

Z velikim pompom napovedujemo 4. podelitev Zlatih Tifanij, nagrad za posebne dosežke na homo sceni v preteklem letu.

Vas, draga homo javnost, vabimo, da sodelujete z nominacijo in kasneje glasovanjem za svoje favorite_ke in njihove dosežke v letu 2015.

Gala prireditev se bo pričela ob v soboto, 19. 3. 2016 ob 21.uri. Na samo podelitev bo vstop možen samo povabljencem_kam z vabili, nekaj mest pa je rezerviranih tudi za ostale obiskovalce_ke. Prisrčno vabljeni_e na after party, ki se bo zgodil takoj po podelitvi, predvidoma ob 23. uri.

Zlate Tifanije so edinstvene nagrade za posebne dosežke in osebe, ki so zaznamovale domačo homo sceno v preteklem letu. Nominiranci_ke za Zlate Tifanije so s svojimi edinstvenimi kvalitetami v preteklem letu dodobra začinili_e dogajanje na homo sceni.

https://www.kulturnicenterq.org/zlate-tifanije/


Izšel je roman Norec!

Pri založbi ŠKUC je izšel roman Norec. Najdete ga v vseh bolje založenih knjigarnah, lahko pa ga naročite preko spletne starni www.skuc.org

Alina, srednješolska profesorica poljskega jezika in književnosti, ki je kot pastorjeva hči vzgojena v duhu protestantske težnje k redu, pa tudi individualnega pristopanja k veri in življenju nasploh, se upira nekritičnemu podrejanju avtoritetam in družbenim normam ter tako ustvarja vtis ženske, ki se ne ustraši nobenega izziva. A tako je le do trenutka, ko ji pot prekriža Anka. Odnos tridesetletne učiteljice in karizmatične gimnazijke se prerodi v ljubezen, ki zadene ob številne zunanje prepreke, zlasti moraliziranje in malomeščansko zaplankanost. Toda največja ovira tiči v Alini sami: hromi jo strah. Z Ankino pomočjo ji postopoma vendarle uspe preseči otroške travme in prevzeti polno odgovornost za svoje življenje.

V luči lezbične in družbenokritične tematike eksperiment s formo, ki si ga je privoščila avtorica, nikakor ni zgolj kaprica. Odločitev, da se osvobodi iz primeža pravopisne norme, je namreč tesno povezana z vztrajnim preizpraševanjem okostenelih družbenih konvencij na ravni vsebine. Ewa Schilling v romanu razbije stereotipe o nesrečni lezbični ljubezni ter postavi na laž negativne reprezentacije lezbijk v literaturi in popkulturi.

Norec v naslovu romana se navezuje na karto pri tarotu, ki predstavlja človeka, ki se je znašel nad prepadom in ga lahko reši samo brezmejna vera v to, da zna hoditi po zraku. Alini uspe prav to: zaupa in s tem izbere življenje.

 

Ewa Schilling (1971), ena najvidnejših pisateljic lezbične proze na Poljskem, je po izobrazbi diplomirana inženirka varstva okolja. Napisala je kratkoprozni zbirki Lustro (Ogledalo, 1998) in Codzienność (Vsakdan, 2010) ter romane Akacja (Akacija, 2000), Głupiec (Norec, 2005) in Nadfiolet (Ultravijolična, 2012). Živi v Olsztynu.

 

Tatjana Jamnik (1976) je prevajalka, pesnica, pisateljica, lektorica, učiteljica slovenščine kot tujega jezika, urednica, založnica, organizatorka literarnih prireditev ter soustanoviteljica mednarodne literarne nagrade KONS. Leta 2009 je prejela priznanje za mlado prevajalko. Prevaja zlasti poljsko in češko prozo, poezijo in dramatiko, pa tudi besedila s področja humanistike. Kot jezikovna svetovalka sodeluje tudi s prevajalci slovenske književnosti v poljščino in angleščino.

ODLOMEK

Izšel je roman Inferno!

Pri založbi ŠKUC je izšel roman Inferno. Najdete ga v vseh bolje založenih knjigarnah, lahko pa ga naročite preko spletne starni www.skuc.org

Inferno je poetski roman in hkrati literarizirani, metafikcijski spomin na avtoričine začetke pesnjenja in iskanja svojega mesta v zdaj že mitskem umetniškem svetu New Yorka v sedemdesetih, ko so tam delovali in se družili mnogi, še neznani umetniki in/ali današnje rokovske zvezde, denimo, glasbenici Patti Smith in Debbie Harry ali pesnik James Tate. Eileen Myles opisuje, kako je bilo razvijati se v samosvojo pesnico v tistem krasnem njujorškem peklu, če izviraš iz delavskega razreda in provincialnega katoliškega okolja v Bostonu, pa če si še ženska brez denarja, ki poleg veščine pisanja odkriva tudi svojo lezbično identiteto. Mlado dekle se brez prave izobrazbe in delovnih sposobnosti ter z nejasnim zavedanjem o pesniškem daru preseli v veliko mesto, ki jo med dvajsetletno drzno ali pa nevedno hojo po robovih skorajda prežveči in izpljune. Toda prvoosebna pripovedovalka črpa moč prav iz svoje obrobne pozicije in spominov na vse učitelje in učiteljice poezije ter sopotnike in sopotnice na njujorški umetniški sceni, ki so jo naučili, kako se z besedo približati svetu, predvsem pa sami sebi. Myles intimne spomine inovativno prepleta z družbenokritičnimi komentarji in s filozofskimi premisleki o pomenu umetniškega ustvarjanja.

Eileen Myles (1949) se je rodila v Bostonu. Kot pesnica, pisateljica, publicistka in profesorica poezije živi v New Yorku. Izdala je osemnajst avtorskih del. Leta 2010 je objavila odmevni roman Inferno (roman pesnice). Za umetnostne potopise The Importance of Being Iceland je dobila štipendijo Warhol/Creative Capital. Leta 2010 je prejela Shelley Prize, ki jo podeljuje Society of America.

Suzana Tratnik je avtorica več leposlovnih in teoretskih izvirnih del. Iz angleščine je prevedla strokovna dela s področja spolov, romane, in kratkoprozne zbirke, med drugim avtoric in avtorjev: Judith Butler, Kate Bornstein, Leslie Feinberg, Jackie Kay, Mary Dorcey, Michael Cunningham, Ian McEwan, Truman Capote, Dennis Cooper, Helen Zahavi, Jeanette Winterson.

ODLOMEK

Pri Škucu izšla zbirka Gradim oblake, Milana Šelja

Pri založbi ŠKUC, zbirki Lambda, je izšla nova knjiga Milana Šelja. dobite jo lahko v knjigarnah, Infocentru ŠKUC ali naročite preko spleta nawww.skuc.org

Milan Šelj (1960) je s prvo pesniško zbirko (Darilo, 2006) v slovenski prostor stopil kot pesnik, ki je s svojo osebno zgodbo opazno podrezal v družbeno akutno tematiko. V drugi (Kristali soli, 2010) je ostal družbeno angažiran pesnik, kolikor je vsaka zasebnost pač politična, a vendar na drugačen način, saj so lirične impresije precej bolj v ospredju. Tretja zbirka to dvoje postavlja v novo razmerje, predvsem pa daje velik poudarek poetiki, torej gradovom, ki nastajajo iz besed dveh različnih jezikov in kultur ter mnogih zgodb. Obenem se zdi pisanje v tretji zbirki tudi bolj zavestno igrivo, pesnik pa se velikih zgodb največkrat loti z ironičnimi razgradnjami (mdr. z naslovi in posameznimi retoričnimi figurami, kot so npr. rime), ki dajo vedeti, da se dobro zaveda, kako so gradovi, ki jih gradi, včasih samo v oblakih.

 

Zelo opazno je pesnikovo doživljanje pesnjenja kot nečesa temeljno erotičnega, a ne gre le za to, da Šeljeva poezija raste iz (izživetega) življenja, iz telesa, iz telesnosti (pa tudi iz Krasa, domače hiše, narave). Šelj namreč prepleta ljubezen in poezijo, ljubezen do poezije in poezijo o ljubezni. Prehodi med nagovorom ljubimcu in pesmi/poeziji so včasih zabrisani in zdi se, da naenkrat govori obema. Seveda gre tudi za pomisli o tem, kakšno je razmerje med dvojino in samoto in tudi moško telo ima jasno izrisane pomene, toda pri prvem se Šelj izogne stereotipnim odgovorom, pri drugem pa opazimo dobrodošel kontrast večno mlademu telesu, ki ga Šelj zariše s pozornostjo, namenjeno zrelejšemu telesu in celo že poslednjim stvarem.

 

Zbirka Gradim gradove je sporočilno jasna: v poeziji in življenju, če je med njima sploh kakšna razlika, si je treba drzniti, premagati strah in – spregovoriti. Spregovoriti o marsičem, kar je potlačenega, kar se razlikuje od družbene norme. Molk je prelahka rešitev, pravi Šelj, in retorična vprašanja nesmiselna. Ustaljeni vzorci (religije, skrivaštva) še zdaleč niso najboljša izbira, četudi se včasih, vsaj na prvi pogled, zdijo najlažja. Tvegati je treba svobodo.

 

Andrej Zavrl