Pixy
Max Andersson: Pixy
strip album


Ob desetletnici izhajanja revije Stripburger smo ustanovili zbirko Republika Strip, letos pa bomo v zbirki Ambasada Strip izdali prvi prevod modernih stripovskih klasikov. Vrata Ambasade Strip bo odprl album Pixy švedskega avtorja Maxa Anderssona. Pixy je zgodba o razpadajočem svetu mrtvih, ki je prvič izšla leta 1992 na Švedskem. Doživela je prevode v osem jezikov in postala underground klasika. Album Pixy predstavlja eno najbolj originalnih del na področju stripovske fikcije.

Max Andersson je avtor, ki ga poleg stripa zanima tudi ustvarjanje v drugih medijih. V Ljubljani smo lahko sodelovali pri njegovi instalaciji Doniranje časa in sami donirali svoj čas, si ogledali strip Bosnian Flat Dog in se srečali z glavnimi junaki stripa. Andersson trenutno končuje filmski dokumentarec o Bosnian Flat Dogu, sploščenemu bosanskemu psu, ki so ga akterji tega stripa srečali na svoji poti iz Ljubljane v Sarajevo in ki jih še vedno preganja v njihovi lastni domišljiji. Max Andersson je avtor številnih samostojnih albumov in drugih stripovskih publikacij, katerih akterji so pogosto neobičajni liki iz nadrealnega sveta. Da bankovec prosjači na cesti, ni v Anderssonovem svetu nič nenavadnega. Nedvomno je Andersson eden izmed najbolj prepoznavnih in kreativnih ustvarjalcev evropskega avtorskega stripa, ki bo v njegovi zgodovini zagotovo pustil globoke sledove .

Vključeno v ceno letne naročnine na Stripburger (5.550 sit), sicer na prodaj za 1.999 sit (79. str.). V najboljših knjigarnah in na našem naslovu.

 
ALBUM IZIDE JUNIJA 2006.
Strip Core 1/06