strip revija

Poleg zbirke Honey Talks - comics inspired by painted beehive panels oz. zbirke knjižic stripov po motivih poslikanih panjskih končnic, bodo letos bralci Stripburgerja, kot je že običajno, pričakali 2 revijalni izdaji, v zbirki Ambasada Strip Anderssonovo Pixy, v zbirki Republika Strip pa Mostove, ki jih je spodbudil Ciril Horjak in jih bo realiziral skupaj s srbskimi strip avtorji (Vladan Nikolić, Mr. Stocca, Aleksandar Zograf, Miroslav Lazendić, Maja Veselinović in Wostok). Letna naročnina za vse izdaje je 5.550 sit. Naročite se lahko po pošti in e-mailu.
Stripburgerjevi redni revijalni izdaji bosta prinesli bero stripov iz mednarodnega področja, v prvi, 43. številki, ki izide junija, pa se bomo podrobneje ustavili ob popotovalnemu stripu in stripu na internetu.

Pestra motivika in tematika poslikanih panjskih končnic ter svojevrstna revitalizacija ljudske umetnosti v sodobnem stripovskem mediju so spodbudile tako uredništvo Stripburgerja kot sodelujoče avtorje k realizaciji mednarodnega projekta Sekira v medu - stripi po motivih poslikanih panjskih končnic. Devet avtorjev: Anke Feuchtenberger, Jakob Klemenčič, Koco, Milorad Krstić, Matthias Lehmann, Rutu Modan, Vladan Nikolić, Marcel Ruijters in Danijel Žeželj, je izbralo vsak svoj motiv iz zakladnice poslikanih panjskih končnic in ustvarilo stripovsko zgodbo. Razstava vsebuje originalna stripovska dela, replike izbranih motivov, kratka animirana filma Mateja Lavrenčiča, miniskulpture Andreja Štularja in Petre Stare ter sodobne interpretacije slovenskih avtorjev, ki so jih ustvarili: Petra Preželj, Marko Kociper, Saša Kerkoš, Natan, Zoran S. Janežič, Ajda Mavser, Gorazd Bizjak, David Krančan, Gašper Rus, Andreja Kladnik, Terrah ...
Razstavo Sekira v medu - stripi po motivih poslikanih panjskih končnic si lahko ogledate v Slovenskem etnografskem muzeju do 31. marca 2006.  

Peter Kuper
Strip Core 1/06