ciril & mishima Mostovi
Pri projektu Mostovi, ki ga je inciiral Ciril Horjak alias Dr. Horowitza, sodeluje več srbskih strip avtorjev. V letu 2007 sta mu se pridružila še Gašper Rus in Iztok Lovrić, rekrutiral pa je še druge slovenske tajne agente ...
NOVOSTI: DRUGI O MOSTOVIH

Zelo mi je všeč, da je za crknit smešno in so naravnost totalno odtrgani karakterji. Če bi bilo še malo daljše … (Tim, 13 let)
Nekaj generacij v nekdanji Jugoslaviji se je zgodovine učilo iz stripov. Potem nekaj časa ni bilo nič, in potem so prišli Mostovi, ki so iz stripa naredili zgodovino. V resničnosti so iz ljudi nastale živali, v stripu so iz živali zrasli ljudje. (Ervin Hladnik Milharčič, 53 let)
ALBUM dec 2007
Mostovi, večletni projekt, katerega iniciator je slovenski avtor stripa Ciril Horjak in temelji na ideji nadaljevanja sicer kontinuiranega sodelovanja s srbskimi stripovskimi avtorji, se je tokrat udejanjil v Mostovih 2, tretji stripovski knjigi Cirila Horjaka, ki je za to nevarno nalogo prevzel tajno ime Dr. Horowitz. V akcijo je vključil še Iztoka Lovrića, gledališkega režiserja, ki je spisal scenarij, Gašperja Rusa, strip avtorja, ki je zrisal storyboard; v kolofonu pa zasledimo še Mateja Lavrenčiča in druge bolj skrite agente, ki so pripomogli k srečnemu koncu. Srečnemu? Ker je to šele drugi del trilogije, je o tem govoriti še prerano. V drugem delu trilogije Mostovi nas zgodba popelje od Zemuna, prek Novega Sada do Zrenjanina. Ciril, Mišima in baba Milosava se v rdečem jugu 45 prebijajo skozi snežni metež, ki je zajel vso Srbijo, neprestano pa so jim za petami agenti črne koalicije. A kljub vsej supertehnologiji in neskončnemu arzenalu orožja, ki ga ima na voljo črna koalicija, se našim junakom vsakič znova uspe izmuzniti iz zanke. Sabotaže se vrstijo, skrivnostni črni vodja pa zgoraj v vesolju, v svojem satelitu, postaja vedno bolj nemiren. V vrtincu divje akcije se znajdejo tudi nekateri epizodni junaki, ki v mozaik te monumentalne zgodbe prispevajo svoj košček.

Drugi del trilogije vsebuje tudi stripe srbskih stripovskih avtorjev: Miroslava Lazendića iz Subotice, Vladana Nikolića iz Zrenjanina ter Wostoka iz Vršca, ki vsak na svoj način pripovedujejo zgodbe o mostovih.

Izid zaključnega, 3. dela, je predviden v aprilu.

A4-, 72 črnobelih strani, slovensko, 7 evrov (vključen v letno naročnino Stripburgerja)

Mostovi 2: Beograd - Zemun - Novi Sad - Zrenjanin
   
Mostovi     Mostovi 2 Mostovi 2  Mostovi 2 Mostovi 2 Mostovi 2
Iztok Lovrić, Gašper Rus in Dr. Horowitz

+ Miroslav Lazendić, tajni agent iz Subotice
O AVTORJIH:

GAŠPER RUS
je umetnik iz ozadja, ki je na svoja pleča prevzel levji delež vizualizacije tega maratonskega projekta, mu dal nov zagon in ga ponesel v narativne višave.


Iztok Lovrić
, gledališki režiser, je najboljši neodvisni scenarist v državi, ki je krotil zgodbo in skrbel za dramski lok. Naloga se je hitro izkazala za nemogočo (?).
CIRIL HORJAK je poklicni ilustrator in priložnostni oblikovalec, po srcu pa stripo-risec in voditelj stripovskih delavnic. Prvemu samostojniemu albumu Ride je sledila serija avtorskih mini stripov in izobraževalnih minijev za otroke, že legendarna Najmanjša velika enciklopedija stripa. Ima prefinjen občutek za linijo, a slab občutek za čas.
Mostovi 2  Mostovi 2 Mostovi 2  Mostovi 2 Mostovi 2Mostovi 2
+ Vladan Nikolić, tajni agent iz Zrenjanina
+ Wostok, tajni agent iz Vršca

Vladan Nikolić je iz ilustratorja, slikarja in izredno aktivnega ter uspešnega karikaturista (sodeloval je na več kot 30 različnih mednarodnih razstavah in festivalih karikatur in prejel posebni nagradi na italijanskem festivalu v Toletinu (2001) in v izraelskih Haifih (2002)) evalviral v vse bolj aktivnega stripovskega avtorja. Vedno pogosteje pa je njegova dela zaslediti v tujih stripovskih antologijah in revijah. V Sloveniji je reden gost revije Stripburger in revije Ciciban, v kateri razkriva doživetja mačka Igorja. Za svoja stripovska dela je prejel že pet mednarodnih nagrad.

V stripovskih zgodbah ustvarja pester univerzum stripovskih junakov, ki pa v stripu Nenaklepni samomor, narejenem za projekt Mostovi, skoraj vsi nastopajo v stranski vlogi.

Miroslav Lazendić je mlad stripovski ustvarjalec, ki živi in ustvarja v Subotici. V svojih stripih se ukvarja s socialnimi in ekološkimi temami. Neodvisna internetna stran Ispod zemlje ga je imenovala “nova moč subotiške off scene”. Je pobudnik številnih kulturnih projektov, najbolj znani je Grafični laboratorij Entropija. Je soustanovitelj kluba neodvisnih vizualnih ustvarjalcev.

Wostok je pomeben akter v vršaškem kulturnem življenju. Kot ustarjalec in pobudnik različnih umetniških akcij in provokacij. Za njegova zgodnejša dela je značilna gotska risba z izrazitimi kontrasti, ki so od avtorja zahtevale veliko koncentracije, zato se v zadnjem obdobju raje posveča spodbujanju ostalih avtorjev h kreativnosti in obveščanju javnosti o njihovi dejavnosti. Eden od takih projektov je fenzin Krpelj, ki jev  fotokopirani obliki izšel v preko 400 številkah, v zadnjem času pa izhaja predvsem na itnernetu.

Wostok je doslej izdal 3 stripovske albume: Nikad se ne zna (zgodbe: Nabor Devolac), Popošak i Cveće (soavtor: Saša Mihajlović) in lanskoletno zbirko Podzemne vode.

ALBUM maj 2007
Mostovi 1:
Ravne - Ljubljana - Varvarin - Zemun
prvi del trilogije, 64 str.
Mostovi 1Mostovi 1 Mostovi 1 Mostovi 1 Mostovi 1Mostovi 1
Dr. Horowitz, Gašper Rus in Iztok Lovrić


Mostovi 1Mostovi 1
Mostovi 1Mostovi 1
Mostovi 1Mostovi 1

+  Mr. Stocca, tajni agent iz Zemuna
PREDSTAVITEV PUBLIKACIJE MOSTOVI:

refract
Festival Refract, Srbija, maj 2007
Dom Omladine, 28. maj 2007
SKC, Beograd, 30. maj 2007
SKC, Beograd SKC, Beograd SKC, Beograd
SKC, Beograd Dom Omladine, Kragujevac Dom Omladine, KragujevacZGODOVINA:

december 2006, Ljubljana oktober 2006, Ljubljana avg. 2005, Ljubljana

powered by
Ljudmila