Pojoci grad

avtorji


Prestol
topotalke


Helikopter
zvizgac
Kaja AVbersek
je diplomirana oblikovalka, ki se ukvarja z ilustracijo, stripom, grafičnim oblikovanjem ter ustvarjanjem lutk in scenografij. Za svoje diplomsko delo Zapiski in zariski z Azorskih otokov je prejela študentsko Prešernovo nagrado in celotni projekt leta 2006 izadala v knjigi Nos Açores pri portugalski založbi Texto Editores. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah ter prispevala stripe in ilustracije za različne zbirke stripov in publikacije (Slovenski klasiki v stripu, Greetings from Cartoonia, Ču ču čaki idr.). Za oblikovanje ovitka knjige Slovenski klasiki v stripu je leta 2009 prejela Brumnovo nagrado. Med bivanjem v Lizboni je sodelovala z
lutkovnim gledališčem Lua Cheia in ustvarila likovni podobi za predstavi Agakuke e o Pescador Curandeiro (2007) in Agakuke e os Estranhos Estrounhos (2007). Kot avtorica likovne podobe je sodelovala tudi pri predstavi Petra Kusa Izgubljeni ton (Forum Ljubljana in LGL, 2010) in razstavi izvirnih glasbenih instrumentov Evfonija – Pojoči grad (2009) na Starem gradu v Celju.
Peter Kus
je skladatelj, režiser ter izdelovalec izvirnih glasbenih instrumentov. V zadnjem času ustvarja avtorske predstave, v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji glasbe in gledališča. Rezultat tega dela so lutkovno-glasbene predstave Črna kuhna (Mini teater, 2004), Glas (KD Priden možic, 2005), Tristan Vox (Ops! zavod Ljubljana, 2006), Kralj prisluškuje (Ops! zavod Ljubljana in Cankarjev dom, 2007) in Izgubljeni ton (Forum Ljubljana in LGL, 2010). Z njimi je gostoval na mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo (Poletni lutkovni pristan 2006 v Mariboru, 4. bienale ULU 2007 v Kopru, 5. bienale ULU 2009 v Pliberku, 10. Lutfest v Sarajevu). Je avtor odmevnih razstav izvirnih glasbenih instrumentov Evfonija (Evfonija – Zveneče mesto, SEM, Ljubljana, 2008 in Evfonija – Pojoči grad, Stari grad Celje, 2009). Kot glasbenikinštrumentalist je igral v folk-revival skupini Tolovaj Mataj (plošči Stare in bradate, Sanje, 2003 in Črna kuhna, Sanje, 2005), skupinah Trio Kučma in Pavel Vlasov sekstet (plošča Stoj ali streljam!, SyHaPA, 1999), danes pa igra v skupini Orkester izvirnih instrumentov.
Bostjan Gorenc Pizama
je prevajalec, pisec, promotor bralne kulture, stand up komik, igralec in vokalist – raper. Kot prevajalec se je specializiral za otroško in fantazijsko literaturo (priljubljen niz knjig ameriškega avtorja Dava Pilkeyja o Kapitanu Gatniku, dva dela fantazijske sage Pesem ledu in ognja Georgea R. R. Martina, roman Dobra znamenja Neila Gaimana in Terryja Pratchetta itd.). Piše kratke zgodbe, scenarije za stripe (Pilov strip v navezi z Matejem de Ceccom) in dramska besedila. Je eden najvidnejših predstavnikov t. i. drugega vala slovenske stand up komedije
in je leta 2007 soustanovil stand up skupino Komikaze. Z njimi je nastopal na večjih slovenskih festivalih (Panč na Ljubljanskem gradu, Lent, itd.). Od srede devetdesetih let se aktivno ukvarja s scenskimi umetnostmi, predvsem v sodelovanju z neodvisnimi zavodi in neinstitucionalnimi gledališči (predstava Rebeka plesalke Andreje Rauch-Podrzavnik, predstavi Črna kuhna in Tristan Vox Petra Kusa, predstave kranjskih Gledališča čez cesto in BB Teatra, Improliga in Improklub v ljubljanskem KUD-u Franceta Prešerna, itd.). Kot vokalist je sodeloval pri množici različnih projektov in svoje skladbe objavil na različnih kompilacijah (5'00'' of Fame – Za narodov blagor, Radyoyo/Multimedia, 2000, HipHop Kuhna, Rapnika, 2004). S folk-revival skupino Tolovaj Mataj je posnel ploščo Črna kuhna (Sanje, 2005) in sodeloval na plošči Aleksandra Arsova Etnotronika (Ph-RED, 2010).
minimundus