IL KITTIE: Izginiti

Luca Tonin aka Il Kittie in strip Izginiti sta del projekta Živel strip, ki nastaja v sodelovanju z združenjem Vivacomix iz Italije. Gre za vsakoletni nagradni natečaj za učence in dijake, na katerem poleg del natečajnikov predstavimo tudi enega slovenskega in enega italijanskega avtorja. Vsa sodelujoča dela postanejo del razstave, zmagovalec ali zmagovalka natečaja pa dobi možnost, da mu/ji natisnemo pravi mini stripovski album.

 

V okviru tega projekta, v katerem so svoje mini prvence zrisali Domen Finžgar, Katarina Peklaj in Tina Furlančič, smo tokrat objavili Izginiti, stripovski prvenec Il Kittie, italijanskega študenta ilustracije in stripa na Akademiji za likovne umetnosti v Bologni. Luca Tonin aka Il Kittie (1990, Pordenone, IT) je član avtorske skupine Canemarcio, ustvaril pa je več plakatov za različne kulturne dogodke in naslovnice CDjev. Od leta 2010 sodeluje z revijama Iodio in Lucha Libre.

 

Gre za avtorja, ki je tako po letih kot tudi po pristopu in senzibilnosti bližje mlajšim generacijam nadobudnih striparjev. Njegov strip Izginiti je nastal po lastnih mladostniških doživljanjih zime in potovanj v šolo, in se bere kot lirična meditacija o človeku in njegovem mestu v naravi. Živali so podrobno, skoraj naturalistično narisane, medtem ko so ljudje prikazani samo toliko, kolikor je potrebno. Kompozicija risb na trenutke spominja na daljnovzhodne akvarele, saj je narava v stripu nadrejena človeku, ta pa se izgublja v njej.


marec 2013, barvna naslovnica, 24 čb str., A6, 1,5 eur
 
Izginiti Izginiti
naslovnica
str. 1
Izginiti
Izginiti
str. 2 str. 3
Izginiti
Izginiti
str. 4 str. 5
O