Prebucna samota
Skupna točka projekta Prebučna samota je češki literat Bohumil Hrabal. Projekt, ki ga v sodelovanju z Galerijo Kapelica, Kinodvorom in SCCA-Ljubljana ter s podporo Francoskega inštituta Charles Nodier, Veleposlaništva Češke Republike, MOL, Ministrstva za kulturo in Revoza d.d., pripravlja uredništvo revije Stripburger (Forum Ljubljana), bo v galeriji Kapelica predstavil razstavo Prebučna samota francoskih avtorjev: scenarista Lionela Trana, avtorja stripov Ambreta in fotografinje Valérie Berge, v Kinodvoru projekcijo filma Praznik zvončkov režiserja Jiříja Menzla in pogovor na temo literatura in strip, v Projektni sobi SCCA-Ljubljana pa bo delavnica izdelave scenarija za strip na podlagi literarne predloge, ki jo bo vodil Lionel Tran.
RAZSTAVA PREBUČNA SAMOTA francoskih avtorjev: Lionel Tran, Ambre in Valérie Berge
strip, fotografije, instalacije
TOREK, 20. SEPT. 2005, ob 21. uri, GALERIJA KAPELICA, LJUBLJANA
Do vključno sobote, 1. okt. 2005. Galerija Kapelica je odprta od ponedeljka do sobote med 11. in 17. uro.
POGOVOR NA TEMO LITERATURA IN STRIP
Sodelujejo: Primož Čučnik (urednik revije Literatura, ki je letos izdala posebno številko posvečenu stripu kreiranem na podlagi literarnih predlog),
Vinko Möderndorfer (pisatelj, pesnik, režiser, slovenski avtor z največkrat ustripljenimi deli), Primož Repar (urednik revije Apokalipsa, ki med drugim letno izdaja publikacijo Haiku strip), Lionel Tran (scenarist, literat)
Pogovor bo vodil Igor Prassel.
ČETRTEK, 22. SEPT. 2005, ob 10. uri, KINODVOR, LJUBLJANA
DELAVNICA IZDELAVE SCENARIJA ZA STRIP NA PODLAGI LITERARNE PREDLOGE
Mentor: Lionel Tran; delavnica je brezplačna; prijave sprejemamo na core@mail.ljudmila.org ali na tel. 01 2319662. Število udeležencev je omejeno. Delavnica bo potekala v angleščini.
ČETRTEK, 22. SEPT. 2005, od 14. do 20. ure, PROJEKTNA SOBA (SCCA-LJUBLJANA), METELKOVA 6, LJUBLJANA

film PRAZNIK ZVONČKOV
režija:
Jiří Menzel
film po literarni predlogi Bohumila Hrabala
PETEK, 23. SEPT. 2005, ob 18. uri , KINODVOR, LJUBLJANA


naslovnica albuma Prebucna samota
naslovnica albuma Prebučna samota: Ambre

Jirzi Menzel
Jirzi Menzel (drugi z leve) na mednarodnem filmskem festivalu v Karloyh Varyh v družbi ekipe slovenskega filma Predmestje

Bohumil Hrabal (1914, Brno-1997, Praga) je eden najpomem-bnejših čeških in evropskih literatov 20. stoletja. Na podlagi bogate tradicije češke književnosti je Hrabal zgradil lasten literarni svet, za katerega so značilno črnohumorne zgodbe absurda, ki opisujejo vsakdan navadnih delavcev, ekscentrikov in marginaliziranih skupin. Hrabal je s svojimi romani, novelami in zgodbami vplival na številne generacije pisateljev. Po njegovih romanih je Jiři Menzel režiral več filmov. Film Strogo nadzorovani vlaki, katerega adaptacijo v filmski scenarij je Bohumil Hrabal naredil na podlagi svojega istoimenskega romana je l. 1967 prejel oskarja za najboljši tujejezični film. Po sovjetski invaziji na Češkoslovaško leta 1969 se je Hrabal umaknil v samoto in samo pisal. Njegova romana Stregel sem angleškemu kralju in Prebučna samota sta bila na Češkem objavljena šele po žametni revoluciji leta 1989.


Ambre se ukvarja s stripom na intimističen način, ki gre od realizma do ekspresionizma. Je izvrsten risar, ki mojstrsko obvlada široko grafično izrazno paleto, s katero v funkciji zgodbe, na kateri dela, vrši radikalno metamorfozo svojega stila. S svojim intuitivnim smislom za naracijo se Ambre suvereno sprehaja po območju subjektivnega in literarnega avtorskega stripa. Z delom na Prebučni samoti je dokazal stilistično dovršen in zrel pristop.  
Bibliografija : Chute (1996), Six Pieds Sous Terre; Pique Nique au bord du néant - z Lionelom Tranom (1997), TerreNoire éditions; Le Journal d'un Loser - z Lionelom Tranom in Valérie Berge (1999, 2002) Six Pieds Sous Terre éditions; Trinité (2000), Six Pieds Sous Terre éditions; Une année sans printemps - z Lionelom Tranom (2001), Six Pieds Sous Terre.
 
Lionel Tran, pisatelj in novinar, se ukvarja z mutacijami, ki vplivajo na sodobno družbo. Njegovo pisanje, stilsko gosto in polno podrobnosti, preveva močna emotivna nota. Sodelovanje z risarjem Ambrem bi lahko označili kot eksperimentalni in literarni strip. Lionel Tran vodi literarne delavnice pri organizaciji Aleph Ecritures.
Bibliografija: Le livre des mensonges véridiques (1997, 1998, 2000) TerreNoire éditions; Le Journal d'un Loser - z Ambrem in Valérie Berge (1999, 2002) Six Pieds Sous Terre éditions; La cage (2000) TerreNoire éditions; Une année sans printemps - z Ambrem (2001) Six Pieds Sous Terre Editions; Traverser du désert, v sodelovanju s slikarjem Thomasom Foucherjem (2001) Egone; Otaku - z Ivanom Brunom (2003) Les Requins Marteaux, L'obsession de l'imprefection (2004) TerreNoire, Cahier du Vietnam (2005), TerreNoire.

Valérie Berge, profesionalna fotografinja, se od leta 1991 ukvarja s konceptom fotografije kot osebne dediščine. Raziskujoč intimno družinsko okolje, njene fotografije prikazujejo telesa in osebnostne poteze ljudi ter prostorov, ki so se znašli v objektivu njenega fotoaparata. Njeno poznavanje tradicionalnih fotografskih tehnik je združeno z odprtostjo do eksperimenta, kar jo postavlja v pozicijo multidisciplinarnega ustvarjanja. Kot učiteljica fotografije se opira predvsem na metodo prenosa znanja od mojstra na učenca. Njeno dolgoletno raziskovalno delo, prežeto z intuicijo in občutkom za podrobnosti, je zbrano v seriji fotografskih albumov.
Bibliografija: Vertiges & nausées (1996) TerreNoire, Paysage d'épidermes a l'abandon (1999), TerreNoire, Nature Morte (2001) Egone/Terrenoire, nova izdaja Vertiges & nausées (2005), Terrenoire. 
Samostojne razstave: Maison des Arts Plastiques Rhône-Alpes (2002); Koslow (Bordeaux, 2001); Marquis (Lyon, 2000); Zoobizzare (Bordeaux, 1999), PEZ NER (Lyon, 1998), Zénith (Pau, 1997.).

Jiří Menzel (1938, Praga), leta 1963 diplomira na praški FAMU. Zatem dela kot asistent režije Věre Chytilove in igra pri Evaldu Schormu, za antologijo kratkih filmov Biseri na dnu (Perličky na dné, 1965), posneto po predlogah zgodb Bohumila Hrabala, posname Smrt gospoda Baltazarja (Smrt pana Baltazara), ki ga mnogi razglašajo za najboljšega izmed petih prispevkov. A svetovno slavo Menzlu prinese njegov celovečerni prvenec Strogo nadzorovani vlaki (Ostře sledovane vlaky, 1966). Strogo nadzorovani vlaki, posnet po predlogi Hrabalovega romana z istim naslovom, s spretnim združevanjem komedije, tragedije in predirnega slikanja vsakdanjega življenja povzema češkoslovaški novi val. Film je prejel oskarja za najboljši tujejezični film. S tragikomičnim in sočutno ironičnim slogom Menzel nadaljuje v filmu Muhasto poletje (Rozmarné léto, 1967), z mjuziklom Zločin v kabaretu (Zločin v šantánu, 1968) pa ustvari še eno kinematografsko uspešnico. Menzlov naslednji film (tudi predelavo Hrabalovega besedila) Škrjančki na vrvici (Skřivánci na níti, 1969) oblasti prepovejo. Zaradi prepovedi dela posname Menzel naslednji film, Na samem v gozdu (Na samote u lesa), šele leta 1976. Leta 1986 je s črno komedijo Moja mala vas (Vas moja mala/ Vesničko má středisková, 1985) ponovno nominiran za tujejezičnega oskarja. Menzel živi v Pragi, režira in igra pri filmu ter v gledališču.