O šoli

Škratova filmska mala šola se vrača! Letos še bolj odločno in pogumno – rahla začetna sramežljivost jo je obšla, ni pa je minila strastna zvedavost do filma in misli.

Škratova filmska mala šola tako tudi letos še naprej ostaja zvesta svoji želji po holističnem spoznavanju filma, a vendarle z manjšo razliko. Letos bo poleg že preverjenih, interaktivnih in nekoliko bolj teoretsko obarvanih predavanj mladih predavateljic in predavateljev, ponudila še možnost spoznavanja osnov snemanja kratkega dokumentarnega filma: nadobudne udeleženke in udeleženci praktičnih delavnic šole bodo namreč lahko posneli svoj čisto pravi, kratki dokumentarni filmček.

Šola je sicer prvič zaživela lani, ko smo poleg rednih predavanj – slednja so dosegljiva tukaj – organizirali še delavnico pisanja filmske kritike. Na njej sta nastali dve daljši besedili Dareta Pejića in Gorana Kompoša, ki sta na voljo tukaj.

A če smo se lansko leto vestno sprehajali po živopisnih poljanah najrazličnejših filmskih govoric, bomo v letošnjem letu v vsa naša filmska druženja vtkali probl(t)ematiko revščine in socialne izključenosti v širšem globalnem kontekstu. Na ta način bomo prispevali svoj (filmski) kamenček v kritični mozaik refleksij nekaterih najbolj temeljnih problematik sodobnega časa.Vsa predavanja in aktivnosti so brezplačne. Projekt izvajamo v organizaciji Kulturno umetniškega društva Anarhiv. Projekt so zaenkrat finančno podprli Urad RS za mladino, Urad za mladino MOL in Študentska organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU. Projekt izvajamo tudi s pomočjo YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa, KUD Mreža in CNVOS-a.

Koordinatorki projekta Nina Cvar (e-mail) in Mojca Kambič (e-mail).

Življenjske poti Nine Cvar in Mojce Kambič so se prvič prekrižale na študiju kulturologije, kjer sta že zelo zgodaj ugotovili, da delita skupno zanimanje – film. Še bolj pa sta bili presenečeni nad dejstvom, da film razumeta na podoben način. Tako sta slednjega, poleg njegove estetske razsežnosti, povezovali tudi s produkcijo oziroma reprodukcijo širših družbeno-političnih in kulturnih praks. Na tej sledi sta leta 2005 v okviru kulturološkega društva Kult.Co organizirali svoj prvi večji, (celoletni) filmski projekt, Filmski seminar.

Četudi sta se po dokončanem študiju kulturologije njuni poklicni poti razšli, še naprej delita skupno navdušenje nad filmom, ki ga torej razumeta kot primer ene od ključnih socialnih tehnologij dvajseta oziroma enaidvajsetega stoletja. Tako sta v letošnjem letu, ob spodbudi Mateje Zobarič Trplan (vodja dejavnosti KUD Anarhiv in usmerjevalka skozi labirinte projektnega dela) ter Tita Podobnika (tehnična podpora in splet), ponovno združili svoje moči za drugo, razširjeno edicijo Škratove filmske male šole, ki z raznovrstnimi aktivnostmi, ki potekajo skozi celo leto, pokriva tako polje teorije kot polje prakse.


Škratova filmska mala šola je projekt, ki s prepletom teoretične in praktične razsežnosti filma skozi predavanja mladih predavateljic in predavateljev ter delavnici pisanja o filmu in spoznavanja osnov snemanja kratkega dokumentarnega filma, udeležence opremlja z raznovrstnimi znanji filmskega jezika.

Rdeča nit letošnje Škratove filmske male šole je problematika revščine in socialne izključenosti v širšem globalnem kontekstu. Tako bodo udeleženci na predavanjih in delavnicah sedmo umetnost spoznavali prek prevpraševanj nekaterih najbolj bistvenih problematik sodobnega časa, s čimer jim bo dana možnost razvijanja lastnega, zlasti pa kritičnega razumevanja in delovanja v polju filma, v njegovi tesni prepletenosti s širšim družbenim okoljem.

Škratova filmska mala šola še naprej ostaja zvesta participativnim metodam neformalnega učenja, ki pa temelji na aktivni udeležbi vseh udeležencev.

Vsa aktivnosti so brezplačne. Udeležba na predavanjih ne bo omejena, medtem ko na praktičnih delavnicah zaradi same kvalitete dela bo. Kontakt za prijavo na praktične delavnice najdete na spodnjih elektronskih naslovih, rok za prijavo je vsakokrat najmanj tri dni pred izvedbo delavnice. Tako predavanja kot delavnice bodo vedno najavljene preko elektronske pošte in na spletnih straneh.


Creative Commons License
To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 2.5 Slovenija licenco


Koncept in idejna zasnova: Nina Cvar

Koordinatorki Nina Cvar (e-mail) in Mojca Kambič (e-mail).

Stran oblikoval in programiral: Tit Podobnik

Vodja dejavnosti KUD Anarhiv: Mateja Zobarič Trplan


PROJEKT PODPIRAJO: