kontakt

koledar

ljudjeza

SLEPI ZARADI LEPOTE?

Performans Slepi zaradi lepote?, s katerim se je pobuda LjudjeZa pridružila več kot 150 organiziranim protestom po svetu, ki že 11. leto opozarjajo potrošnike na okrutne in nesmiselne poskuse podjetja P&G na laboratorijskih živalih.

Aktivistke in aktivisti so slikovito prikazali Draizov test draženja oči, pri katerem se živim laboratorijskim zajčkom v oči vnašajo kemikalije, nakar se v 14-dnevnem časovnem obdobju spremljajo spremembe v očeh – rdečenje, zatekanje, gnojenje, krvavenje, razjede roženice in slepota. Pri tem živali ne dobivajo nobenih sredstev za lajšanje bolečine. S tem želimo spodbuditi javnost, naj v imenu lepote ne ostane slepa za trpljenje živali.

P&G je ogromno in vplivno podjetje z letnim prometom več kot 68 milijard ameriških dolarjev. Zaradi pohlepa po profitu patentira letno okrog 20 000 novih kemijskih sestavin, da bi plasiralo na tržišče »nov« in »izboljšan« izdelek. Podjetje, ki je bilo sprva znano po milih in detergentih, je svojo proizvodnjo razširilo na številne kozmetične izdelke, izdelke za osebno higieno, pralna sredstva, prigrizke, celo hrano za pse in mačke (Always & Alldays, Ariel, Eukanuba, Gillete, Head & Shoulders, Hugo Boss, Iams, Lacoste, Lenor & Downey, Max Factor, Old Spice, Pampers, Pantene, Pringles, Wash'n'Go …).

P&G sicer priznava, da za poskuse izkorišča kunce, morske prašičke, hrčke, bele dihurje, podgane in miši, za pasjo in mačjo hrano tudi pse in mačke, a o sami naravi poskusov molči. Podjetje P&G se seveda zaveda, da večina javnosti nasprotuje poskusom na živalih za kozmetične izdelke in čistilna sredstva, zato želi dajati vtis, da posega po poskusih na živalih le, kadar nima alternative. A resnica je drugačna. V javnost je pricurljala vest, da je podjetje prikrito lobiralo za zaustavitev prepovedi preizkušanja kozmetike na živalih v Evropski uniji.

27. aprila 2007 je Evropski center za oceno alternativnih metod (ECVAM) ponudil bolj humane postopke za preizkušanje kozmetičnih proizvodov in njihovih sestavin. Alternative so sicer dostopne že več let, a ECVAM je moral dokazati, da so enako dobre oz. boljše od postopkov, ki se izvajajo na živih živalih. Dokler alternativne metode ne bodo odobrene, bodo kozmetična podjetja zakonsko sicer še lahko preizkušala relativno blage kemikalije na očeh živali, a najdlje do leta 2009, ko bo v Evropski uniji večina poskusov na živalih za kozmetične izdelke popolnoma prepovedana.

Potrošnike pozivamo, naj ne nasedajo zmeraj novim, kar maničnim izboljšavam kozmetičnih in higieničnih izdelkov, saj s svojim nakupom nehote podpirajo milijonske marketinške kampanje, ki so glavni povod za izvajanje novih in ponavljajočih se poskusov na laboratorijskih živalih. Z etičnim nakupom imajo možnost podpreti podjetja, ki svojih izdelkov oz. njihovih sestavin ne preizkušajo na živalih (črno-beli seznam kozmetičnih podjetij je dostopen na spletni strani www.ljudjeza.org).