kontakt

koledar

ljudjeza

Dan globalnega bojkota podjetja Procter&Gamble


Neformalna pobuda za pravice živali Ljudjeza.org se tudi letos pridružuje številnim protestom proti krutim poskusom na živalih podjetja Procter & Gamble (P&G), ki potekajo široko po svetu vsako leto tretjo soboto v maju.

V soboto, 17.5. 2008, bodo aktivisti med 11. in 12. uro na stičišču Gosposke in Jurčičeve ulice v Mariboru izvedli performans in tako zaznamovali mednarodni dan bojkota podjetja Procter & Gamble.

P&G je eno izmed največjih in najbogatejših podjetij na svetu z letnim prometom 68 milijard dolarjev. Ukvarjajo se s prodajo mil, detergentov, šamponov, parfumov, čistil, kozmetike in živalske hrane. Podjetje je znano predvsem po znamkah, kot so Ariel, Daz, Fairy, Max Factor, Olay, Pantene Pro-V, Herbal Essences in Head and Shoulders.

Kljub mnogim alternativnim metodam za testiranje varnosti izdelkov P&G še naprej opravlja krute poskuse na živalih, da bi lahko vpeljalo na trg nove kemične snovi in s tem povečalo svoje že tako ogromne prihodke. Na trg neprestano dajejo nove, »izboljšane« izdelke v želji po čim večjem dobičku, kljub temu da veliko ostalih podjetji ponuja podobne izdelke, ki niso bili preizkušeni na živalih. P&G celo lobira pri vladah za ustavitev prepovedi izvajanja poskusov na živalih za kozmetične izdelke.

Poskuse izvajajo na kuncih, morskih prašičkih, hrčkih, belih dihurjih, podganah in miših. Poleg tega IAMS/EUKANUBA, oddelek za pasjo in mačjo hrano podjetja P&G, izkorišča za poskuse tudi pse in mačke.

Poskusi, ki jih podjetje trenutno izvaja, so naslednji:

- Prisiljevanje več kot tisoč hrčkov, miši in podgan k vdihovanju nanodelcev z namenom ugotoviti, v kolikšni meri poškodujejo pljuča.

- Gojenje genetsko manipuliranih miši za testiranje kozmetičnih in čistilnih sredstev. Sestavino »subtilisin« vbrizgavajo v telo in smrček miši, da se njihova pljuča poškodujejo in napolnijo s krvjo, to pa povzroča pljučnico.

- Poskusi, s katerimi ugotavljajo stopnjo razdraženosti kože; uporabljajo se za izdelavo šamponov in mehčalcev.

- Agresivni alergijski testi, ki povzročajo živalim hude poškodbe in smrt.

Denar je edina govorica, ki jo podjetje P&G razume. Z bojkotom podjetja boste rešili tisoče živali pred grozovitim trpljenjem in smrtjo, ki ju povzročajo kruti in povsem nepotrebni poskusi, ki jih izvaja P&G.

Več informacij na: http://www.boycottpandg.co.uk/

Črno-beli seznam kozmetičnih in higieničnih izdelkov je dostopen na: www.ljudjeza.org