SCCA-Ljubljana ARHIV OKROŽNIC / dodaj e-naslov
SCCA-Ljubljana Newsletter archive / add e-mail
CCP Slovenija ARHIV OKROŽNIC/ dodaj e-naslov
Arhiv novosti: 2004 2003 2002

SPOROČILO ZA JAVNOST
Št.:28
24.6.2004

Obveščamo vas o aktivnosti našega sodelavca

NEVEN KORDA: PISMA IZ SEDANJOSTI

V ponedeljek 28. junija ob 20. uri bo v Galeriji P74 premierno predstavljen novi performans Nevena Korde Pisma iz sedanjosti. Izvedla ga bo skupina avtorjev, s katero že nekaj let sodeluje pri uprizarjanju umetnih situacij. Pisma iz sedanjosti so performans čutnega, analognega, pred gledalcem doživetega in digitalno procesiranega - kot upočasnjen posnetek curka časa videno minevanje. Zvočna pokrajina prav tako nastaja v trenutku posredovanja in njena minljivost je sestavni del njenega nastajanja.
Živo dogajanje oziroma plesalkin svet je zaprto v Komori, ki ima šest lin. Tri zasedajo kamere, tri pa so na voljo gledalcem za neposredno spremljanje plesalkine predstave.
Možna dolžina performansa Pisma iz sedanjosti je od 1 do 5 ur in sicer v pravilnem sosledju igre za kamere in programirane samostojne obnove zajetih podatkov. Gre za produkcijo primerno za različne zvrsti diskurzivnih dogodkov in festivalov: računalniških umetnosti, videa ali filma, plesnih festivalov, diskurzivnih manifestacij itd. Struktura projekta omogoča poznejši razvoj v realizacije na delavnicah, lahko tudi z lokalnimi nastopajočimi.

Opis situacije
Plesalka parcelira čas in mapira prostor. Plesalka uporablja napetost, volumen in pozicijo telesa. Preizkuša gibanje v času in čas v gibanju. Gibanje pa se (v neki vrsti posredovanja stvarnosti prve stopnje) kaže s pomočjo treh kamer in mikrofona na treh platnih in ozvočenju.
Dogajanje se med izvajanjem zajema v računalnik. Shranjujejo se tudi midi ukazi, ki jih povzročajo plesalka in manipulatorji. Istočasno se računalniški program sproti "uči" sosledja pozicij in nizov. To "znanje" uporabi za vodenje baze podatkov, ko se takoj po končanem igralkinem nastopu izvede manipulativna obnova igre (kot neka druga vrsta posredovane realnosti). Kot viri zdaj nastopijo (samozadostni) štirje računalniki, povezani v mrežo. Obnova odnosov po naučenih modelih nujno pripelje do Enosti, ki je monotona. Plesalka začne ponovno prekrivati (zdaj spet enobravne) zaslone s svojimi podobami.


Vzdušje situacije
(V zadnjih desetletjih je zanimanje za gladovalce popustilo.
Franz Kafka: Gladovnik)
Kar je videti kot lahkotna igra polna ugodja, se sprevrže v nepregledno histerijo prisiljenih akcij, ki služijo vzdrževanju oblike, kateremu se ne da niti uiti, niti ga vrniti na začetek. V nujnosti se konča izbira, v suženjstvu ugodje, začaranost z drugim pa v vsakodnevni tlaki vzdrževanja oblike odnosa. Ko plesalka doseže nasičenost možnih odnosov in fizične meje svojega telesa, se igra - vzpostavljanje odnosov - konča.


Ekipa
Avtor: Neven Korda - videast z dolgo in raznoliko video izkušnjo, zadnjih nekaj let se pri ustvarjanju svojih umetnih situacij posveča predvsem formam, ki rabijo živo interakcijo videa in računalniško posredovanje.
Koreograf: Igor Sviderski - uveljavljeni plesalec, koreograf in plesni pedagog.
Plesalka: Živa Repovž - klasično izšolana plesalka, v performansu BMZN je bila Tekačica s 30-minutnim neprekinjenim tekom.
Glasbeni manipulator: Aljoša Rot, bolj znan kot Gven Taylor. 3D animator, elektronski glasbenik. Ekspert za program Maya.
Video manipulator: Slavko Glamočanin, programer, 3D animator in elektronski glasbenik/vizualist, LOGIK/VJ22.
Video manipulator: Borut Kumperščak, realizator multiaplikativnih živih dogodkov, vizualist, VJ707.

Produkcija: Zavod Aksioma s koproducenti Zavod Zank, Zavod K 6/4, Zavod SCCA-Ljubljana. Projekt sta podprla MK RS in MOL.

Inserti:

dokument treh kamer - 11MB www.e-arhiv.org/neven/KLET/PiSP74_3kam_insert.rm
vzdusje na ekranih - 17MB www.e-arhiv.org/neven/KLET/PiSP74_ekrani.rm
pogled v zivo - 3MB www.e-arhiv.org/neven/KLET/PiSP74_lina.rm

Kontakt
Neven Korda
041 376 283
neven.k@siol.com
http://www2.arnes.si/~ljzank/

Galerija P74
Prušnikova 74
Ljubljana
www.parasite-pogacar.si/P74/

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6
1000 Ljubljana
tel.: (01) 431 83 85
E-mail: info@scca-ljubljana.si
http: www.scca-ljubljana.si


OBVESTILO ZA JAVNOST
Št. 28
16.6. 2004

SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana
SVET UMETNOSTI: Šola za sodobno umetnost
Tečaj za kustose sodobne umetnosti 2003/2004

VABILO NA OTVORITEV RAZSTAVE

Otvoritev razstave Med ognjem in umetnostjo bo v sredo 23. junija
2004, ob 20. uri, v Galeriji ŠKUC na Starem trgu 21 v Ljubljani! Na
ogled bo do 23. julija 2004.

Vabimo vas na otvoritev razstave, ki predstavlja zaključni del projekta desetmesečnega intenzivnega seznanjanja in poglabljanja v prakse sodobne umetnosti v okviru Tečaja za kustose sodobne umetnosti. Omenjeni tečaj je ze sedmi zapored. Organizira ga SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana v okviru Sveta umetnosti, šole za sodobno
umetnost.

Končni izbor umetnikov razstave Med ognjem in umetnostjo tvorijo mednarodni umetniki in umetnica s svojimi deli. Tukaj je srbska umetnica, živeča na Nizozemskem, Marina Abramović in Nemec Ulay z delom The Great Wall Walk/The Lovers (1988); ameriški konceptualni umetnik John Baldessari z videom 'I will not make any more boring art.' (1971), slovenski umetnik Borut Hlupič z izborom slik Angeli (2003/04) in delom besedila Teologija astronomije in arhitekture ter predstavnik sosednje Hrvaške Željko Jerman z delom Martine instalacije(2004).
John Baldessari
I will not make any boring art.
Z dovoljenjem / Courtesy of Video Bank

Razstavo so oblikovali kustosi: Vesna Čadez, Petra Kapš, Tevž Logar, Alja Mravljak, Andrej Savelli, Jasmina Založnik in Špela Zidar pod vodstvom (mentorjev) Nevenke Šivavec in Tadeja Pogačarja.

Umetniška dela, ki so združena pod naslovom Med ognjem in umetnostjo, govorijo o prelomnem trenutku na umetnikovi ustvarjalni poti oziroma kar v njihovem življenju. Raziskujejo točko, na kateri umetnik prekine s svojo preteklostjo. V procesu prekinitve umetniki uporabijo
področje, ki prezema njihovo življenje - umetnost. Njihovo umetniško delo jim služi za proces očiščenja, nek osebni ritual, s katerim opravijo obračun s preteklostjo. Takšno dejanje lahko dojamemo kot katarzo, ki umetniku, in preko njega tudi gledalcu, omogoči, da nadaljuje svojo življenjsko oziroma umetniško pot. Odkritost tovrstnega dejanja se zdi za slovenski prostor se posebej drzna, saj je ta, zaradi svoje preteklosti in majhnosti, se vedno zelo zadržan.
Pa tudi v umetnosti drugih držav redek. Prav zato pa toliko bolj zanimiv.

Kljub raznolikostim izhodišč in umetniškim izrazom pa umetnike združuje konceptualna umetnost, ki je v sestdesetih letih prežela predvsem zahodni umetniški svet. Tako poskuša razstava slediti toku razvoja te smeri umetnosti in načinu njene manifestacije. Skozi dela
spoznavamo dva različna vidika. Prvi sledi zahodni, na racionalizmu utemeljeni miselnosti, navzoči v konstituiranju modernih znanosti in njihovih epistemologij. Tukaj predstavlja razum oznako za odkritje resnice. Drugi pol sledi t.i. 'dobi čustev'. Zanimanje za čustva, posameznikov notranji svet in njegovo intimnost, je značilno za drugo polovico 20. stoletja in gre za odgovor na 'Zeitgeist' šestdesetih let. Tako se znajdemo na prelomu dveh praks, dveh pogledov. Na eni strani raziskovanje tehnikracije posameznika s preziranjem njegove
osebnosti, njegovih notranjih potreb in vzgibov, na drugi strani pa pretirano poudarjanje le teh. Povezanost med dvema pogledoma je tista, ki razstavo poglablja, omili morebiten 'patos' posameznih zgodb in ji daje kritično razsežnost, tako da se postavi na drugi, morda že kar
ironičen pol. Pričujoča razstava zastavlja vprašanja in poskusa nanje delno tudi odgovoriti, hkrati pa pušča gledalcu, da sam stopi v njihov prostor, se prepusti intimnemu spogledovanju z deli in njihovemu vodenju k odgovorom, ali pa zgolj njihovi moči notranje napolnitve.

Vabljeni!

Dodatne informacije:
Jasmina Založnik
GSM: 031 885-508
E-mail: Jassy@email.si, jasminazaloznik@yahoo.com

Alja Mravljak
GSM: 031 661-652
E-mail: Alja Mravljak@ta-plnet.net, aljamravljak@yahoo.com


Biografije avtorjev s poglobljeno razlago razstavljenih del, dodatni podatki o razstavi, kratki zivljenjepisi kustosov so dosegljivi na spletni strani razstave: http://www.worldofart.org/ogenj

Galerija Škuc je odprta od torka do nedelje med 12. in 20. uro. Vstop je prost. Več informacij o galeriji najdete na njihovi spletni strani: http://www.galerija.skuc-drustvo.si

Razstavni projekt:
SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana
Metelkova 6,
1000 Ljubljana
tel: +386 1 4318385
fax: +386 1 4300629
e-mail: scca@mail.ljudmila.org
http://www.ljudmila.org/scca/

V sodelovanju z Galerijo Škuc
Stari Trg 21 1000 Ljubljana
tel:+386 1 421 31 40
fax: +386 1 421 31 40

Razstavo so podprli:
Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost,
Ministrstvo za kulturo RS,
US Embassy Ljubljana / Veleposlanistvo Združenih držav Amerike,
Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske

Sponzorji Razstave:
Okolje Consulting, D.O.O., Termoelektrarna - Toplarna Ljubljana,
D.O.O.,

Donator:
Mb - Naklo, D.O.O.


Sporočilo za javnost
14. 6. 2004

Kulturna stična točka v Sloveniji in Mestna občina Maribor
vljudno vabita na predstavitev programa Evropske unije
KULTURA 2000

v torek, 22. junija 2004 ob 10. uri,
v Mestni hiši Rotovž (poročna dvorana), Rotovški trg 1, Maribor.

KULTURA 2000 je program Evropske unije, namenjen krepitvi sodelovanja med evropskimi kulturnimi izvajalci. Program sofinancira mednarodne projekte z različnih kulturno-umetniških področij (uprizoritvene in vizualne umetnosti, literatura, kulturna dediščina).
Slovenija je postala polnopravna članica programa 1. januarja 2002 in domači kulturni izvajalci bodo letos lahko že tretjič sodelovali na letnem razpisu s svojimi projekti. Predvidoma bo razpis za leto 2005 objavljen do konca junija ali julija, zaključil pa se bo jeseni, najverjetneje oktobra. Za razliko od preteklih let razpis 2005 ne bo posebej izpostavil nobenega izmed razpisnih področij.

Mateja Lazar, vodja Kulturne stične točke v Sloveniji (Zavod SCCA-Ljubljana), bo podrobneje predstavila program KULTURA 2000 in osnutek petega letnega razpisa, namenjenega projektom, ki se bodo pričeli v letu 2005. Udeleženci predstavitve se bodo lahko dogovorili tudi za individualno svetovanje pri pripravi prijav.

Na preteklih razpisih Kulture 2000 je uspešno sodelovalo že kar nekaj izvajalcev iz Maribora. Multimedijski center Kibla je ena prvih slovenskih organizacij, ki so se vključile v Kulturo 2000 in se lahko pohvali s sodelovanjem v kar šestih projektih, ki jih je doslej podprl ta evropski program. Nekaj najbolj zanimivih primerov mednarodnega sodelovanja (npr. txOom - textures in bloom, TransArtDislocated, Virtual Centre Media Net) bo predstavil vodja MMC Kibla, Peter Tomaž Dobrila.

V okviru razpisa za leto 2003 je uspešno sodelovala tudi Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in sicer s projektom Virtual Heart of Central Europe (Virtualno srce srednje Evrope). Projekt multimedijskih predstavitev kulturnih znamenitosti Prage, Bratislave, Gradca in Maribora, ki je nastal v okviru Laboratorija za geometrijsko modeliranje in algoritme multimedijev, bo predstavil dr. Sebastian Krivograd.

Poleg dejavnosti Kulturne stične točke in številnih raziskovalnih in izobraževalnih programov in umetniških projektov je Zavod SCCA-Ljubljana zasnoval tudi spletno orodje ARTSERVIS (www.artservis.org), ki uspešno deluje že od novembra 2001 in omogoča brezplačno iskanje virov financiranja in ponudb za sodelovanje ali izobraževanje v Sloveniji in tujini. Urednica, Alenka Pirman, bo podrobno demonstrirala, kako hitro in enostavo do informacij, ki jih ponujajo te spletne strani.


Prosimo, da svojo udeležbo potrdite (ccp@scca-ljubljana.si) do 21. junija! Prijave so obvezne, saj bomo le tako lahko zagotovili infomativno gradivo za vse udeležence.

Vabljeni!

Mateja Lazar, Kulturna stična točka v Sloveniji

Bojan Labovic, Mestna občina Maribor, Oddelek za družbene dejavnosti

Gordana Kolesarič, Mestna občina Maribor, Projektna pisarna


Kontakt in informacije:

Zavod SCCA-Ljubljana
Mateja Lazar, vodja CCP Slovenia
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Tel.: (01) 431 83 85
e-mail: ccp@scca-ljubljana.si
www.scca-ljubljana.si/ccp

Mestna občina Maribor
Gordana Kolesarič, svetovalka za evropske zadeve
Slovenska 40, 2000 Maribor
Tel.: (02) 2201 457
e-mail: gordana.kolesaric@maribor.si
www.maribor.si


SVET UMETNOSTI, Šola za sodobno umetnost
Serija predavanj Strategije predstavljanja 3

Zadnje predavanje Strategij predstavljanja 3:

Daniel Jewesbury:
Fragmentiranje pogleda. Podobe Belfasta, nepredstavljivega mesta
torek, 25. maj ob 20.00 v Galeriji Kapelica na Kersnikovi 4 v Ljubljani.

Umetniška produkcija iz Belfasta je pogosto obremenjena z zunanjimi predvidevanji in pričakovanji. Od umetnika, ki živi in dela v politično tako nestabilnem mestu se pričakuje, da bo v svojem delu predstavljal in komentiral družbeno-politične teme. Belfast pa je pojem, ki je vseskozi prisoten v zavesti ljudi in je prereprezentiran do te meje, da je po mnenju Jewesburya skoraj nepredstavljiv. Rdeča nit performativno strukturiranega predavanja Jewesburya bo predstavitev umetniškega pristopa k tej "nepredstavljivosti" Belfasta in Severne Irske, ki se manifestira tako v lastnem umetniškem delu kot tudi z organiziranjem razstav ter drugih dogodkov in izdajanjem publikacij.

Daniel Jewesbury, umetnik in pisec, živi in dela v Belfastu. Diplomiral na National College of Art and Design v Dublinu leta 1996. Doktoriral iz medijskih študij na University of Ulster, kjer tudi poučuje. S svojimi deli se je predstavljal na Manifesti3 v Ljubljani, na Urban Control v Grazu ter na Dnet v londonskem Lux Centru... Je sodirektor Cinelingusa ter sourednik časopisa Variant.


Predavanje bo v angleščini! Vstop prost! Vljudno vabljeni!

Kontakt: Saša Nabergoj
SCCA-Ljubljana
Zavod za sodobno umetnost
http://www.scca-ljubljana.si
tel.: 01 431 83 85
fax: 01 430 06 29

Predavanje Daniela Jewesbury -a smo pripravili v sodelovanju z Zavodom za kulturne prireditve Celje. V Likovnem salonu Celje bo v petek, 21. maja ob 20.00 uri otvoritev razstave z naslovom Belfast, osredotočene na umetniške strategije, ki razbijajo stereotipno podobo mesta Belfast. Obiskovalci si bodo lahko skozi zgodbe in dokumente povabljenih umetnikov in umetniških organizacij izoblikovali predstavo o mestu, ki je v kontinuiranem stanju civilne vojne.

Serijo predavanj pripravljamo v sodelovanju z Galerijo Kapelica.
Program Svet umetnosti podpirajo MOL - Oddelek za kulturo in raziskovanje in Gostilnica čarli.

Najavljamo: V sredo, 23. junija ob 20.00 v Galeriji Škuc otvarjamo zaključno razstavo Tečaja za kustose (v okviru šole za sodobno umetnost Svet umetnosti)!


Sporočilo za javnost
10. 5. 2004

VIDEOSPOTTING IN VIDEODOKUMENT NA
FESTIVALU DOTIK V VIDMU

Razstava video umetnosti iz Slovenije (Videospotting) s predavanjem Barbare Borčić
(Videodokument) v okviru festivala Dotik v Vidmu/Udinah v četrtek, 13. maja 2004
- predavanje: Casa della Confraternita ob 18. uri
- otvoritev razstave: Bunker na Trgu prvega maja ob 20. uri

Produkcija: Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana
Kuratorici: Zemira Alajbegović in Barbara Borčić
Koncept postavitve: Damijan Kracina
Avtorji: Vuk ćosić, Jasna Hribernik, Marko Kovačič, Damijan Kracina, Andrej Lupinc, Mirko Simić, Miha Vipotnik, ZANK (Zemira Alajbegović in Neven Korda).

Razstava/instalacija Videospotting in predstavitev raziskovalnega, dokumentacijskega
in arhivarskega projekta Videodokument v organizaciji Zavoda SCCA-Ljubljana bosta
prva konceptualno zaokrožena predstavitev video umetnosti iz Slovenije v Italiji. Izbor predstavlja najbolj značilna videodela iz več kot tri desetletja dolge zgodovine videa, predvsem tista, ki govorijo brez besed, ki s podobami in zvoki zaživijo v podzemnem prostoru: od pionirskih eksperimentov in tehnoloških raziskovanj, dokumentarca o družbenokritičnem multimedijskem, glasbenem in teoretskem dogajanju t. i. alternativne scene v osemdesetih letih do celostnih umetniških del, različnih žanrov in novih medijev.

Razstava in predavanje sta del festivala Dotik: Arte e cultura slovena, ki poteka maja v Udinah/Vidmu: med drugim so v programu filmske projekcije, glasbeni in literarni dogodki, plesna predstava skupine En knap, razstava arhitekta Vojteha Ravnikarja in diskusije o urbani kulturi.

več...


Sporočilo za javnost
5. 5. 2004

Barbara Borčić in Saša Nabergoj iz SCCA-Ljubljana sodelujeta na simpoziju o sodobni umetnosti ARTERIA v Škofja Loki

ARTERIA, simpozij o sodobni umetnosti, ki poteka od 7.- 9. maja v organizaciji Ateljeja CLOBB, bo z vrsto predavanj, prikazov in razstavo predstavil nekaj glavnih ustvarjalcev in teoretikov iz področja sodobne umetnosti, pokazal njihova dela ter smernice in tokove sodobne umetnosti pri nas in na tujem.

V okviru simpozija bo Barbara Borčić govorila o rabi videa kot izraznega sredstva na primeru projekta Videodokument (sobota, 8. maja ob 10.30 v OŠ Škofja Loka-Mesto).

Saša Nabergoj pa bo v nedeljo, 9. 5. 04 ob 11.00 v hotelu Transturist sodelovala na okrogli mizi na temo ignoranca do sodobne umetnosti.

Vabljeni!


Sporočilo za javnost
3. 5. 2004

Radio Slovenija - Prvi program A1, STUDIO OB 17h (3. maj 2004)

"Slovenska kultura v labirintu evropskih povezav"
Radijska okrogla miza o kulturi in evropskih programih

V ponedeljek, 3. maja ob 17. uri, vas vabimo k poslušanju radijske oddaje Studio ob 17h.

Gostje radijske okrogle mize - izvajalci uspešnih evropskih projektov - bodo predstavili svoje projekte in izkušnje, ki so jih pridobili s kandidiranjem za evropska sredstva in pri sami izvedbi projektov.
Pogovarjali se bodo o osnovnih značilnostih različnih programov EU (npr. nujno mednarodno povezovanje, delež sofinanciranja s strani EU in vloga države pri tem), o učinkih takega financiranja na organizacijo in prednostih sodelovanja v mednarodnih projektih, ki jih podpre Evropska unija.

Tomaž Simon se bo pogovarjal s strokovnjaki, ki delujejo na različnih področjih kulture, v različnih organizacijah in v različnih mestih:

Zoja Skušek, Založba /*cf, Ljubljana
Dejan Pestotnik, Multimedijski center Kibla Maribor
Mirjam Drnovšček, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Miloš Ekar, Zavod za varstvo kulturne dediščine
Igor Koršič, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in sklad Euroimages
Mateja Lazar, Zavod SCCA - Ljubljana (Kulturna stična točka v Sloveniji)
Alenka Pirman, Zavod SCCA - Ljubljana (Artservis)

Oddajo pripravljata Kulturna stična točka v Sloveniji in Artservis (Zavod za sodobno umetnost, SCCA - Ljubljana) v sodelovanju z Radiem Slovenija.

Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije.
Radijska okrogla miza je prejela finančno podporo programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o procesu vključevanja v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. Program obveščanja izvaja Urad vlade za informiranje.


Kulturna stična točka v Sloveniji je informacijski urad programa EU Kultura 2000. Dejavnosti urada omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska komisija (DG EAC).


Oddajo pripravljata Kulturna stična točka v Sloveniji in Artservis


OBVESTILO št. 28
22. 4. 2004

Informacija o projektu Damijana Kracine, sodelavca Zavoda SCCA-Ljubljana
DAMIJAN KRACINA NA RAZSTAVI RE-CONNECTIONS V ALBUQUERQU, NOVA MEHIKA,
ZDA


Damijan Kracina, Devonian Future, 2004, foto: Jennifer Schlesinger

Damijan Kracina je med enomesečnim rezidenčnim bivanjem v okviru mednarodnega programa ArtsLink v Santa Fe Art Institute pripravljal projekt Devonian Future, ki je že vključen na skupinsko razstavo RE-CONNECTIONS in na ogled v UNM Art Museum v Albuquerqu do 13 junija
2004.

Projekt Devonian Future je sprožilo bivanje v Novi Mehiki, kjer se prepletjo puščava, dolge ravne ceste in teritoriji indijanskih rezervatov. Hkrati je tudi rojstni kraj prve atomske bombe in center proizvodnje ameriškega jedrskega orožja in raziskav na področju jedrske fizike. Damijan Kracina v svojem najnovejsem projektu skozi formo sodobne umetnosti prepleta dosežke znanosti, atomske fizike, genetike, paleontologije in biologije in jih postavlja v odnose,
značilne za prirodoslovne zbirke in kabinete kuriositet iz konca 16. stoletja. Nastala je svojevrstna zbirka organizmov, ki so nekje daleč v prihodnjosti komaj zlezli iz vode v želji, da bi naselili površje zemlje.

Damijan Kracina je na isti razstavi premierno prikazal tudi svoj najnovejši video Marmelade, ki govori o avtorjevi in slovenski identiteti. Poleg njega na razstavi RE-CONNECTIONS sodeluejo se Adam Pantić. Zlatan Filipović, Tahar Alemdar, Ana Stojković in Mirjana Vodopija, ki so skupaj izvedli tudi radijsko oddajo, javno diskusijo, pogovore z gosti, delavnice s študenti, spletno stran in avtorski video.

Damijan Kracina je dobitnik štipendije ArtsLink 2004 , programa CEC International Partners.

Razstavo RE-CONNECTIONS je organiziral Tamarind Institute v sodelovanju z Santa Fe Art Institute, UNM Art Museum, Santa Fe Community College in University of New Mexico Arts Technology Center, podprl pa ga je Trust for Mutual Understanding (New York).

Več o avtorju:
http://www.kracina.com

Vec o razstvavi RE-CONNECTIONS:
http://www.kracina.com/reconnection

Kontakt: Toni Poljanec
SCCA-Ljubljana
Zavod za sodobno umetnost
email: info@scca-ljubljana.si
tel.: 01 431 83 85
fax: 01 430 06 2929. 3. 2004

Poziv k sodelovanju

K sodelovanju pri naših programih vabimo prostovoljce in prostovoljke. Gre za raznoliko delo na področju kulture in umetnosti, kot denimo pomoč pri izvedbi predavanj in razstav, pripravi besedil za objavo, urejanju arhiva in press clipinga, itd. Za več informacij o naših projektih si oglejte našo internetno stran: http://www.scca-ljubljana.si .
Zaželjeno je znanje iz angleščine in srbohrvaščine ter računalniška pismenost (MS Word).
Zainteresirani naj se javijo Zavodu SCCA-Ljubljana.

Kontaktna oseba:
Toni Poljanec
tel: 014318385 (od 11. do 15. ure)
email:info@scca-ljubljana.si


Novi Artservis!
Pomladna prenova spletnega portala

http://www.artservis.org/
http://www.artservis.org/press/

Danes smo na naslovu http://www.artservis.org objavili prenovljeni Artservis, spletni portal za umetnike, teoretike in menedžerje v kulturi. Artservis objavlja aktualne in preverjene informacije o virih financiranja, izobraževalnih programih in priložnostih za sodelovanje.

V dobrih dveh letih delovanja je Artservisova uspešnost prekosila vsa pričakovanja. Postal je nepogrešljiv in referenčen medij, ki ga dnevno obišče prek 470 uporabnikov (med njimi prevladujejo tisti iz Slovenije, držav nekdanje Jugoslavije, srednje in vzhodne Evrope, ZDA, Nizozemske in Velike Britanije). Spletne strani dopolnjuje tedenska okrožnica: doslej smo izdali 121 številk, trenutno pa jih prebira ze več kot 1750 naročnikov.
Artservis je javno dostopen in brezplačen. Temelji na solidarni izmenjavi informacij in copyleft načelu.

Novi Artservis odlikujejo preglednost, enostavnost in hitrost. Iskanje po obsežni bazi podatkov bo lahko odslej se učinkovitejše, na portal pa smo uvrstili tudi nekaj novosti:

  • hitre povezave z vstopne strani (seznam povezav na najpogosteje uporabljane spletne strani: ministrstva in uradi, iskalniki fundacij, rezidenčni programi, Evropska unija, ...)
    http://www.artservis.org/default.asp
  • rubrika Kontekst, v kateri objavljamo kritična avtorska besedila, vezana na umetnostni sistem
    http://www.artservis.org/kontekst.asp .
  • Razširjena mreža Artservisovih zastopnikov - organizacij z javno dostopnim internetom v Budimpešti, Gradcu, Jesenicah, Kopru, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici in v Sarajevu. Zastopniki svojim obiskovalcem lahko tudi svetujejo, kako čimbolj učinkovito uporabljati Artservis
    http://www.artservis.org/zastopniki.asp

Večmesečna prenova temelji na analizi uporabniških in uredniških izkušenj ter na analizi prevladujočih principov širjenja informacijske industrije na področje kulture v razvitem svetu.

Artservis je projekt SCCA, Zavoda za sodobno umetnost - Ljubljana.
Programi zavoda so usmerjeni v razvoj inovativnih pionirskih projektov, ki umetniške in interpretativne prakse vpenjajo v družbeno dogajanje ter spodbujajo mednarodno povezovanje strokovnjakov in ustvarjalcev.

Več informacij o delovanju zavoda: http://www.scca-ljubljana.si/


Pišite ali kličite in zahtevajte se več informacij!
Alenka Pirman, urednica in vodja projekta Artservis
info@artservis.org
mobi 051 345 821

več: http://www.artservis.org/obvestilo.asp?st=8