Projekt Roza kluba
financerja: Phare - program EU za demokracijo in Urad RS za mladino 

English version of this text is available here.

Kampanja proti nestrpnosti do gejev in lezbijk

V večini slovenskih raziskav javnega mnenja o nepriljubljenosti družbenih skupin se geji vedno znajdemo na enem od prvih treh mest (za primer - raziskava iz aprila 1995); lezbijke običajno ostanejo neopažene. Glede na to, da nekako vsak tretji prebivalec/prebivalka Slovenije geja ne bi hotel/a imeti za sodelavca ali soseda, da je drugačna spolna usmerjenost najbolj moteč faktor za marsikoga, ipd., smo menili, da je čas, da začnemo razbijati predsodke.

Tako smo od 12.1. do 19.1.1998 organizirali plakatno akcijo, ki naj bi dosegla majcen premik na bolje v slovenski družbi. Projekt sta sponzorirala Phare - program Evropske unije za demokracijo in Urad RS za mladino. Plakatna akcija je prva te vrste v Evropi.

Plakat prikazuje gejevski, lezbični in raznospolni par, slogan plakata pa je Vse ljubezni so enako lepe. Fotografija je odrezana nad bradami modelov, da si opazovalec na podlagi njihovih obrazov ne more ustvariti nikakršnih predsodkov. Uporabljen je tudi logo "geji in lezbijke Slovenije za strpnost",  ki bo marsikoga upravičeno spomnil na akcijo "vsi drugačni, vsi enakopravni" - zdi se nam namreč nenavadno, da je projektna skupina te akcije na plakate dala "brezdomca" in "Žida", čeprav raziskave javnega mnenja ne kažejo posebne nestrpnosti do brezdomcev ali antisemitizma v Sloveniji, izpustila pa je že pripravljen plakat "peder" (na njem je bil Platon), čeprav geji na lestvicah nepriljubljenosti vedno kotiramo precej visoko.

S plakatno akcijo želimo:


Send comments to: siqrd@mail.ljudmila.org.
Click here to go to SiQRD main page.