ENG


Milorad Krstić: Budimpešta
razstava fotografij

otvoritev: četrtek, 9. nov. 2006 ob 19.00, Galerija Fotografija, Ljubljana

"… Fotografije Milorada Krstića so pogosto citati zgodovine umetnosti. Vodijo nas od figuralnega sveta manieristične skulpture, zimskih figur Pietra Brueghela, preko skal in oblakov Casparja Davida Friedricha do podob iz filmov Sergeja Eisensteina in nasprotovanj avantgarde." (J. K. Féher)

"Budimpešta Milorada Krstića objema in premošča močne, vendar temne vode Donave, najlepše ulice Budimpešte, kot jo imenuje Eszterhazy, pod dramatičnim nebom in težkimi zloveščimi oblaki. Običajni ljudje, nezaželena arhitektura, umazane ulice, ujete v dramatični kontekst, postanejo nesmrtne in dobijo novo, umetniško dimenzijo.

Celo tisti, ki so bili rojeni in živeli v Budimpešti, pogosto na prvi pogled ne prepoznajo lokacij na Krstićevih fotografijah. Vendar se potem pogosto zaljubijo vanje; fotografije so krasile plakatne panoje, bile objavljene v revijah in knjigah ter predstavljale mesto v tekmovanju za Evropsko prestolnico kulture 2010. Razstavljene so bile v MEO Contemporary Art Collection na razstavi Paris + Klein + Budapest + Vancsó + Krstic." (N. Radić)

Budapest             Budapest           Budapest

"Princ Evgen Savojski galopira stran od gradu Buda in zdi se, da Sv. Gellért izganja hudiča iz grešnega mesta. Krstićeve fotografije so posnetki iz nenavadnih perspektiv, ob nenavadnih urah dneva, skozi barvne leče: spet boste presenečeni, če ne zaradi njihovih umetniških vrednosti, pa zaradi skritih posebnosti znanih prizorov." (The Budapest Sun)

Razstava bo na ogled do 30. nov. 2006.
Galerija je odprta od torka do petka od 12.00 do 19.00 in v soboto od 10.00 do 14.00

  Milorad Krstic
Das Anatomische Theater

strip core jesen - zima 2006 kolofon strip core jesen - zima 2006