Minimundus

avtorji


avtorji


Prestol
topotalke


Helikopter
zvizgac


Pojoci grad

Kaja Avberšek, Peter Kus, Boštjan Gorenc Pižama:
Pojoči grad, priročnik za gradnjo izvinih instrumentov v stripu!,
zbirka Minimundus, Stripburger / Forum Ljubljana, barvno, 88 str., okt. 2010, 12 eur.

Idejno je projekt Pojoči grad zasnoval skladatelj Peter Kus, ki se je v zadnjih letih posvetil ustvarjanju in predstavljanju izvirnih glasbenih instrumentov skozi serijo razstav Evfonija, z zvočnim gledališčem, z delavnicami in z Orkestrom izvirnih inštrumentov. Pri ustvarjanju besedila je sodeloval Boštjan Gorenc, strip, ilustracije in likovno podobo instrumentov pa je zasnovala Kaja Avberšek.  Priročnik sestavljajo ilustrirana pravljica in strip o kralju, ki je hotel postati podoben slavcu in si je zato zgradil pojoči grad iz glasbenih inštrumentov, ter navodila za izdelavo podobnih (vendar preprostejših) glasbil. S priročnikom lahko bralci na zabaven, poljuden ter likovno privlačen način raziskujejo svet glasbenih inštrumentov in akustike ter spoznavajo, kako je mogoče učinkovite glasbene inštrumente izdelati iz lahko dostopnih materialov.

"V uh me piši, če to ni zanimiva knjiga! Pravzaprav bi bilo primerneje reči v uh me riši, glede na to, da nas razigrani Pojoči grad v njej začara v čudoviti svet glasbe, ki jo slišimo narisano in v podobe, ki zvenijo kakor sladka glasba. Dopustita, draga bralka in bralec, da vaju skrivnostni Ušesni mož, ki sliši vse, kar vidi, popelje skozi labirint sličic, zvonkih besed in narisanih zvokov v Pojočem gradu, kjer spremljamo zgode in nezgode muhastega kralja, ki mu glasba povrne veselje do življenja. In na koncu bosta, dragi bralec in predraga bralka, prav gotovo cepetala na mestu od neučakanosti, da bi tudi sama izdelala kakšen instrument kot, na primer, bordunske citre, frizersko kalimbo ali pa piščal za en cent, ta res ni od muh, pa tudi slamičasto oboo, kajti ne gre pozabiti, da je to priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu. Vse to si lahko tudi zapišeta oziroma narišeta in to seveda kam drugam kot za uho. Tam se to najbolje vidi, pardon, sliši."
Milan Erič, slikar in profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje

"Motivirati otroka, da se poda (sam ali s pomočjo še koga) na pot raziskovanja in poglabljanja svojega znanja, je konec koncev alfa in omega vsake dobre pedagogike. Pot, ki sta jo izbrala Peter Kus in Kaja Avberšek – da poskusita skozi staro zgodbo, ki na novo zazveni, ter s pomočjo preprostega stripa in ilustracije otroku pričarati mik zvoka in akustike ter ga navdušiti, da doživeto celo sam stestira – je v našem prostoru zagotovo nekaj novega.
Knjiga Pojoči grad je – ob živih razstavah in gledališko-lutkovnem snovanju – še en korak praktičnega glasbenika, akustičnega inovatorja, domiselnega konstruktorja zvočil in zvočnega zanesenjaka Petra Kusa v iskanju možnosti, kako mladim približati svet, ki ga sam tako vneto raziskuje. Je pravzaprav domiseln in inovativen priročnik aplikativne akustike."
Igor Cvetko, etnomuzikolog in lutkar

"Pojoči grad, priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu, prinaša sveže ideje za medpredmetne povezave ter s predlaganimi dejavnostmi spodbuja razvoj otrokove radovednosti, domišljije in ustvarjalnosti. Z igrivim prepletanjem pravljičnih podob z zvoki nenavadnih glasbil bogati učni prostor, omogoča vznemirljiva doživetja ter spodbuja celostni razvoj otrokovih zmožnosti."
Ada Holcar, višja svetovalka za glasbeno vzgojo, Zavod RS za šolstvo