REZULTATI NATEČAJA
IN ZAKLJUČNI DOGODEK


PROGRAM DO 10. APRILA

Živel strip Živela animacija!
16. mladinski  natečaj za strip in animacijo
Saša Kerkoš: Kurent
Viva i Fumetti Viva i Animazione!
16. concorso per ragazzi

Davide Toffolo: Homer

Scheda di partecipazione

Prijavnica pdf

KOLOFON

VIZUALNI MATERIAL ZA NOVINARJE
Saša Kerkoš in Davide Toffolo:
Kurentove dnevne refleksije in Homerjeve izmišljije
Živel strip! Živela animacija! - stripovska razstava

galerija Vodnikova domačija, Ljubljana
četrtek, 25. februar 2016, ob 19.00
--------------------------------------------------------------------------

V sklopu 11. mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija!
Saša Kerkoš: Kurentnapovedujemo razstavo dveh avtorjev, katerih stripi bodo udeležencem natečaja služili za krepitev ustvarjalnega navdiha. V prostorih Vodnikove domačije bosta Saša Kerkoš in Davide Toffolo razstavila avtorska dela, ki prinašajo sodobne stripovske obdelave tradicionalnih etnoloških motivov oziroma zgodovinskih osebnosti. Konkretneje, Saša Kerkoš je vzela v precep lik kurenta, medtem ko glavno vlogo Toffolovih stripov zaseda praded evropske literature, antični poet Homer.

Kurentove dnevne refleksije Saše Kerkoš tvori niz minimalističnih vizualnih krokijev, v katerih kurent s humorno noto in nemalo ironije razkriva domačijske kulturno-politične peripetije. Stilizirane in minimalistične podobe, zasnovane kot svojevrstni vizualni dnevniški zapisi, tako zrcalijo aktualno stanje slovenske družbe. Avtoričina dela, nastala v različnih tehnikah od jedkanice do stenskih poslikav in klasičnih risb, odpirajo neobičajne vizualne interpretacije tega zanimivega lika, ki se bo pojavil tudi v več krajših animiranih delih. Ob razstavi bo izšla tudi knjižica s kurentovimi dnevnimi refleksijami. Homerjeve izmišljije Davida Toffola so hudomušne pripovedi, v katerih je avtor Homerja preselil v sodobno predmestje, kjer pesnik v zameno za sendviče svojemu mlademu prijatelju Marku pripoveduje nenavadne zgodbe. Stripovske pripetije, ki fantazijskosti navkljub prav tako ne skrivajo vsakovrstnih aluzij na sodobni čas, so prvotno izhajale v satirični prilogi Atinů italijanskega dnevnika L'Unita.
Ob Homerju se bodo predstavili tudi liki iz drugih Toffolovih stripov, na ogled bo tudi izsek iz v slovenščino prevedenega stripa Italijanska zima, ki prikazuje dva otrok v italijanskem taborišču med drugo svetovno zgodbo ter avtorjeve animacije.

Davide Toffolo: HomerOblikovalka, ilustratorka, grafičarka in avtorica stripov SAŠA KERKOŠ (1977) je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ljubljanski ALUO, študijsko pa se je izpopolnjevala še na akademijah v Helsinkih ter v Zagrebu. Za njeno delo je značilno drzno eksperimentiranje na mejnih področjih med sekvenčno umetnostjo in ilustracijo. Za svoje delo, ki ga redno predstavlja tako doma kot v tujini, je prejela več nagrad. Med drugim je tudi idejna vodja Bienala neodvisne ilustracije. DAVIDE TOFFOLO (1965) je študiral anatomsko risanje in zaključil študij na bolonjski univerzi na šoli stripa Zia Feiningerja. Deluje kot ilustrator in stripovski umetnik, aktiven pa je tudi kot glasbenik v zasedbi Tre Allegri Ragazzi Morti. Podpisuje se pod več stripovskih albumov, od katerih je v slovenščino preveden album Italijanska zima (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, 2011). Toffolo, ki ustvarja tudi animirane glasbene spote, sodeluje s pomembnejšimi italijanskimi dnevniki in stripovskimi revijami, veliko pa objavlja tudi v tujini.

Razstava bo na ogled do 27. marca 2016.
Odpiralni čas galerije: torek–petek: 11.00–18.00; sobota–nedelja: 10.00–14.00, www.vodnikovadomacija.si

--------------------------------------------------------------------------

SPREMLJEVALNI PROGRAM


Živel protostrip! – stripovska delavnica / SOBOTNICE

spremljevalni program natečaja Živel strip! Živela animacija!
sobota, 27. februar 2016, ob 11.00 / Vodnikova domačija, Ljubljana

Delavnica je namenjena seznanjanju z načinom vizualnega pripovedovanja, kot je bilo v uporabi v umetnosti srednjega veka in zgodnje renesanse in ki predstavlja predhodnika stripu, kot ga poznamo danes. Udeleženci se preizkusijo v umeščanju več faz enega prizora v enotno prizorišče, posebna pozornost pa je namenjena tudi prilagajanju grafične predstavitve premega govora z ozirom na likovno podobo pripovedi.

Brezplačna triurna delavnica je namenjena starejšim od 11 let. Ob prijavi je potrebno priložiti krajši stripovski portfolio oz. 3-5 strani stripa. Zaželeno je, da udeleženci na delavnico prinesejo že narisano kratko zgodbo, ki bo služila kot predloga za protostrip. Delavnico vodita striparja Jakob Klemenčič in David Krančan.

INFO IN PRIJAVE:
petja.grafenauer(at)gmail.com / 040 720 630


Jakob Klemenčič, protostrip
--------------------------------------------------------------------------

Vodstvo po razstavi predstavitev natečaja Živel strip! Živela animacija!
Znane skrivnosti bo z vami delila Katerina Mirović, kuratorica in urednica
nedelja, 6. marec 2016, 11.00 / Vodnikova domačija, Ljubljana

--------------------------------------------------------------------------
Kdo se boji sodobne umetnosti?
izobraževalno-stripovska delavnica
sobota, 12. marec, ob 11.00 / Vodnikova domačija, Ljubljana

Cilj delavnice je spoznavanje vizualne umetnosti in osnov risanja stripov. Udeleženci se uvodoma srečajo z izbranimi primerki sodobne umetnosti in v pogovoru z mentorjema razmišljajo o tem, kaj vse sodobna umetnost vključuje in kje se z njo srečujemo, s katerimi temami se ukvarjajo umetniki, kako predstavljajo svoje ideje … V drugem delu delavnice udeleženci, izhajajoč iz izbranega umetniškega dela, izdelajo lastno stripovsko zgodbo, v kateri interpretirajo izbrano umetniško delo.

Brezplačna delavnica je namenjena mladostnikom med 9. in 14. letom starosti. Delavnica traja 3 ure, število mest je omejeno. Delavnico vodita umetnik Andrej Štular in študentka umetnostne zgodovine Anja Zver.

INFO IN PRIJAVE: petja.grafenauer(at)gmail.com / 040 720 630
__________________________________________________________________

koprodukcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Vivacomix, Zavod Divja misel, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo

partnerji natečaja: revije Ciciban, Cicido in Pil, Mednarodni festival animiranega filma Animateka, RogLab, klub Marindolus Kranj in Trubarjeva hiša literature.

15. concorso per ragazzi / mladinski natečaj za strip in animacijo
14. concorso per ragazzi / mladinski natečaj za strip in animacijo
Viva i Fumetti! /
Živel strip!

13. concorso per ragazzi / mladinski natečaj za strip in animacijo
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
12. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
11. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!

10. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
9. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
8. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
7. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
6. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis