O PROJEKTU ROKERJI POJEJO PESNIKE
     
  ROKERJI POJEJO PESNIKE  
     
  Kulturni center Maribor je v okviru literarno-glasbenega projekta Rokerji pojejo pesnike izdal deset zgoščenk, ki vsebujejo preko 100 uglasbenih pesmi. Besedila so prispevali uveljavljeni pesniki in pesnice mlajše generacije. V zadnjem času se je na slovenski sceni pojavilo kar nekaj sorodnih projektov, ki pa so sčasoma vsi po vrsti zamrli. Rokerji, ki pojejo pesnike, pa so vztrajni, saj se akterji projekta zavedajo, da se le tista akcija, ki ima v sebi dovolj življenjske vibre in energije, da preči čas, lahko vtisne v zavest posameznika in družbe.  
     
 

Po več kot 15 letih rokerji še vedno niso pojedli pesnikov, kar je nedvomno veliko pripomoglo k temu, da projekt še naprej vsako leto znova uspešno združuje poezijo in glasbo. Kljub letošnjemu 10. hodu se ne eni ne drugi še niso nasitili drug drugega.
 
Poleg kompilacij, ki vsako leto zberejo najrazličnejše, a vedno zanimive uglasbitve literarnega izbora, je pomemben del projekta vsakoletna koncertna prireditev. Leta 2009 so bili Rokerji pojejo pesnike prvič v obliki televizijske produkcije v živo, kar se je izkazalo za zelo uspešen pristop in video produkcija je ostala pomemben del projekta. Preplet obeh plati projekta je še posebej izrazit na tej kompilaciji, saj poleg aktualnih posnetkov predstavlja tudi arhivske posnetke v živo iz let 2011 in 2010. Med posnetki v živo prevladujejo akustične izvedbe, tako že znanih pesmi kot tudi takšnih, ki studijsko niso nikoli bile posnete.
 
Da je projekt žilav ni treba posebej omenjati, to je jasno že iz dvomestne zaporedne številke. Prvič so rokerji peli pesnike leta 1996, takrat na radiu, prva CD izdaja pa se je zgodila leta 2001. Do danes so se skoraj vsako leto zbrali prispevki za novo kompilacijo (med njimi tudi ena single izdaja), še pogosteje pa so se rokerji in pesniki srečali na koncertih Rokerji pojejo pesnike v živo. Projekt je od leta 1996 zamenjal 6 literarnih urednikov, 4 krovne institucije in preživel marsikatero glasbeno zasedbo, ki je pri njem sodelovala. Kljub vsemu pa to niso stvari, s katerimi bi se morali sodelujoči rokerji in pesniki obremenjevati. Pesniki pišejo naprej, rokerji pojejo naprej. Preverjeno.
 
Peter Dobaj, glasbeni urednik in vodja projekta
Maribor, oktober 2012

 


 

V letu 2012 je literarno uredništvo prevzel Dejan Koban, ploden pesnik, ki pesniško knjigo Metulji pod tlakom izdal v samozaložbi ter objavljal v revijah Idiot in Poetikon. S svojo poezijo je sodeloval na kompilaciji Rokerji pojejo pesnike. Svoje pesmi interpretira v glasbeni skupini Nevemnevem. Skupaj z Veroniko Dintinjano soustvarja pesniške večere in festival pod imenom Mlade rime. Najraje bere Allena Ginsberga in Katjo Plut. Najljubši pesniki in pesnice so trenutno: Blaž Božič, Monika Vrečar, Kristina Hočevar, Gregor Podlogar, Blaž Iršič in Glorjana Veber. V zadnjem času večkrat predrugači stavek »Poezija je kul« v »Poezija je nujna«.

 

V letu 2014 je literarni urednik Borut Gombač zapisal:

Sam sem na pobudo idejnega avtorja projekta Dušana Hedla prevzel njegov literarni del za leto 2014. Dosedanja praksa je bila, da so uredniki med prispelimi besedili pozvanih pesnikov preprosto izbrali pisan nabor pesmi in jih ponudili glasbenim izvajalcem. Moja ideja je, da bi se vsakokratni literarni urednik (pa tudi glasbeni) zadeve lotil s konceptom in s svojo osebno noto.

Jasno je, da se da uglasbiti prav vse, celo prozo. Dobri glasbeniki lahko na že napisane tekste glasbeno odreagirajo na svoj način. Sam pa si v letu, ko bo izdana jubilejna deseta zgoščenka, vendarle želim še tesnejšega in še bolj organskega sodelovanja med rokerji in pesniki. Ne želim si zgolj »bralnih« pesmi, ki sicer lahko dokaj dobro (ali pa tudi ne) delujejo v uglasbeni verziji, želim si pesmi, ki naredijo korak bliže k uglasbitvi: bodisi na ravni samega zapisa, bodisi v neposrednem sodelovanju z glasbeniki. Seveda ne na račun kakovosti besedila. Na drugi strani pa ne želim slišati glasbenih interpetacij pesmi, ki bi bile na silo prilagojene že vnaprej napisanim »rifom« in melodijam. Skratka moja želja kot urednika literarnega dela je popolna ustvarjalna simbioza. Ne želim si pesnikov kot nekakšnih zunanjih gostov glasbenikov, ampak pesnikov, ki so vsaj v okviru tega projekta del »benda« samega. V luči znanega dejstva, da določena vsebina ustreza le določeni formi in obratno, pesmi vsebinsko niso omejene.

 

V letu 2015 literarno uredništvo prevzame Željko Perović.

 

MAMA REKLA in SOMA ARSEN – Sprijeta v omami, nekaj naju mami

Single s kompilacije Rokerji pojejo pesnike 10

 

MAMA REKLA ft. ZLATKO in NOVICA NOVAKOVIĆ – Sence plešejo

Single s kompilacije Rokerji pojejo pesnike 9

 

TOXINE in SARA FABJAN – Janez Novak

Single s kompilacije Rokerji pojejo pesnike 9

 

Rokerji pojejo pesnike v živo 2012

 

Koncert ROKERJI POJEJO PESNIKE V ŽIVO 2012 je potekal v soboto, 10. 11. 2012 ob 18. uri v studiu RTS televizije v Mariboru!

Nastopali so:
Adam, Katarina Avbar, Edenon, Gasos Band, Joe and the Rhythm Boys, Mána, Okttober, RondNoir, Rukola, Spake, Tropski pingvini, Tomi Lorber in orkester, Umbilikal in Uroš Planinc Group,

ter izvajali pesmi, ki so jih napisali:
Novica Novaković, Marko Kravos, Vanja Strle, Rick Klaus Thies, Borut Gombač, Bojan Tomažič, Taja Kramberger, Boris A. Novak, Nada Kavčič, Nino Flisar, Karmen Jordan, Jože Štucin, Aleksander Cepuš, Srečko Kosevel.

Na prireditvi so bile med drugimi predstavljene tudi skladbe, ki so jih glasbeniki pripravlili za kompilacijo Rokerji pojejo pesnike 8.

 

Rokerji pojejo pesnike v živo 2011

 

Glasbeni dokumentarni film je nastal na letošnji prireditvi Rokerji pojejo pesnike v živo, ki se je odvijala na Mariborskem Pohorju v hotelu Bellevue, 12. 11. 2011. Na prireditvi so nastopali: Vesna Rečnik-Šiško, Joe & the Rhythm Boys, Okttober, Miha Lajlar, Rukola, Tadej Vesenjak, Blutwurst, V okovih, Cynicism Management, Matej Krajnc, Feedback in Hard.com – izvajali so pesmi, ki so jih napisali Vanja Strle, Novica Novaković, Marko Kravos, Željko Perović, Rick Klaus Thies, Bojan Tomažič, Jan Šmarčan, Petra Kolmančič, Marko Samec, Jožek Štucin, Rok Burja, Toni Pivosrk, Ervin Fritz, Goran Gluvić, Ivo Stropnik, Eva Kovač, Ivan Volarič – Feo, Vesna Rečnik Šiško, Vinko Möderndorfer in so jih skupine uglasbile za kompilacijski CD Rokerji pojejo pesnike 7, ter za pretekle izdaje projekta Rokerji pojejo pesnike.

 

 

Rokerji pojejo pesnike v živo v Satchmu - 27. 11. 2010

 

Koncertni film je nastal na prireditvi Rokerji pojejo pesnike v živo, ki se je odvijala v mariborskem Jazz klubu Satchmo, 27. 11. 2010. Na prireditvi so nastopali glasbeniki in skupine: Martin Ramoveš band, Joko Ono, Katarina Avbar, Adam, Matej Krajnc, Hard.com, Tadej Vesenjak, Big Addiction, Rukola, The Free Night Ride, Ride On -- izvajali so pesmi, ki so jih napisali Regina Kralj, Dejan Koban, Bojan Tomažič, Nino Flisar, Marko Samec, Vinko Möderndorfer, Jan Šmarčan, Aleš Mustar, Rick Klaus Theis, Nevenka Miklič, Sebastian Koren in drugi. Glasbeniki so pesmi uglasbili za kompilacijski CD Rokerji pojejo pesnike 6 (Subkulturni azil / Akord Records 20102010 ; ARCD 014 / FREE CD 025), ter za pretekle izdaje projekta Rokerji pojejo pesnike.

Leto 2010 je bilo za projekt Rokerji pojejo pesniki eno izmed najplodnejših. Poleg redne izdaje šeste kompilacijske zgoščenke je v času priprav nanjo potekal veliki koncert Rokerji pojejo pesnike v živo v Kinu Šiška, katerega je snemala tudi RTV Slovenija. Nastopilo je veliko izvajalcev, ki so lahko izpilili svoje izdelke za kompilacijski plošček ter številne zasedbe, ki so dale svoj pečat preteklim izdajam Rokerji pojejo pesnike. Po tej veliki prireditvi v juniju so tiho potekale priprave in snemanja za šesto kompilacijo, ki je bila zaključena v novembru. Uspešno leto in izdaja CDja je kronal promocijski koncert Rokerji pojejo pesnike v živo v mariborskem Jazz klubu Satchmo 27. 11. 2010. Koncert je bil zamišljen kot manjša, intimna proslava izdaje, kar naj bi tudi odražali nastopi skupin v večinoma akustičnih izvedbah, a je ob velikem številu sodelujočih pri projektu hitro preraslo v najboljšo zabavo v mestu.

Mladi režiser koncertnega filma Rokerji pojejo pesnike v živo 2010 v Satchmu Marko Čutorilo je rojen leta 1980 v Mariboru in se že od malih nog ukvarja z glasbo in umetnostjo. Kot mladi punker je šel živeti k očetu v Srbijo, kjer je dokončal srednjo strojno šolo, ter se vrnil v Slovenijo leta 1999. Želja po umetniškem izražanju v njemu ni zamrla in v tem času je imel razstave svojih risb z ogljem v Šentilju in okolici. Z vpisom na višjo šolo smer medijske produkcije si izpolni dolgoletno željo, ter študij konča v roku. Na izbranem področju se uveljavlja s snemanjem in montiranjem festivalov No border jam in Rokerji pojejo pesnike. Mimogrede pa še neguje sojo punkersko preteklost z igranjem v zasedbi Cosa nostra s katero prav tako v sodeluje pri preteklih izdajah Rokerji pojejo pesnike.

 

Prelomnice projekta:

13. junij 1996 – Prva prireditev Rokerji pojejo pesnike v živo v prostorih radia MARŠ, Maribor
2001 – Rokerji pojejo pesnike I. – izid prvega kompilacijskega CDja
2002 – Rokerji pojejo pesnike II.
2005 – Rokerji pojejo pesnike 3/4
2008 – Rokerji pojejo pesnike – »Ti si mi« – CD single izdanje
2009 – Rokerji pojejo pesnike 5
28. 11. 2009 – Rokerji pojejo pesnike v živo v studiu RTS v Mariboru – oddajo za televizijsko oddajanje posname RTS
19. 6. 2010 – Rokerji pojejo pesnike v živo v Kino Šiška v Ljubljani – oddajo za televizijsko in radijsko oddajanje posname RTV Slovenija
2010 – Rokerji pojejo pesnike 6
27. 11. 2010 – Rokerji pojejo pesnike v živo v Jazz klubu Satchmo, Maribor – del posnetkov v živo se objavi na kompilaciji Rokerji pojejo pesnike 7
2011 – Rokerji pojejo pesnike 7
12. 11. 2011 – Rokerji pojejo pesnike v živo v Hotelu BELLEVUE ter izid Rokerji pojejo pesnike 7
10. 11. 2012 – Rokerji pojejo pesnike v živo v studou RTS
18. 12. 2012 – Izid kompilacije Rokerji pojejo pesnike 8
9. 11. 2013 – Rokerji pojejo pesnike v živo 2013 ter izid Rokerji pojejo pesnike 9
23. 11. 2014 – Rokerji pojejo pesnike v živo 2014 ter izid Rokerji pojejo pesnike 10

 

KONTAKT:
Dušan Hedl, rokerjpp@gmail.com

Peter Dobaj, peter.subazil@gmail.com

Nosilec projekta:
Kulturni center Maribor, Ljubljanska ulica 4, 2000 Maribor