detektivi svetlobe

urnik

svetlobno potovanje

delavnica

predavanja

starlight party

heroji in delinkventi

kolofon
strip core

Detektivi svetlobe
Predstavitvena razstava združenja Transnational Lighting Detectives

Galerija Kresija je osrednja točka festivala Detektivi svetlobe. Odprtje razstave, ki nam približa združenje The Lighting Detectives, je hkrati start dejavnega programa, ki se v tednu dni stopnjuje, nadgrajuje, razvija.

Znotraj organizacije Lighting Planners Associates (LPA) je Kaoru Mende, eden vodilnih oblikovalec svetlobe na Japonskem, leta 1990 ustanovil The Lighting Detectives - Detektive svetlobe, združenje za raziskavo kulture osvetljevanja. Že od ustanovitve detektivi opazujejo svetlobno okolje v mestih in javno, s publikacijami, z organizacijo razstav, simpozijev in drugih dogodkov predstavljajo izsledke svojih raziskav. Združenje vključuje tako strokovnjake s področja osvetljevanja kot tudi študente in gospodinje. 1.700 registriranih članov prejema četrtletne e-okrožnice. Klub Detektivov svetlobe šteje 400 članov. Zaradi stalne rasti zanimanja v mednarodnem prostoru so ustanovili mrežo Transnational Lighting Detectives, v kateri je 11 predstavnikov različnih držav, ki sodelujejo pri izvedbi mnogovrstnih dejavnosti združenja.

Poslanstvo Detektivov svetlobe je raziskovanje svetlobe v preteklosti (odkrivanje nekdaj najbolj ustaljenih načinov osvetljevanja urbanih naselij), sedanjosti (opazovanje stanja tukaj in zdaj, ne pa zgolj teoretiziranje) in prihodnosti (odpiranje prostora debati o kulturi osvetljevanja jutri).

SREDA, 6. JUNIJ, ob 21.00, GALERIJA KRESIJA
Razstava je na ogled do 25. junija. Galerija je odprta pon.–pet. 10.00–13.00 in 17.00–22.00, sob. 10.00–14.00, ned. 10.00–13.00.

detektivi svetlobe

detektivi svetlobe

detektivi svetlobe

detektivi svetlobe