detektivi svetlobe

urnik

detektivi svetlobe

delavnica

predavanja

starlight party

heroji in delinkventi

kolofon


strip core

Svetlobno potovanje
Razstava nočnih (mestnih) panoram z vsega sveta

Vsaka nočna panorama ima svojo podobo, ki odseva odnos tamkajšnjih stanovalcev in oblasti do svetlobne kulture. Intenzivnost osvetlitve ni nujno sorazmerna s kakovostjo; tako kot pomanjkanje svetlobe ni nujno znak revščine ali nizke svetlobne kulture. Gre pač za odraz regionalne kulture. Detektivi svetlobe (Transnational Lighting Detectives) že 17 let opazujejo, beležijo in analizirajo svetlobo. S fotoaparati, z blokci za skice in merilci svetlobe jo raziskujejo, v urbanih okoljih po vsem svetu merijo  njeno intenzivnost, opazujejo spremembe v razvoju in zamiranju mest. Na kraj zločina se zato večkrat vračajo. Mesta opazujejo s tal in z višine, torej jim ni tuje plezanje na hiše, hribe, drevesa ... Z višine najbolje vidijo, kako luči mesta ustvarjajo nočno nebo, na tleh pa intenzivnost osvetlitve ulic, odblesk javne razsvetljave, neonske reklame, svetlobo, ki se razliva iz oken bivališč, ter odnos, obnašanje ljudi. In preizprašujejo, kdo so svetlobni heroji in kdo svetlobni prestopniki.

Raziskali so že blizu 60 mest. Svoje izsledke so leta 2004 zabeležili v dvojezični izdaji Transnational Lighting Detectives, v kateri predstavljajo 19 mest, njihovo nočno panoramo in tudi nekaj osvetlitev bivalnih prostorov v nekaterih velemestih. V času festivala je knjiga na prodaj v KUD-u in Kresiji, Svetlobni detektivi pa seveda nameravajo raziskat tudi Ljubljano.

Na razstavi si lahko ogledamo fotografije nočnih panoram 44 mest Severne in Južne Amerike, Evrope, Azije, Afrike in Avstralije.

TOREK, 5. JUNIJ, ob 21.00, KUD FRANCE PREŠEREN
Razstava je na ogled do 30. junija. Galerija je odprta pon.–sob. 10.00–24.00, ned. 15.00–24.00

svetlobno potovanje

svetlobno potovanje

svetlobno potovanje

detektivi svetlobe

svetlobno potovanje