MILORAD KRSTIĆ:
Das Anatomische Theater.
Simultane igre 20. stoletja

večletni multimedijski projekt / multimedia project

VISUAL ENCYCLOPAEDIA OF 20TH CENTURY
Year 2007 has brought the next step in the Das Anatomische Theater project, the book with almost 400 pages, real visual encyclopaedia of the 20th Century. Check the bottom of the page for a preview of few pages from the book.

Vizualna enciklopedija 20. stoletja


predstavitev/
presentation:

pon., 26. nov. 2007 ob 19. uri, galerija Škuc, Ljubljana

tor., 27. nov. 2007 ob 19. uri, Likovni salon, Celje - Media fokus




DAT


Spremno besedilo /
introduction:

Janos Kurdy Fehér,

format:

23,5 x 29 cm,

obseg /
no. of pages:

392 barvnih str. / 392 full colour pgs.
cena / price:
49,95 eur,
v prednaročilu:
10% popust

za naročnike revije Stripburger:
10% popust
in English, v slovenščini in madžarščini

Leto 2007 prinaša naslednjo stopnjo razvoja DAT-a, skoraj 400-stransko knjigo, pravo vizualno enciklopedijo 20. stoletja.

Milorad Krstić (roj. 1952, Dornberk) že skoraj dve desetletji ustvarja v Budimpešti. Je vizualni umetnik, ki svoje ustvarjalnosti ne omejuje zgolj na to področje in se poslužuje tudi novih medijev. Slovenski javnosti se je predstavil lansko leto z multimedijskim projektom Das Anatomische Theater v Galeriji Škuc, razstavo fotografij Budimpešta v Galeriji Fotografija in projekcijo animiranega filma My Baby Left Me ter dokumentarca Budimpešta.

Milorad Krstić že deset let kontinuirano gradi Das Anatomische Theater oz. Anatomsko gledališče (DAT), ki predstavlja in reinterpretira 20. stoletje. DAT je kompleksna multimedijska vizualna enciklopedija 20. stoletja. Za interaktivni CD rom Das Anatomische Theater 1900-1933, katerega soavtorica je Radmila Roczkov, je leta 1999 na Mednarodnem festivalu animiranega filma Annecy prejel nagrado Mifa za najboljši interaktivni projekt, l. 2000 pa v Budimpešti nagrado Novacom.

Glede na umetniški pristop avtor projekt podnaslavlja kot simultane igre 20. stoletja. DAT je simultana igra: “Medtem ko gospod Schulze bere, balkanski vlak pri Nišu pelje čez most, prasec pa cvili v kleti mesarja Nuttkeja.” (Richard Huelsenbeck) Ta poudarjena istočasnost ni pomembna le kot postopek ustvarjanja podob, ampak opozarja gledalca tudi na izhodiščno točko interpretacije. Naš kulturni arhiv je obenem in istočasno sestavljen iz dogodkov, del, interpretacij prvih in drugih. Z istočasnostjo izginjajo vzroki za zaporedje, omogoči se postavljanje novega redosleda, ki ga avtor zastopa in tudi priporoča. Simultanost je v DAT-u osvobojeni virus ritma 20. stoletja.  

V projektu DAT spregovorijo dejstva in se okrepijo vprašanja 20. stoletja. DAT snov zajema iz neizogibne in strašne zgodovine 20. stoletja in strmega razvoja tehnologije tega stoletja, ki predstavlja infrastrukturne temelje naše dobe. V DAT-u je 20. stoletje predmet seciranja na obdukcijski mizi. DAT gledalcem ponuja posebno in edinstveno vizualno in miselno doživetje. Kot bi se sprehajali po vsakdanu minulega stoletja, zajemajoč pri tem iz zgodovine najpomembnejših dogodkov, odkritij in grozot preteklega stoletja.

“DAT je vizualna anatomija 20. stoletja. DAT je interaktivna umetnina, ki se odvija v razmerju  med umetnikom in sprejemnikom, s pomočjo katerega lahko vstopamo in izstopamo skozi resnična in fiktivna vrata zgodovinskih prizorišč 20. stoletja. Neizčrpnost njenega poleta in spremenljivost je odvisna od gledalca oziroma nastopajočega, kajti vsak gledalec je tudi nastopajoči in hkrati režiser. Vsakdo se  lahko preizkuša na meji interpretacije in igre vse dokler mu to dopuščata pogum in strelivo.” (Teze DAT) DAT je dokument in fikcija, dejstvo in interpretacija.

Das Anatomische Theater je vodnik skozi zgodovino 20. stoletja, svojevrstna anatomija 20. stoletja, filozofsko-adrenalinska izkušnja in umetniško soteskanje po sferah Erosa in Tanatosa v spremljavi humorja kot našega vodnika na potovanju skozi življenje.

avtoportretMilorad Krstić svetuje homeopatski pristop: »Antropologi trdijo, da so prvobitna ljudstva z erotiko odganjala zle duhove. V razvitih družbah je to utonilo v pozabo; erotika je danes popolnoma skomercializirana, postala je sredstvo množične zabave. V DAT-u ji, začinjeno z nekaj ironije in humorja, dajem njeno prvotno vlogo in s to novo raztopino izganjam zle duhove 20. stoletja.«

Milorad Krstić: »Poskušam ustvariti risbo, ki izraža pomen in moč dogodka oz. mu je čimbolj podobna. Dogodka ne opisujem, zgolj posredujem svoje občutke o njem.njihov namen je obnoviti moje umetniško doživetje določenega dogodka. Zaman bi torej iskali podobnosti med dogodkom in risbo. Vpliv umetnikov, kot so Bosch, Goya, Georg Grosz, David Hockney, nočem in ne morem skriti. Na razprtih straneh [angl. spread] obdelam več dogodkov istega leta, tako da lahko gledalec leto zaobjame in občuti z enim samim pogledom.« Tako ga želim reducirati in deducirati na bistvo. Trudim se, da ne bi uporabljal form, ki sem jih pri drugih umetnikih že videl; kolikor se le da skušam ustvariti sveže in izvirne. Vloga risb v DAT-u je torej predstaviti dogodke, kot jih osebno vidim. Niso ilustracije, njihov namen je obnoviti moje umetniško doživetje določenega dogodka. Zaman bi torej iskali podobnosti med dogodkom in risbo. Vpliv umetnikov, kot so Bosch, Goya, Georg Grosz, David Hockney, nočem in ne morem skriti. Na razprtih straneh [angl. spread] obdelam več dogodkov istega leta, tako da lahko gledalec leto zaobjame in občuti z enim samim pogledom.«

Leto 2007 prinaša naslednjo stopnjo razvoja DAT-a, skoraj 400-stransko knjigo, pravo vizualno enciklopedijo 20. stoletja.
Spremno besedilo: Janos Kurdy Fehér
format: 23,5 x 29 cm, 392 barvnih str.
cena: 49,95 eur, v prednaročilu: 10% popust,
za naročnike revije Stripburger: 15 % popust
v angleščini, slovenščini in madžarščini

Prve izvode knjige boste lahko z 10% popustom dobili na predstavitvah v Ljubljani in Celju, 26. in 27. novembra, knjiga pa bo v knjigarnah v drugi polovici decembra.

V okviru programa Media Fokus se bo v Celju kustosinja Irena Čerčnik pogovarjala z avtorjem, ogledali pa si bomo tudi film Budimpešta. S (prvo) predstavitvijo knjige se bo Milorad Krstić vrnil na lanskoletno prizorišče, v Galerijo ŠKUC.



1905

1909

1921

1933

1934

1970



strip core

strip core