Strip Core

petek, 10. feb., 16. - 20. ure
sobota in nedelja, 11. in 12. feb., 10. - 13. ure ter 15. do 19. ure

Delavnica scratchboard tehnike
mentorji: Matthias Lehmann, Marcel Ruijters, Pakito Bolino
Slovenski etnografski muzej - razstavna hiša, Metelkova 2, Ljubljana
informacije in prijave: 01 2319662, core@mail.ljudmila.org
kotizacija: 3.000 sit (za sodelavce revije Stripburger je delavnica brezplačna)


Matthias LehmannUredništvo revije Stripburger celovito pokriva problematiko stripovske kulture v Sloveniji in ena od dejavnosti je tudi izobraževanje na področju stripa. Večkrat letno vodimo delavnice stripa za začetnike, ob gostovanju tujih umetnikov pa tudi nadaljevalne delavnice, ki osvetlijo določen segment, tehniko ustvarjanja stripa. Namen tokratne delavnice je spoznavanje s to specifično likovno tehniko, ki se med slovenskimi stripovskimi avtorji le redko uporablja in s tem spodbujanje tovrstne ustvarjalnosti in stripovske ustvarjalnosti nasploh. Delavnica je namenjena ustvarjalcem nad 16 let z izkušnjami na stripovskem področju, področju ilustracije ali grafike.

Tridnevna delavnica, ki jo bodo vodili trije renomirani stripovski ustvarjalci iz mednarodnega področja: Marcel Ruijters iz Nizozemske ter Matthias Lehamann in Pakito Bolino iz Francije, del projekta Sekira v medu - stripi po motivih poslikanih panjskih končnic, bo potekala v angleščini.

 
Potek delavnice:

1.   dan  - predstavitev tehnike, kratka zgodovina in prvi koraki

2.   dan  - izdelava panjske končnice

3.   dan  - izdelava stripa  

Število mest je omejeno. Zainteresirani se lahko prijavijo na tel. številko 01 2319662 (med 14. in 17. uro) ali po e-mailu na core@mail.ljudmila.org. Cena delavnice je 3.000 SIT in vsebuje DDV (za sodelavce revije Stripburger je delavnica brezplačna). Znesek po prijavi udeleženec nakaže na račun Foruma Ljubljana (Kersnikova 4, Ljubljana; namen: kotizacija za delavnico) 02222-0019899604.
 
Če bodo rezulatati delavnic kvalitetni, bo izbor panjskih končnic razstavljen, stripi pa objavljeni v reviji Stripburger.


O MENTORJIH:

Matthias Lehmann
si je kljub svoji relativni mladosti (r. 1978) pridobil status enega največjih mojstrov scratch-board tehnike v sodobnem stripu. Njegove zgodbe zaznamuje inovativen umetniški pristop, zaokrožena stilizacija, ki pa ohrani kar precej naturalističnih detajlov, ki na vizualnem nivoju odlično parirajo večplastni vsebini, ki zahteva počasno in temeljito branje. Poleg solo fenzinskih izdaj (Sinus, Rancune ...) je Matthias sodeloval pri številnih evropskih in južnoameriških antologijah (Lapin, Zone 5300, Dirty Stories, Stripburger in njegove posebne izdaje, Desenhos nunca vistos ...). Izdal pa je tudi več samostojnih publikacij: O Pesadelo do Gustavo Ninguém (Le Dernier Cri), IsolaCity (L' Association); Le Gumbo de l'Année (Les Requins Marteaux), A Semana Pasada in Batatas (obe pri Edicoes Polvo). Januarja 2006 pa je pri Actes Sud izšlo njegovo doktorsko delo L'Étouffeur de la RN115, 248-stranski road-movie z močnim mehiškim, brazilskim in ruskim priokusom, ki ga je ustvarjal zadnjih osem let.

Marcel Ruijters je končal študij na akademiji v Maastrichtu in leta 1988 začel izdajati stripovske publikacije. Pri teh prvih publikacijah (Onbegrijpelijke Verhalen, Mandragoora in Thank God It's Ugly) je sodeloval z drugimi avtorji, posebno Matthiasom Giesenom. Sodeloval je pri številnih stripovskih antologijah (Zone 5300, Posse, Webber, Gr'nn, Stripburger, Skirocore, Hôpital Brut, Sortez La Chienne!, Que Suerte!, Mycose, De Nar, Wind, Malefact, Paniscus Revue, Answer Me!, Top Shelf, Kekrapules, Foetus, Panik Electro, Fahrenheit, Superstate Funnies, Patagonija, Hepanillillgromaster, Sick Puppy Comix) in je od leta 1995 tudi sourednik revije Zone5300. Ilustrira in piše kritike. Leta 1992 je na stripovskem festivalu Haarlem prejel nagrado kot najobetavnejši talent, 2002 pa delovno štipendijo fondacije Fonds voor Beeldende Kunst, Architectuur en Vormgeving. Samostojne izdaje: Dr. Molotow, Onbegrijpelijke Verhalen, Troglodytes, Thank God It's Ugly, Stigmata, A Jest of Nature, Machina Mundana, Sine Qua Non ...

Pakito Bolino je ustanovitelj avtorske skupine Le Dernier Cri iz Marseilla, ki se ukvarja tudi z založništvom. Je mojster sitotiska, risar, režiser animiranih filmov in glasbenik. V popolni sliki se nam je Le Dernier Cri s projektom Hôpital Brut (razstava v KUD-u France Prešeren, sitotiskarska delavnica in projekcija animiranih filmov z živo glasbo v Slovenski kinoteki) predstavila leta 2000. Uredniško delo skupine Le Dernier Cri na meji med art brut in divjo underground grafiko je obrodilo sadove že z dvema filmoma, Le Dernier Cri (1997) in Hôpital Brut (1999), tretji film, Les Religions Sauvages, ki je bil dokončan lansko leto, pa je plod dela 30 kamikaz z mednarodnega področja, ki je pod budnim očesom Pakita Bolina v treh letih kreiralo posamezne segmente z eksplozivno vizijo religioznih tematik.

SEKIRA V MEDU     O PROJEKTU       PUBLIKACIJE        RAZSTAVA       POGOVOR         OFF PROGRAM        URNIK


Sekira v medu . stripi po motivih poslikanih panjskih koncnic Vladan Nikolic Anke Feuchtenberger Jakob Klemencic Marcel Ruijters Matthias Lehmann Koco Milorad Krstic Milorad Krstic Rutu Modan Danijel Zezelj