Strip Core

sreda, 8. feb. 2006 ob 18.00

Otvoritev razstave Sekira v medu - stripi po motivih poslikanih panjskih končnic

Slovenski etnografski muzej - razstavna hiša, Metelkova 2, Ljubljana
Razstava bo na ogled do 31. marca.
Odprto: torek - nedelja: 10.00 - 18.00

vstopnina za muzej: otroci: 500, odrasli: 800


Matej LavrencicProjekt poleg zbirke knjižic prinaša tudi razstavo Sekira v medu - stripi po motivih panjskih končnic oz. Dipped in Honey - Comics Inspired by Painted Beehive Panels, ki bo najprej na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, letos pa bodo sledila še gostovanja v stockholmski Serieteket (junij - avgust, Kulturhuset), Visionario (december, Videm, org. Vivacomix) in na mednarodnih stripovskih festivalih GRRR! (Pančevo, Srbija in Črna gora) ter 9th World (Kijev, Ukrajina). Razstavo, ki bo vsebovala originalna stripovska dela devetih avtorjev: Anke Feuchtenberger (Nemčija), Jakob Klemenčič (Slovenija), Koco (Slovenija), Milorad Krstić (Madžarska), Matthias Lehmann (Francija), Rutu Modan (Izrael), Vladan Nikolić (Srbija in Črna gora), Marcel Ruijters (Nizozemska) in Danijel Žeželj (Hrvaška/ZDA) ter replike izbranih motivov, bodo zaokrožili Matej Lavrenčič (Slovenija) s kratkim animiranim filmom ter Andrej Štular in Petra Stare (Slovenija) z miniskulpturami.

Ob odprtju razstave, 8. feb. 2006, bodo od tujih avtorjev prisotni Matthias Lehmann, Pakito Bolino in Marcel Ruijters.

O GOSTUJOČIH AVTORJIH:

Pakito Bolino je ustanovitelj avtorske skupine Le Dernier Cri iz Marseilla, ki se ukvarja tudi z založništvom. Je mojster sitotiska, risar, režiser animiranih filmov in glasbenik. V popolni sliki se nam je Le Dernier Cri s projektom Hôpital Brut (razstava v KUD-u France Prešeren, sitotiskarska delavnica in projekcija animiranih filmov z živo glasbo v Slovenski kinoteki) predstavila leta 2000. Uredniško delo skupine Le Dernier Cri na meji med art brut in divjo underground grafiko je obrodilo sadove že z dvema filmoma, Le Dernier Cri (1997) in Hôpital Brut (1999), tretji film, Les Religions Sauvages, ki je bil dokončan lansko leto, pa je plod dela 30 kamikaz z mednarodnega področja, ki je pod budnim očesom Pakita Bolina v treh letih kreiralo posamezne segmente z eksplozivno vizijo religioznih tematik.

Matthias Lehmann si je kljub svoji relativni mladosti (r. 1978) pridobil status enega največjih mojstrov scratch-board tehnike v sodobnem stripu. Njegove zgodbe zaznamuje inovativen umetniški pristop, zaokrožena stilizacija, ki pa ohrani kar precej naturalističnih detajlov, ki na vizualnem nivoju odlično parirajo večplastni vsebini, ki zahteva počasno in temeljito branje. Poleg solo fenzinskih izdaj (Sinus, Rancune ...) je Matthias sodeloval pri številnih evropskih in južnoameriških antologijah (Lapin, Zone 5300, Dirty Stories, Stripburger in njegove posebne izdaje, Desenhos nunca vistos ...). Izdal pa je tudi več samostojnih publikacij: O Pesadelo do Gustavo Ninguém (Le Dernier Cri), IsolaCity (L' Association); Le Gumbo de l'Année (Les Requins Marteaux), A Semana Pasada in Batatas (obe pri Edicoes Polvo). Januarja 2006 pa je pri Actes Sud izšlo njegovo doktorsko delo L'Étouffeur de la RN115, 248-stranski road-movie z močnim mehiškim, brazilskim in ruskim priokusom, ki ga je ustvarjal zadnjih osem let.

Marcel Ruijters je končal študij na akademiji v Maastrichtu in leta 1988 začel izdajati stripovske publikacije. Pri teh prvih publikacijah (Onbegrijpelijke Verhalen, Mandragoora in Thank God It's Ugly) je sodeloval z drugimi avtorji, posebno Matthiasom Giesenom. Sodeloval je pri številnih stripovskih antologijah (Zone 5300, Posse, Webber, Gr'nn, Stripburger, Skirocore, Hôpital Brut, Sortez La Chienne!, Que Suerte!, Mycose, De Nar, Wind, Malefact, Paniscus Revue, Answer Me!, Top Shelf, Kekrapules, Foetus, Panik Electro, Fahrenheit, Superstate Funnies, Patagonija, Hepanillillgromaster, Sick Puppy Comix) in je od leta 1995 tudi sourednik revije Zone5300. Ilustrira in piše kritike. Leta 1992 je na stripovskem festivalu Haarlem prejel nagrado kot najobetavnejši talent, 2002 pa delovno štipendijo fondacije Fonds voor Beeldende Kunst, Architectuur en Vormgeving. Samostojne izdaje: Dr. Molotow, Onbegrijpelijke Verhalen, Troglodytes, Thank God It's Ugly, Stigmata, A Jest of Nature, Machina Mundana, Sine Qua Non ...

SEKIRA V MEDU     O PROJEKTU       PUBLIKACIJE        POGOVOR       DELAVNICI         OFF PROGRAM        URNIK

Sekira v medu . stripi po motivih poslikanih panjskih koncnic Vladan Nikolic Anke Feuchtenberger Jakob Klemencic Marcel Ruijters Matthias Lehmann Koco Milorad Krstic Milorad Krstic Rutu Modan Danijel Zezelj