OFF PROGRAM
 
petek, 10. feb. 2006 ob 22.10
Divja verstva (Les religions sauvages), projekcija animiranega filma, produkcija: Le Dernier Cri
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana


Divja verstvaOff program
projekta Sekira v medu je projekcija dveurnega animiranega filma Divja verstva (Les religions sauvages), ki bo v petek, 20. februarja, na ogled v Kinodvoru. Novi animirani film iz umetniškega ateljeja Le Dernier Cri je rezultat triletnega sodelovanja 30 ustvarjalcev iz 14 različnih držav in deluje kot nekašen čuden ex-voto katalog različnih religij, kot kompilacija animiranih segmentov, ki narativnim delom dve uri vsiljuje hipnotično-epileptičen ritual, splet nezavednih slik in obscenih ceremonij ... Divja glasba in energična pripoved o kaosu sveta, ki meša kulturne vplive s fanatizmom, se stapljata v vizualno magmo. Pri projektu sodelujeta tudi tokratna gosta Matthias Lehmann in Marcel Ruijters. Drugi del projekcije spremlja glasba v živo. Pakitu Bolinu, režiserju animiranega filma, se bo pridružil bobnar iz domačih logov Marjan Stanič.
 
Pakito Bolino je ustanovitelj avtorske skupine Le Dernier Cri iz Marseilla, ki se ukvarja tudi z založništvom. Je mojster sitotiska, risar, režiser animiranih filmov in glasbenik. V popolni sliki se nam je Le Dernier Cri s projektom Hôpital Brut (razstava v KUD-u France Prešeren, sitotiskarska delavnica in projekcija animiranih filmov z živo glasbo v Slovenski kinoteki) predstavila leta 2000. Uredniško delo skupine Le Dernier Cri na meji med art brut in divjo underground grafiko je obrodilo sadove že z dvema filmoma, Le Dernier Cri (1997) in Hôpital Brut (1999), tretji film, Les Religions Sauvages, ki je bil dokončan lansko leto, pa je plod dela 30 kamikaz z mednarodnega področja, ki je pod budnim očesom Pakita Bolina v treh letih kreiralo posamezne segmente z eksplozivno vizijo religioznih tematik.

SEKIRA V MEDU     O PROJEKTU       PUBLIKACIJE        RAZSTAVA       DELAVNICI         OFF PROGRAM        URNIK


Sekira v medu . stripi po motivih poslikanih panjskih koncnic Vladan Nikolic Anke Feuchtenberger Jakob Klemencic Marcel Ruijters Matthias Lehmann Koco Milorad Krstic Milorad Krstic Rutu Modan Danijel Zezelj