20.00
OBUPANA ZNANSTVA (DESPERATE BEKJENTSKAPER)

Norveška, 1999, drama, angl. pod., 85 min, 35 mm
Scenarij: Svend Wam in Dag Anders Rougseth
Režija: Svend Wam
Glavne vloge: Anders Dale, Bjarte Hjelmeland, Bjornarn Teigen
Fotografija: Anders Leegard

Zgodba o treh mladih moških, Terju, Yngveju in Andersu, ki kot pravi pripadniki generacije X krmarijo med svojo moškostjo, zavračanjem poklicne kariere in čisto zasebnim duševnim stanjem. Ko se nekega večera Terje po vbrizgani drogi spet zruši in se znajde v bolnišnici, se Yngve in Anders pripravita na to, da bo njun prijatelj najbrž dokončno zdrknil v psihozo. Ugrabita ga iz bolnišnice, to pa ne zaustavi njunega samoraziskovanja-tudi sama se vse bolj spoznavata in soočata s svojimi strahovi in hotenji. Prvi spregovori Anders, saj po dvanajstih letih ne more več molčati in Yngveju pove, da je gej. Yngve ga sprejme, vendar nikakor ne more razumeti, kako je lahko toliko let prijateljem prikrival svoje istospolno nagnjenje. Priznanje Andersa olajša, a zdaj je Yngve tisti, ki začne spoznavati sebe in tudi svojo sebičnost. Režiser Svend Wam, ki ga poznamo po odličnem Sebastijanu, riše tihe in intimne portrete svojih junakov, ki jih odlikujeta tako medsebojno kot enostransko prijateljstvo in seveda njegovi neuspehi. Še en razumevajoč in nepretenciozen skandinavski film o življenju gejev in heteroseksualcev ter o potrebi po razumeti in biti razumljen.

When Terje gets locked up, yet again, due to a drug-induced breakdown, Yngve and Anders prepare for what might be their friend's final plunge into psychosis. Amidst cigarettes and beer, Terje's trauma incites deep reflection on the part of both men and the two friends continue their trajectory of self-reflection. Desperate Acquaintances is a quiet portrait, replete with Norsk bossa nova, of friendship and its failings.

22.00
BENT

VB, 1997, drama, 118 min, 35 mm
Scenarij: Martin Sherman po lastnem istoimenskem dramskem delu
Režija: Sean Mathias
Glavne vloge: Lothaire Bluteau, Clive Owen, Brian Webber, Ian McKellen, Mick Jagger
Fotografija: Yorgos Anvanitis

Prepričljiva in ganljiva ljubezenska zgodba, ki nam je znana z gledaliških odrov, je postavljena v središče predvojne fašistične Nemčije, ko so prišli na oblast nacionalsocialisti. Spremljamo usodo treh homoseksualcev v mučni, a navdihujoči pripovedi o prepovedanem nagnjenju in boju proti zatiranju. Max in Rudy, razigrana, a nedolžna homoseksualca, iščeta svojo sebično, a neškodljivo zabavo tudi v "noči dolgih nožev". V nočnem klubu "Greta" spoznata homoseksualnega nacističnega oficirja (Mick Jagger), ki ju preda gestapu in razkrije kot homoseksualca. Tako se njuno lahkotno pohajkovanje, kljub poskusu bega v tujino, konča na vlaku, ki je namenjen v Dachau. Med deportacijo Rudija trpinčijo do smrti, Maxa pa prisilijo k sodelovanju-odtlej hoče dokončno zatreti svoje nagnjenje. Že na poti v taborišče pa se seznani z odkritim homoseksualcem Horstom, ki mu pomaga preživeti in ga nauči ljubiti. Šele ljubezen Maxa opogumi za soočenje z lastno identiteto-zdaj si prizna, da je Jud in homoseksualec, in si na koncu s ponosom nadene rožnati trikotnik. Max se slednjič sreča sam s sabo in se ozavesti v nesebični ljubezni do drugega, ki ga obogati tudi s spoznanjem o novi, drugačni svobodi, v kateri lahko kljubuje domnevni zatiralčevi moči. Najmočnejša sporočilnost filma: sprejemanje samega sebe je ključ za boj proti vsem oblikam zatiranja.

Nagrada za najboljši film in nagrada občinstva na lezbičnem in gejevskem festivalu v Torinu leta 1988!

Set amidst the decadence of pre-war fascist Germany, Bent is above all a powerrful and moving love story. Recounting the fate of three homosexual men during the rise of Nazism, the story is a harrowing but inspirational tale of struggle against oppression, illustrating how the selfless love of one person for another can inspire the true expression of self and lead to a shocking new freedom which denies the oppressor his assumed power.