20.00
ŠEPET MLADOSTI (MEI-LI ZAI CHANG-GE)

Tajvan, 1997, drama, angl. pod., 106 min, 35 mm
Scenarij: Ko Su-Ching, Lin Cheng-Sheng
Režija: Lin Cheng-Sheng
Glavne vloge: Rene Liu, Jing Tseng, Tsai Chin-Hsin, Lin Li-Hsiu, Lien Pi-Tung, Wang Shih-Hsine, Grandma Pi
Fotografija: Tsai Cheng-Hui

Šepet mladosti govori o dveh mladostnicah z istim imenom Mei-Li ("Lepa"), o njunem varnem in prijateljskem zavetišču, ki si ga ustvarita v lokalni kinodvorani, kjer začneta skupaj delati. Razen istega imena in delovnega mesta, ju skoraj nič ne druži; ena živi v bogatem mestnem središču z rutinsko nesrečnimi starši iz srednjega razreda, druga pa živi v stari hiši na mestnem obrobju, a s skrbnim očetom in staro mamo. Sprva se njuni pogovori vrtijo okoli običajnih družinskih podatkov, delu in šoli. Vendar ju čas, ki ga preživljata skupaj, toliko zbliža, da spregovorita tudi o svoji intimi in osebnem raziskovanju številnih prepovedanih stvari, kot so fantje, seks in menstruacija. Njuno druženje se konča v izbruhu mladostne strasti in veselju, saj ljubezen, strast in prijateljstvo razsvetlijo prejšnjo osamljenost, enolični vsakdan in pubertetniške preganjavice. Na delovnem mestu se jima posreči ustvariti zasebna nebesa bližine, humorja in strastne predanosti, v katerih je mogoče vsaj za trenutek pozabiti na družinske napetosti in druge neizogibne težave. Film, ki raziskuje mladost, nedolžnost in ljubezen dveh deklet na sodobnem Tajvanu, je pretanjena in čustvena zgodba z veliko izpovedne moči in lepote.

Director Lin Cheng-Sheng has made a film that has touched audiences the world over with its intimate portrayal of the intense friendship and burgeoning passion of two girls from very different backgrounds living in the same city and sharing the same name. Deftly exploring youth, innocence and the love between two girls in modern-day Taiwan, director has created a subtle and sensitive story Murmur of Youth of great power and beauty.

22.00
BITI TAM (GOT 2B THERE)

Kanada, 1998, dokumentarni, 88 min, video
Scenarij in režija: José Torrealba
Didžeji: Buc, Paul Stewart, Susan Morabito, Billy Carroll
Glasba: Eric Laporte in Robert Ouimet

V sredini osemdesetih let so razne nedržavne institucije, ki se bojujejo proti epidemiji aidsa, začele pridobivati finančna sredstva tudi z organiziranjem velikih gejevskih zabav. Tako je nastal mednarodni družabni krog gejevskih partijev, ki zajema od 50 do 80 plesnih dogodkov na leto v ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji in Grčiji. Provokativni dokumentarec Biti tam neposredno in odkrito govori o nasprotju med aktivističnim bojem proti aidsu in neprofitnimi partiji, ki so se spremenili v prizorišče divjih zabav, že skoraj plemenskega oboževanja potnih teles, prakticiranja tveganega seksa in zlorabe drog, s čimer tudi sami prispevajo k širjenju epidemije aidsa. Režiser venezuelskega porekla Torrealba nam s posnetki prestižnih zabav in z intervjuji z znanimi didžeji, go-go plesalci, psihologi, organizatorji zabav, uredniki, akademiki, aids aktivisti in obiskovalci razkriva, zakaj so ta hedonistična zbirališča tako priljubljena. če odmislimo razkol med dobrim namenom in neposvečenimi sredstvi, lahko prisluhnemo obiskovalcem, ki v zabavah izživljajo temnejšo plat svojega narcizma, ples pa jim hkrati daje plemensko in duhovno izkušnjo-nenazadnje je ples vedno dajal močan občutek skupnosti, pomemben zlasti za geje in lezbijke. Film je prav zaradi raznovrstnih pogledov na plesno in "telesno" elito, na to bolj kontroverzno plat gejevske kulture, uspel kot kulturna analiza. Za vse, ki bi želeli tako ali drugače biti tam!

Are circuit parties merely hedonistic extravaganzas glamorizing body worship, rampant drug use, and unsafe sex? Or are they gatherings of the tribe, providing an empowering sense of community and essential fund-raising support for AIDS service organizations? For those who haven't yet been there, Got 2B There offers guest-list access into the world of gay circuit dance parties-the hedonistic social epicentre of North America's "A"-list gay men.