20.00
BLAŽENI KRVOLOČNI (SALIGE ER DE SOM TORSTER)

Norveška, 1998, triler, angl. pod., 118 min, 35 mm
Scenarij: Axel Hellstenius po romanu Anne Holt
Režija: Carl Jorgen Kionig
Glavne vloge: Kjersti Evik, Lasse Kolsrud, Anne Ryg, Gjertrud Jynge
Fotografija: Kjell Vassdal
Glasba: Rain

Film je ekranizacija enega najbolj branih romanov Anne Holt, nekdanje norveške ministrice za pravosodje, ki so ji lastne izkušnje gotovo pripomogle pri pisanju. To je zanimiv in napet triler, v katerem je lezbična detektivka Hanne Wilhelmsen na sledi neobičajnim in grozljivim zločinom. Neke poletne noči policisti v Oslu začnejo odkrivati nenavadne primere, številna mesta, prepojena s krvjo, a nobenega trupla. Z uganko se ukvarjata policijska detektiva Hanne Wilhelmsen in Hakan in hkrati dobita nov nujni primer-mlada študentka medicine je bila surovo posiljena v svojem stanovanju. Potem se nenadoma začnejo pojavljati vsa manjkajoča trupla iz prejšnjega primera-policija si zdaj lahko izdela podobo o podivjanem, rasističnem in seksualno motiviranem morilcu. Wilhelmsenova najde sledi, ki kažejo na to, da sta primera manjkajočih trupel in posiljene študentke povezana. Ko detektiva tekmujeta s časom, da bi preprečila nove umore, ugotovita, da jima nekdo streže po življenju. Izpostavljeno pa je tudi zasebno življenje detektivke Wilhelmsenove, saj se mora hkrati spoprijemati z razkrivanjem svoje lezbičnosti sodelavcem in z vplivom, ki ga ima detektivska služba na njeno partnersko zvezo. Napeta kriminalka v slogu tistih o serijskih morilcih vas bo s preverjenim skandinavskim suspenzom pribila na sedeže vse do svojega razpleta!

Based on a best-selling novel by Anne Holt, Norway's former Minister of Justice, Blessed are Those Who Thirst is a taut, suspenseful and violent thriller about a dyke police detective and a blood-thirsty rapist. While most of the city is enjoying a warm summer night, Oslo's police are busier than ever. For several weeks a number of places have been found covered in blood, but with no body in sight ...

22.15
Kino-uho: neogibno 30: Islamic Diggers & 16. festival lezbičnega in gejevskega filma
ZMEROM PRIPRAVLJENI (ONGOING GUERILLA CONDITIONS)

Islamic Diggers (Irska), v zasedbi: Joe Ambrose & Frank Rynne
DJ soundscapes in govorjena beseda v živo k nemim, črno-belim filmom Williama Burroughsa.

Enkraten večer s filmom in godbami. Iritanten irski dvojec Islamic Diggers se med svojo evropsko turnejo ustavlja tudi v Slovenski kinoteki in javnosti prvič predstavlja neznano črno-belo filmsko gradivo, ki ga je v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih posnel guru bitniške in še prenekatere druge generacije - sam kompanjero William Burroughs. Joe Ambrose in Frank Rynne, ki sta z Burroughsom tudi sama večkrat kreativno sodelovala in prijateljevala, sta zdaj lastnika tega enkratnega filmskega gradiva - rešila sta ga, ga obnovila, dragocene posnetke pa ponujata vsem nam zainteresiranim. V treh sklopih bomo videli Burroughsa, kako v maroškem Tangerju organizira dilanje z drogami, zatem bomo šli z njim in njegovo kamero pohajat na hipijado na ulico Bowery (New York City), za konec pa si bomo ogledali še magične seksualne eksperimente v Londonu. Skrbna irska didžeja bosta čez arhivski material spuščala godbe z gramofonov in cedejev in nam naklonila tudi strastno govorjeno besedo. Splet godb obljublja afriška in južnoameriška tolkala, take-no-prisoners hiphop in techno.