20.00
BOLJŠE OD ČOKOLADE (BETTER THAN CHOCOLATE)

Kanada, 1999, romantična komedija, angl., 98 min, 35 mm
Scenarij: Peggy Thompson
Režija: Anne Wheeler
Glavne vloge: Wendy Crewson, Karyn Dwyer, Christina Cox, Ann-Marie MacDonald, Peter Outerbridge
Fotografija: Gregory Middleton
Glasba: Graeme Coleman

Romantična lezbična komedija, ki se loteva večne teme ljubezni razgibano in z občutkom. Simpatična devetnajstletnica Maggie, ki je študij prava pravkar obesila na klin, dela kot prodajalka v lezbični knjigarni "Ten Percents". Ko nekega večera odhaja iz lezbičnega bara "The Cat's Ass", ji pot zapre skupina skinhedov. K sreči iz minibusa stopi potopisna umetnica Kim, mlada možača Maggijinih sanj, in jo reši pred skinhedi. Dekleti se kmalu noro zaljubita in uživata v umetnosti, seksu in čokoladi. Veselo romanco zmoti Maggijina mati Lila, ki oznani, da se že drugič ločuje. A to še ni vse. Odločila se je, da se bo z Maggijinim mlajšim bratom Paulom kar preselila k njej. Maggie je zgrožena nad njunim prihodom, še zlasti zato, ker njena družina še ne ve, da je falirana študentka-in lezbijka. čeprav se zgodba osredotoča na njeno razkrivanje materi, sledimo tudi ljubezenskim prigodam številnih drugih zanimivih likov. Maggijin mlajši brat Paul raziskuje svojo najstniško seksualnost, njena mati pa vnovič odkriva svojo čutnost. Lastnico knjigarne Frances, zadržano lezbijko, ki ima sicer težave zaradi obtožbe o obscenosti knjig v svoji knjigarni, pa zapeljuje Judy, ki je bila nekoč moški ... Film Boljše od čokolade, posrečena zmes komedije, romance in seksa, je prava lezbična uspešnica in ljubljenec občinstva na številnih filmskih festivalih.

A terrifically entertaining romantic comedy, Better Than Chocolate, centers on pretty 19-year-old Maggie, a college dropout who works in a lesbian bookstore. Kim, an itinerant artist, crosses her path and the two fall hopelessly in love. But problems immediately arise when Lila, Maggie's mother, calls and announces that her second marriage is ending in divorce. Lila has decided to relocate to Maggie's apartment along with Paul, Maggie's younger brother-and Maggie is in serious trouble.

22.00
QUEER AS FOLK, 1 - 4

VB, 1998, nadaljevanka, angl., 160 min, video
Scenarij: Russell T. Davies
Režija: Charles McDougall in Sarah Harding
Glavne vloge: Russell T. Davies, Craig Kelly, Charlie Hunnam, Andy Devine, Denise Black, Esther Hall, Caroline Pegg

V začetku leta 1999 se je na britanski televiziji pojavilo veliko presenečenje-gejevska nadaljevanka Queer as Folk, ki ni vznemirila le občinstva pred malimi ekrani, temveč je izzvala tudi britanske zakone, saj je Nathan, eden od glavnih junakov, po njihovih zakonih premlad za sporazumne istospolne odnose! Glas o njej se širi tudi v ZDA, vendar je tamkajšnje televizije ne upajo predvajati. V kultni nadaljevanki, ki neposredno govori o gejevski seksualnosti in življenju, spremljamo prigode treh gejev-Stuart je zapeljiv in vzkipljiv, Vince je ljubek in zmešan, mladi Nathan pa neverjetno lahkomiseln in lep in star šestnajst let. Nathan hrepeni po Stuartu in Stuart po Vincu ... Canal Street v Manchestru pa je s svojimi bučnimi diskotekami postala sanjska ulica vsakega mladega geja - omotično in blesteče središče gejevskega sveta. To je nadaljevanka, v kateri je norma življenjski slog gejev in lezbijk, ki se zagnano bojujejo proti heteroseksualni ortodoksnosti in se ne pustijo motiti ne zoprnim staršem, ne nasilnim sošolcem, ne homofobičnim prodajalcem avtomobilov. Ne glede na to, kako živijo-v istospolni družini ali kot uživalci grupnega seksa-se za svoj način življenja ne opravičujejo več, ne s solzami, pa tudi ne z razumevajočimi razlagami.

Queer as Folk burst onto British television in 1999, an explosion of graphic language, male nudity and explicit sex guaranteed to offend as many people as it enthralled. It dares to be an honest chronicle of the lives and loves of three happy, sex-positive, out gay men. After Stuart, Vince, and Nathan collide on Manchester's cruisy Canal Street, none of them will ever be the same again.