20.00
SNIDENJE Z JULIE (REVOIR JULIE)

Kanada, 1998, drama, angl. podn., 91 min, 35 mm

Pravijo, da rožnata očala spomina vedno idealizirajo osebo, ki smo jo srečali v preteklosti. Vse bi lahko bilo popolno, če le ne bi šlo tako strašansko narobe... Snidenje z Julie govori prav o tem, o prijateljstvu in ljubezni med dvema ženskama, ki dobi še eno priložnost. Ali bosta spet našli, kar sta izgubili? In morda celo več? Juliet, ki je sveže samska, se odloči, da bo svoje življenje vzela v svoje roke in ugotovila, kaj je zanjo pomembno. Na prvem mestu je načrt, da bi poiskala Julie, prijateljico iz otroštva, s katero, zaradi poljuba ob nepravem trenutku, nista spregovorili petnajst let. V začetku je njuno vnovično snidenje zategnjeno in nesproščeno, vendar se počasi le spominjata svojega prijateljstva, ga obujata, ugotavljata, kaj je šlo narobe, in poskušata osmisliti kemijo in seksualno napetost, ki vre tik pod površino njunega razmerja. Režiserka Jeanne Crepeau je v tem svojem prvem celovečercu ustvarila nepozabno filmsko pokrajino, ki združuje naravno lepoto Quebeca in podeželski šarm Julijine hiške. čustveno nabito ljubezensko zgodbo nenehno razsvetljujejo in sproščajo navihani in humorni prizori.

Freshly single, Juliet has decided to take stock of her life and reorganize her priorities. At the top of her list is to see Julie again, her childhood friend who she hasn't spoken to in 15 years because of a misplaced kiss. They begin to reclaim their friendship, explore what went wrong, and maybe find even more... A modern romance Julie and Me effectively looks at the underlying tensions in relationships and how they can add to and destroy intimacy.

 

22.00
QUEER AS FOLK, 5 - 8

VB, 1998, nadaljevanka, angl., 160 min, video

20.00
GOREČI DENAR (PLATA QUEMADA)

Argentina/Urugvaj/Španija/Francija, 2000, kriminalka, angl. pod., 125 min, 35 mm
Scenarij: Marcelo Figueras in Marcelo Pineyro
Režija: Marcelo Pineyro
Glavne vloge: Eduardo Noriega, Leonardo Sbaraglia, Pablo Echarri, Leticia Brédice
Fotografija: Alfredo Mayo
Glasba: Osvaldo Montes

Goreči denar je posnet po resničnih dogodkih v Buenos Airesu in Montevideu iz leta 1965. Nene, Angel in Cuervo so bančni roparji. Toda njihov zadnji rop je čista katastrofa: za sabo so pustili štiri trupla, Angel pa je ranjen. Njihov zlovešči šef Fontana določi, da morajo pobegniti v Urugvaj. V Montevideu se morajo skrivati, dokler ne dobijo lažnih dokumentov od Fontanovega sodelavca. Angel in Nene sta vpletena v prepovedovano ljubezensko zgodbo; poleg tega, da sta roparja na begu, sta tudi skrita homoseksualca. Doživljata isto stisko in bolečino, isto osamljenost. Privezana sta ob ljubezen, ki si je ne drzneta ne imenovati ne prepoznati, četudi na svetu nimata ničesar več razen drug drugega. Med čakanjem na ponarejene dokumente jih intenzivno išče policija, napetost in živčnost pa ob dolgih dnevih čakanja in negotovosti vse bolj naraščata. Trije ubežniki ne zdržijo več in začnejo zahajati v mesto; tako seveda zbujajo veliko neželjene pozornosti. Vse skupaj se še poslabša, ko se Nene zaljubi v prostitutko. Argentinski režiser Pineyro je bil producent filma La storia ufficiale, ki je leta 1984 dobil Oskarja za najboljši tuji film. Goreči denar, njegov četrti film, prikazan na letošnjem beneškem festivalu, je zgodba o zakletih zaljubljencih in tragičnih junakih, ki se konča v končnem obračunu, krvavem streljanju s policijo.

Burnt Money is based on a true crime story. It happened in Buenos Aires and Montevideo in 1965. Angel and Nene, the main characters, are engaged in a forbbiden love story: they are fugitives, and they are homosexuals. Two people who feel the same pain, the same loneliness. Chained to a love they are too afraid to name, to recognize as such, even through they have nothing but each other. This is the story about doomed lovers and tragic heroes.


22.15
ZAKLJUČNI FILM (film bo razkrit šele ob začetku festivala)