Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature
in gradiva z lezbično in
gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

MSG - MONOSPOLNO GLEDALIŠČE:

TEGA TI NISEM JAZ POVEDALA


Premiera: sreda, 15. maj ob 21.00, ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana (razprodano)
Ponovitev: 29. maj ob 21.00, ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

besedilo: Irena Duša, Nataša Jereb
igra: Nataša Jereb, Irena Duša
režija: Nataša Jereb, Irena Duša
tehnični vodja: Darja Ružnič
fotografije: Tomi Petkovič, Klemen Prepeluha
Produkcija: MSG 2002Gre za že tretjo skupno predstavo Irene Duša in Nataše Jereb. Prvi dve, Ne bom več krvavela in Debbie da dol Dallas, sta bili povezani časovno, pri tretji, Tega ti nisem jaz povedala, pa sta se avtorici in igralki odrekli časovni logiki in se raje držita zanju pomembnejše logike skupne blaginje.
Čeprav se ukvarja z resnimi temami, ostaja MSG zvest žanru zabavnega monospolnega gledališča, tokrat v stilu stand up - sit down komedije po principu plačaš eno, dobiš dve. V predstavi je precej prostora za verbalno improvizacijo, poleg tega pa se je v znatno povečalo sodelovanje gledalcev v zgodbi.

Zgodba:

Debbie in Dallas sta se izgubili v težavah in travmah vsakdanjosti. Po principu Deus ex machina ju reši instant psihoanalatični krožek ameriškega porekla. Po uspešni transformaciji Debbie in Dallas ne preostane drugega, kot da spreobrneta vse, kar leze in gre in ustvarita svet po svoji novi podobi.

Vrni na vrh

MSG - MONOSPOLNO GLEDALIŠČE
MSG (monospolno gledališče) sestavljata Irena Duša in Nataša Jereb, ki sta s svojim skupnim sodelovanjem začeli v Teatru Gromki. V zadnjih letih sta začeli raziskovati področje monospolnega gledališča s poudarkom na dialogu in besedni improvizaciji. Čeravno je del besedila v teh predstavah določen, je prostora za improvizacijo še vedno veliko. Vse predstave, s katerimi nastopata, so tudi njuno avtorsko delo. Leta 2000 sta Irena Duša in Nataša Jereb prvič samostojno sodelovali v 'monospolni družinski tragikomediji' 'Ne bom več krvavela', ki govori o dveh dekletih, katerih razmerje se po petih letih skupnega življenja začne utapljati v težavah dolgotrajnega odnosa. Ljubezen in občutek varnosti se dostikrat tepeta z dolgčasom in željo po novem. Po večkratnih neuspešnih poskusih končati svoje razmerje ugotovita, da so nekatere ljubezni pač večne.

IRENA DUŠA
Rojena leta 1976, dela kot književna prevajalka in scenaristka za slovensko nacionalno televizijo. Svoje delo v gledališču je začela kot improvizatorka v Impro ligi, kjer je s skupino Piloti leta 1996 osvojila naslov državnih prvakov v gledaliških improvizacijah. Kasneje je eno leto nastopala v Impro klubu in tri leta v Teatru Gromki.

NATAŠA JEREB
Leta 1972 rojena Nataša Jereb je kot igralka najprej nastopala v fizičnem gledališču. Igrala je v 'Človek Homo' (z Matejo Puhar, 1991), 'V kraljestvu Z' (z Alenko Hajn, 1992), 'Sanjam spomin' (Four klor, 1995), 'Peš na Pluton' (z Jano Menger, 1997). Od leta 1995 do 2001 je sodelovala s Teatrom Gromki, kjer se je še nekaj časa ukvarjala s fizičnim gledališčem. 1999-ega leta je začela tesneje sodelovati z Ireno Duša, s katero sta skupaj začeli odkrivati skrivnosti in zakonitosti monospolnega gledališča na verbalni osnovi.

Vrni na vrh
NAZAJ NA NOVICE


MONOKEL: ANTISTRES ZA SPOLNE MANJŠINE
Nataša Koražija

Za koga je potem Monokel lahko blažilec stresa? Morda celo za tiste, ki se jim sodelovanje v lezbični klubski sceni zdi politično, ekonomsko in socialno neoportuno. In tudi za tiste, ki so v klubu želeli in pričakovali nekaj povsem drugega. Ali pa celo za tiste, ki tam še nikoli niso našli ničesar, s čimer bi se lahko identificirali.

Vrni na vrh


FOTO GALERIJA
| PROGRAM
VEČ O KLUBU | VEČ O PREGLED MINULIH DOGODKOV

NAZAJ NA NOVICE