Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Zadnja številka
Pravkar izšla dela:
Urška Sterle
DNEVNIK DVORNEGA NORCA
Nina Dragičević
KDO IMA DRUGE SKRBI
Nataša Velikonja
OSTANI
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.
Vrni v seznam


Nina Dragičević
KDO IMA DRUGE SKRBI

Založba Škuc, zbirka Vizibilija št. 35, Ljubljana 2014.

»Kdo ima druge skrbi« je prozni prvenec Nine Dragičević. Delo je poglobljen uvid v destruktivnost bivanja v družbi, prikazan skozi življenje glavne junakinje, ki je poleg udeleženosti še v vlogah opazovalke in naratorke. Skozi tekste razbiramo diskurz sodobne družbe, koncepte moči in malomarnosti družbenih sistemov, ki so tako usmerjeni v vse, le v posameznika ne. Avtorica jih v delu opisuje brez milosti in olepševanja. Še več, nadgradi jih s svojim doživljanjem. Roman je napisan v za avtorico specifično ultramodernističnem slogu - modernističnem v smislu distorzirane dikcije s prelomljeno sintakso - ki ga najdemo tudi v njeni produkciji na drugih področjih, predvsem v glasbi. Delo tako na plan privede grotesko, nadrealistično in uničujoče, katerega protipol ni nič drugega kot ljubezen z istimi lastnostmi.

O avtorici: Nina Dragičević, rojena 1984, deluje na mnogih področjih umetniškega in avtorskega izražanja, izrazit pa je tudi njen prispevek v civilnodružbenih gibanjih. Svojo avtorsko pot je začela z glasbenim ustvarjanjem in poustvarjanjem, in sicer kot klasična violinistka, nato se je uveljavila še kot DJ-ka in soustvarila kolektiv Female’s’cream, od leta 2013 pa se osredotoča na produkcijo avtorske glasbe. Pisanje je ključna komponenta Nininega dela. Ker je beseda medij, v katerega smo najbolj kultivirani, jo uporablja za pojasnjevanje sebe in okolice, kritiko in kot povezovalni člen med ostalimi mediji izražanja. Na eni strani tako najdemo literaturo, v kateri zgoščeno in z mnogimi tematskimi preskoki (ki pa so med sabo še kako povezani) obravnava družbene odnose, telo ter popisuje impresije in učinke interakcij v družbi, na drugi pa so tu eseji, v katerih s kritičnim pogledom opozarja in odgovarja na ignorance vsakdanjega življenja. Več o avtoričinem delu: www.ninadragicevic.com

VRNI NA VRH

 


Knjižna zbirka VIZIBILIJA pri založbi ŠKUC je ustanovljena leta 1998. Sodi med najpomembnejše projekte lezbične sekcije ŠKUC-LL.

Več o založbi.
NAZAJ NA NOVICE