Pravkar izšla dela:
Nataša Velikonja
DEVETDESETA
Joan Nestle
PREPOVEDANA DEŽELA
Nina Dragičević
SLAVNE NEZNANE
Lesbo: politična, kulturna
in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Zadnja številka
Roza Alarm

raznolikost


STOP NASILJU

Bibliografija literature
in gradiva z lezbično in
gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja.
Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.
ILGA - Europe
ŠKUC
Balkan Lesbian Connections
ACT UP PARIS
Kontra
Salome
Open
MSG (monospolno gledališče) sestavljata Irena Duša in
Nataša Jereb.
Raziskujeta področje
monospolnega gledališča
s poudarkom na dialogu in
besedni improvizaciji.

Zadnja predstava:
TEGA TI NISEM JAZ POVEDALA
(beri več)

februar 2017

Mednarodna raziskava
Mednarodna regionalna mreža LGBTI organizacj ERA (katere članica je tudi ŠKUC-LL), izvaja veliko raziskavo o položaju LGBTI. Raziskava je prevedena tudi v slovenski jezik. Sodelujete lahko na spodnji povezavi. Hvala!

Raziskava14. december 2015

ČasjeZa ustavitev umiranja svobode
Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti se je pridružilo kampanji Čas je ZA, saj novela zakona o družinskih razmerjih popravlja doslej nesprejemljivo stanje diskriminacije istospolnih parov in njihovih otrok ter uveljavlja načela univerzalne človečnosti, ljubezni in enakopravnosti.

Kot kolektiv, ki se zavzema za argumentirano razpravo, za spoštovanje raznolikosti in temeljne politične, družbene in socialne pravičnosti z odgovornostjo in zaskrbljenostjo opozarjamo na orkan nestrpnosti, izključevanja, odkrite sovražnosti in laži, ki se je v zadnjih mesecih normaliziral v Sloveniji in brutalizira družbo. Nasprotniki univerzalnosti pravic in bojevniki za retradicionalizacijo družbe in diskriminacijo pri tem uporabljajo na videz demokratični jezik, domoljubno skrb za narod, strpnost, kvazi znanstvene argumente in celo fantazijske teorije kot je t. i. teorija spolov. Slednja se kot orodje za napade na sodobne kritike patriarhalnih spolnih vlog in heteronormativnosti kot en sam glas pojavlja širom Evrope pri vseh tistih političnih in ideoloških zaslužkarjih, ki imajo centralni komite v katoliški cerkvi in vsiljujejo svoje moralne norme celotni družbi in kot edini pravi način življenja celo sekularnemu delu prebivalstva. Pojmovanje, da sorodstvena vez in s tem starševstvo izhaja iz bioloških vezi in naj bi bilo superiorno tisti ideji, ki v sorodstveni vez in s tem starševstvo vidi družbeno vez, ustvarja umeten konflikt, saj se oba vidika sorodstva in starševstva dejansko ne izključujeta, temveč sta komplementarna. Še več, zmeraj sta bila (bolj ali manj sprejemljivi) del tradicionalnih skupnosti, tako kot sta danes del sodobne družbene realnosti.

Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti se zavzema za to, da bosta oba vidika sorodstva in starševstva postala enakopravna in da je država vsem, ki si izkazujejo ljubezen ter želijo svojo ljubezen izkazati tudi v obliki zakonske zveze, dolžna to tudi zagotoviti. Zato pozivamo k udeležbi in glasovanju ZA na referendumu 20. decembra. S tem bomo pripomogli k strpnejši, odprti in vključujoči družbi. K družbi, ki umiranja svobode ne bo pospremila z odobravanjem in aplavzom.

Mitja Velikonja, gl. ur., Nina Kozinc, odg. ur., člani uredništva: Sandi Abram, Jernej Amon Prodnik, Uršula Berlot, Barbara Beznec, Marta Gregorčič, Tatjana Greif, Nikolai Jeffs, Andrej Kurnik, Katarina Majerhold, Polona Mozetič, Andrej Pavlišič, Danijela Tamše, Mitja Velikonja, Boris Vezjak, Simona Zavratnik.

Časopis za kritiko znanosti6. marec 2015

Članek v Večeru - VES ČAS PRVI: Tatjana Greif

Na tretji dan meseca marca je jara kača ujela svoj rep. Po desetletjih prizadevanj za enakopravnost, ki so se porodila že v 80. letih, je naposled uspelo "nemogoče" - podelitev pravice do zakonske zveze za vse državljane in državljanke, ne glede na spolno usmerjenost.

preberi članek10. februar 2015

Govor Nataše Sukič, predstavnice Sekcije ŠKUC-LL

poglej posnetek

Govor Nataše Sukič, predstavnice Sekcij ŠKUC-LL na obravnavi novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) v Državnem zboru Republike Slovenije, Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide.Gostovanje JOAN NESTLE v Ljubljani
26. februar 2015

Vabilo na predstavitev knjižnih novosti zbirke Vizibilija


    


Vljudno vabljeni na predstavitev knjižnih novosti zbirke Vizibilija založbe ŠKUC:

- Nataša Velikonja: Ostani.
- Urška Sterle: Dnevnik dvornega norca.
- Nina Dragičević: Kdo ima druge skrbi.

Dogodek se bo odvil v četrtek, 26. februarja 2015, ob 11. uri v Galeriji ŠKUC /Stari trg 21, Ljubljana/.17. februar 2015

Literarni dogodek s Suzano Tratnik v Berlinu
www.suzanatratnik.si


Ein Leseabend mit Suzana Tratnik
FARBFERNSEHEN UND STERBEN
17. Februar um 20 Uhr

Handbestand. Altbuchhandel & Kaffeehaus, Brunnenstraße 42, Berlin-Mitte

Darf man im Trauerfall in Farbe fernsehen? Kann aus Marina plötzlich Johann werden? Und woher kommen all die Cousins, wo doch weder Vater noch Mutter Geschwister haben?

Suzana Tratnik schildert den Alltag in (Ex-)Jugoslawien aus kindlicher Perspektive - die verleiht einerseits dem ernsten und oft tragischen Geschehen eine gewisse Komik und Leichtigkeit, andererseits nimmt sie die Konfikte der Erwachsenen und Heranwachsenden scharfsinnig und kritisch unter die Lupe. Suzana Tratnik (geboren in Murska Sobota, 1963) ist eine der bedeutendsten Schriftstellerinnen Sloweniens und langjährig lesbische Aktivistin. Sie hat zahlreiche Kurzgeschichten, Romane und weitere Publikationen verfasst, die bislang in 20 Sprachen übersetzt wurden. Sie ist außerdem als Soziologin tätig und übersetzt englische Literatur ins Slowenische. Für den Erzählband „Farbfernsehen und Sterben“ erhielt sie den Preis der Prešeren-Stiftung, eine der höchstenAuszeichnungen für Kultur der Republik Slowenien.


Za tiste, ki ste jih zamudili, in tiste, ki bi jih radi prebrali še enkrat.