Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

SCENA
• Aktivnosti v Monoklu
Zgodovina
Knjižnica


AKTIVNOSTI V MONOKLU
Vesna Vravnik


Klub MONOKEL, foto Nada Žgank

Na družbenem področju se je spet začelo premikati. Poleg decembrskega filmskega festivala v Kinoteki kot vrhunca predzimskih dogajanj so se v Monoklu odprla vrata in začela se je prva torkova mesečna debata na temo gejevska in lezbična spolnost.

Po neslutenih pričakovanjih je prostor napolnilo kar zadovoljivo število lezbijk in gejev, vendar v močni prevladi žensk. Po nekajkratnih srečanjih se je pokazalo, da očitno gejev ta način druženja ne zanima ali pa jim niso prioriteta. Ker pa to ni bilo frontalno predavanje, namenjeno pasivnim poslušalcem, ampak je bilo srečanje zastavljeno odprto - postavi se vprašanje, na katerega vsak poda odgovor glede na izkušnje - sem mislila, da bo to pretrd oreh za vse udeležence, ki se niti nismo poznali med sabo. Pa še tematika je bila nekako preveč direktno izbrana. Le kdo bo neznancu govoril o svojih spolnih navadah in razvadah?
Hja, pa sem se uštela. Iz naših ust so besede kar privrele in spoznavanje se je pričelo. Zgodilo se je tudi to, da je zmanjkalo časa, da bi prisotni popolnoma prediskutirali o tem, kakšne spolne navade, fantazije, pripomočke imamo, varno spolnost in druge, včasih nevšečne probleme, zato smo izrazili željo po ponovnem srečanju in debatiranju o isti temi, saj smo očitno imeli še mnogo za povedati.


Klub MONOKEL, foto Nada Žgank

Debatirali smo tudi o partnerskih odnosih, kjer se je vzpostavila zanimiva razlika pri opredelitvi zveze; mlajši del prisotnih je prikazal zvezo z precej idealiziranega pogleda, ki je med drugim vseboval svobodo, globoko razumevanje in ljubezen, medtem ko je starejši del populacije bil trdneje na tleh in realno gledal na življenje tudi z materialnega in praktičnega vidika preživetja. Na debati o (dovoljenih in nedovoljenih??) drogah pa smo se spraševali, ali se te pojavljajo med homoseksualno populacijo v večji meri kot med heteroseksualno. Ali nas droga označuje?
Le v razmislek…

S takšnimi aktivnostmi podiramo meje med srečevanji zgolj na "party" mestih, saj se v bistvu v "realnosti" med sabo sploh ne poznamo. Druži nas le skupna izkušnja zatiranja, nepriznavanja in druge izkušnje soočanja s širšo družbo ter podrejeno (v smislu manjšine proti hegemoniji) življenje v njej. S torkovimi večeri, preživetimi v Monoklu na čaju in vonju omamne pipe, nam je vsaj omogočena svoboda govora, izražanja mnenj na podlagi lastnih izkušenj ter hkratno učenje na izkušnjah drugih, ki pa seveda niso edine pomembne, so pa zaželene in po njih hlepimo. Torej - le tako naprej. Vendar pa je vsak posameznik individuum zase in verjetno je nepotrebno, da bi nas vse natrpali v isti koš stereotipov in nam rekli: "Družite se, saj ste geji in lezbijke!"


Pogovori potekajo v okviru Društva ŠKUC in bodo potekali v klubu Monokel do poletja in morda še čez.

1. 10. 2002 - Gejevska in lezbična spolnost
5. 11. 2002 - Gejevska in lezbična spolnost 2. del
10. 12. 2002 - Gejevske in lezbične partnerske zveze
7. 1. 2003 - Droge in GLBT scena
4. 2. 2003 - "Naša" scena

Pogovori praviloma potekajo prvi torek v mesecu.
Vabljeni!Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18


SCENA
• Aktivnosti v Monoklu
Zgodovina
Knjižnica


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4