Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšli deli:
Varja Velikonja:
"Ko se mrtve prebudimo"
Beri več
in
Sara Lubej: "Hladen pot"
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

UVODNIK
Delničar gospodar

Nataša Velikonja

Lezbijke in geji smo politično heterogena skupina. Ob predsedniških volitvah je lezbični ali gejevski glas gotovo šel k različnim kandidatom ali kandidatki, četudi se je le dr. Lev Kreft strinjal s popolno izenačitvijo zakonskega statusa homo in hetero parov. Mnogim je bila volilna abstinenca zaradi absolutnega soglasja kandidatov in kandidatke za vstop države v vojaško zvezo Nato edina možnost.

Različnost mnenj se bo pokazala tudi ob referendumu o vključitvi v Nato in Evropsko unijo. Če se zdi, da se geji in lezbijke na volitvah ne odločajo na podlagi vprašanj, ki se tako neposredno vežejo nanje, kot je istospolno partnerstvo, lahko sklepam, da bo referendumska odločitev okrog Nata zasnovana še bolj abstraktno. Mnogi bodo morda verovali vladni propagandi o varnosti, ki da naj bi se ob vstopu v imperij povečala.

Varnosti? Bi nam lahko kdo storil še kaj nevarnejšega kot lastna država? Smo varni v službah - če jih seveda imamo? Homo nevladne organizacije, na katerih sloni vsa infrastruktura, revije, klubi, pisarne, knjižnica, založbe, filmski festival, svetovanje, nimajo po osemnajstih letih niti enega zaposlenega. Homo pari živijo v barbarstvu. Homo pari ne morejo do posojil stanovanjskega sklada, da o nekih socialnih stanovanjih niti ne govorimo.

Drugič. Politizacija lezbijk in gejev ni le gledanje učinkov državnega početja na lastnih življenjih in odločanje na njih podlagi, temveč tudi zastavitev svojega glasu proti politikam moči, ki so usmerjene v druge - ki smo itak mi. Vojaški valjar imperija resda omogoča frivolnost prvega sveta, hkrati pa pušča v brezpravnosti vse ostale - in vsi ostali svetovi so vsi naši svetovi, človekove pravice, svoboda, zdravje, izobrazba, kultura in vse ostalo, kar sanjajo tisti, ki so brez denarja, in kar bomo kmalu sanjali tudi mi.


Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 19/20
   Lesbo 17/18
Od desne proti levi: 17/18-19/20

Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4