Lesbo: politična, kulturna
in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšli deli:
Varja Velikonja:
"Ko se mrtve prebudimo"
Beri več
in
Sara Lubej: "Hladen pot"
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 19/20
Id. 2003: PARTNERSTVA

Vrni v seznam kazala - LESBO 19/20

UVODNIKZAKONU NA POT

Tatjana Greif

15. julija 2003, po šestih letih prizadevanj nevladnih organizacij, je bil – v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve – v vladno proceduro vložen Predlog zakona o registrirani partnerski skupnosti.

Vlada Republike Slovenije je resnejši interes za legalizacijo zvez oseb istega spola pokazala leta 1997, za časa ministrovanja sedanjega premiera Toneta Ropa ter za družino pristojne državne sekretarke Helene Kamnar. Zgodba se je obnovila leta 2001, ko je MDDSZ RS prešlo pod vodstvo Vlada Dimovskega, državna sekretarka za družino pa je postala Alenka Kovšca. Medtem sta nastala dva zakonska predloga, od katerih je prvi obtičal "v predalu", drugi pa naj bi še letos postal predmet parlamentarne razprave.

Predlog zakona o registrirani partnerski skupnosti podeljuje gejem in lezbijkam pravice in dolžnosti, ki so podobne zakonski zvezi, z izjemo pravice do skupne posvojitve otrok. V primerjavi z ureditvijo drugod po Evropi gre za pravno formo registriranega partnerstva, ki je substitut zakonske zveze. čeprav registrirano partnerstvo ne predstavlja popolne izenačitve pravic lezbijk in gejev, pomeni začetek dejanskega odpravljanja diskriminacije in krivic, ki so prizadele cele generacije. Pomeni tudi trden in otipljiv temelj za bodoče delo.

16. junija, mesec dni preden je bil slovenski predlog zakona vložen na vlado, so lezbični in gejevski pari v Belgiji prvič sklenili zakonsko zvezo. Zakonska zveza ali poroka pomeni popolno enakopravnost istospolnih parov v primerjavi s pari moškega in ženske. Doslej so jo uzakonile Belgija, Nizozemska in Kanada. Ostale države poznajo rešitev v obliki registriranega partnerstva.

Le dan pred 15. julijem pa so istospolna partnerstva legalizirali tudi na Hrvaškem. 14. julija 2003 je hrvaški sabor izglasoval Zakon o istospolnim zajednicama, ki gejem in lezbijkam omogoča ureditev premoženjskih razmerij in preživnine.

Pravno ureditev življenjskih skupnosti oseb istega spola pozna večina evropskih držav. Ko so se v francoskem parlamentu lotili zakona o registriranem partnerstvu, je bila to najdaljša razprava v zadnjih desetih letih; trajala je več kot 120 ur. Zadeve so se lotili tudi pregovorno zadržani Britanci in junija letos pripravili osnutek zakona, ki bo istospolne pare izenačil z zakonci. Britanska kraljica naj bi ga osebno podprla v govoru novembra letos, prav tako se zanj osebno zavzema britanski premier Tony Blair.

V Belgiji, kjer je sedež Evropske unije, so leto dni pred širitvijo unije poskrbeli za dober zgled in uvedli možnost poroke. Septembra 2003 je Evropski parlament sprejel resolucijo, ki priporoča državam članicam uvedbo zakonske zveze in pravice do posvojitve. Izgovora za vztrajanje na pomanjkljivi in krivični zakonodaji ni več. Izgovora za kratenje človekovih in državljanskih pravic gejev in lezbijk ni več. Ni opravičila za odrekanje socialne varnosti in pravne zaščite.

Tudi v Sloveniji ni več izgovora za slepomišenje. So samo dejstva: naloga pravne države je zagotoviti življenjske pogoje, znotraj katerih bodo vsi državljani in državljanke lahko uresničevali svoje interese in potrebe. Vsi morajo biti deležni enake mere zakonske zaščite. Vsi, ne glede na spol ali spolno usmerjenost. Naloga države je spoštovati ustavo, ta pa pravi: "vsi so pred zakonom enaki".


Vrni v seznam kazala - LESBO 19/20


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrh   Lesbo 19/20    Lesbo 17/18
Od desne proti levi: 17/18-21/22

Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4