Lesbo: politična, kulturna
in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšli deli:
Varja Velikonja:
"Ko se mrtve prebudimo"
Beri več
in
Sara Lubej: "Hladen pot"
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 13/14
Id. 2001: TEROR

Vrni v seznam vsebine LESBO 13/14UVODNIK

Republika Slovenija s polno paro vstopa v Evropsko unijo. Po logiki pristopnih pogojev je dolžna spoštovati regulativo človekovih pravic in uvajati protidiskriminatorno zakonodajo. To pomeni, da se iz slovenske zakonodaje: prvič — odstranijo vsi elementi, ki kogarkoli zapostavljajo, in — drugič — na novo se sprejmejo zakoni za zaščito družbeno ranljivih skupin.

Gejevska, lezbična, biseksualna in transseksualna populacija je družbeno ranljiva skupina. V neenakopravnost je ukleščena na vseh frontah: v zakonu o delovnih razmerjih, zakonski zvezi in družini, pri zdravstvenem, socialnem in pokojninskem zavarovanju, davčnih olaj-šavah, statusu svojca itd. Je tarča homofobnih izpadov, od žaljivih izjav poslancev DZ do pouličnega nasilja.

Statistika kaže, da je polovica gejev in lezbijk izkusila nasilje zaradi spolne usmerjenosti. Za nameček je država z ljudskim referendumom uzakonila diskriminacijo lezbijk; neporočenim ženskam je dostop do medicinske pomoči pri zanositvi prepovedan.

V poročilu Službe vlade za evropske zadeve o razvoju Slovenije ni govora o položaju istospolnih manjšin, čeprav je prejela na to temo več poročil. Vladna služba pri Ministrstvu za zunanje zadeve, ki ima zaposlene posebne strokovnjake za vprašanje človekovih pravic, še nikoli ni stopila v stik z GLBT skupinami.In vendar je bila Slovenija razglašena za EU kandidatko številka ena, za vzorno in najbolj pripravljeno.

Zaključek?
Dvojna merila, ki veljajo znotraj EU, veljajo tudi za Slovenijo. Članice EU namreč niti same ne spoštujejo lastnih zakonov. Avstrija še vedno tlači geje v zapore. Velika Britanija v šoli prepoveduje obravnavo homoseksualnosti. Vodja Delegacije Evropske komisije v Ljubljani Eric van der Linden ob omembi diskriminacije GLBT skomigne z rameni in pravi, da se v notranje zadeve ne sme vmešavati. V Evropskem parlamentu sedi Demetrio Volčič, poročevalec za Slovenijo, ki stanju v državi na področju človekovih pravic sploh ne sledi. In tako dalje.

Prizadevna kandidatka je, kot kaže, kmalu razbrala hierarhijo pristopnih pogojev in človekove pravice so tu manj pomembne od, recimo, cvička ali ribištva.

Tatjana Greif


Vrni v seznam vsebine LESBO 13/14

LLOBBY - notranji |
LLOBBY - zunanji | RUSIJA | TEMA3MESEČJA - Nasilje | VEN IZ KLOZETA | ŠOLA | KULTURA | LITERATURA | PORTRET - Ljudmila Poljanec | SCENA | PORNOVIZIJA | EVA (strip) | SUMMARY (in English)

Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico. 
NAZAJ NA NOVICELesbo 19/20
   Lesbo 17/18
Od desne proti levi: 17/18-19/20

Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4