Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

LLOBBY - notranji

• Moške zadeve
DOSJE
Mami, kaj si pa ti med vojno počela?
Novice


MOŠKE ZADEVE
Tatjana Greif

PAPEŽ

Papež Janez Pavel II. je lansiral nov dokument. Ta prinaša pisana navodila za politike in poslance katoliške orientacije, po katerih naj bi se v bodoče ravnali. Pravila, kako naj v parlamentu delujejo v skladu s katoliškim prepričanjem. Dokument so pripravili v vatikanski Kongregaciji za versko doktrino, ki jo vodi kardinal Joseph Ratzinger. Praktični napotki za politike so namenjeni zlasti preprečevanju sprejemanja t.i. "nepopolnih" zakonov, to je zakonskih sprememb, ki se tičejo področja družine in družinske politike, urejanja abortusa, uporabe kontracepcijskih sredstev, dostopa do umetne oploditve z biomedicinsko pomočjo, legalizacije zakonske zveze med partnerji istega spola, vprašanj evtanazije, kloniranja ipd. Ta vprašanja so ožigosali kot v nasprotju s cerkveno moralo, zato jih je Vatikan razglasili za zločine proti človeštvu.

Vatikanski "Vademcum", kot se dokument imenuje, eksplicitno poučuje politike, kako naj ovirajo, minirajo ali preprečijo sprejem razvojno naravnanih zakonov na določenih področjih, izjemno pomembnih za življenje človeka, njegovo osebno svobodo, suverenost odločanja.

Vatikan torej daje spisek kontekstov, tako rekoč listo ljudi, ki jih je treba zatirati; teme - razen evtanazije in kloniranja, ki sta univerzalni - se jasno nanašajo na dve določeni kategoriji ljudi: ženske in istospolno usmerjene. Zatiranje na komando.

Če odmislimo neetično, neofašistično in kriminalno razsežnost vatikanskega početja - se pravi destrukcijo zakonodaje, ki bi prinesla razvoj in ljudem olajšala življenje - ki vzpodbuja razlikovanje in nestrpnost ter v imenu najvišje katoliške hierarhije manipulira z verskimi čustvi politikov, se poraja še eno vprašanje, namreč vprašanje odgovornosti politikov in poslancev. Komu so politiki -
kot od državljanov izvoljeni poslanci v parlamentih širom po svetu - odgovorni: volivcem ali papežu? Pljunek na poslansko avtonomijo.

PREDSEDNIK

"Gre za vprašanje, na katerega v tem trenutku ni mogoče odgovoriti enoznačno in zahteva odprto razpravo tako strokovnjakov različnih področij kot tudi širšo razpravo v družbi." Tako se glasi odgovor dr. Janeza Drnovška na vprašanje revije Lesbo, ali bi podprl legalizacijo istospolne partnerske zveze in enake starševske pravice lezbijk in gejev. Poleg tega se je v predvolilni kampanji v neki televizijski oddaji izjasnil, da "ne bi tega aktivno podprali".

Novo izvoljeni predsednik Republike Slovenije nima mnenja o legalizaciji istospolnih partnerstev, jasno in glasno se deklarira proti aktivni podpori pravicam istospolno usmerjenih. Človekove pravice so torej področje, ki ni vredno predsedniškega mnenja, da o LGBT niti ne govorimo. V primerjavi z bivšim predsednikom države Milanom Kučanom - ki kljub vztrajnim poskusom lezbičnih in gejevskih organizacij v celih dveh mandatih ni želel dati intervjuja ali se kakorkoli pogovarjati - se je sedanji predsednik izjasnil vsaj glede tega, da se ne želi izjasniti.

Glede na dejstvo, da ima predsednik države kot nosilec ene najbolj simbolnih političnih funkcij izjemno in neprecenljivo vlogo pri vrednostnem označevanju javnih vsebin in javnega mnenja, bi bila njegova - sicer pregovorno - zmerno-optimistična drža ne le zaželena, ampak skorajda nujna predvsem do družbeno stigmatiziranih vprašanj. Brez posebnega truda bi mimogrede lahko podal vzgled tolerance in spoštovanja razlik. Za zahodnega in ob tem še liberalnega politika je javna promocija človekovih pravic, zavzemanje za deprivilegirane skupine in različne družbene manjšine, vključno z LGBT, temeljni del političnega bontona. Le zakaj gredo tukajšnji politični eliti točno določene teme tako težko z jezika?


VARUH

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je imenoval posebnega namestnika za otrokove pravice. Varuh ima zdaj štiri namestnike in vsi štirje so moški.

Še pred letom dni je ugotavljal, da je v Sloveniji "izjemno veliko predlogov za različne varuhe. Če bo šlo tako naprej, bo sčasoma imel vsakdo svojega varuha". V intervjuju za Lesbo je o možnosti posebnega ombudsmana za LGBT dejal: "V primeru varuha za geje in lezbijke seveda nisem proti. Če sem odkrit, pa nisem čisto prepričan, če je to smiselno."

Iz tega varuhovega stališča je mogoče zaključiti, da obstajajo različne kategorije prebivalstva, ki uživajo tudi različno mero zaščite. Nedvomno je uvedba posebnega varuhovega namestnika za otrokove pravice potrebna, nujna in vse pohvale vredna. Vendar pa je videti, da v procesu prepoznavanja potreb po sistematičnih ukrepih in rešitvah na področju varovanja človekovih pravic različne kategorije državljanov in državljank pri tem niso na enakih izhodiščih. To kajpak pomeni sistem hierarhičnega razlikovanja znotraj področij človekovih pravic, ki so po definiciji univerzalne in nedeljive. Istospolno usmerjeni po tem principu nikoli ne bomo prišli "na vrsto" za posebnega varuha. Ali za varuha sploh.


PRAVNIK

Amnesty International Slovenije in Mirovni Inštitut sta izdala "Dokumente človekovih pravic". Zbornik v prvem delu sestoji iz prispevkov pravnikov in politologov na področju človekovi pravic, medtem ko drugi del prinaša besedila ključnih mednarodnih deklaracij.

Več kot 800 strani obsegajoče delo je nedvomno zelo pomemben prispevek k teoriji človekovih pravic. Vendar med avtorji ni niti enega, ki bi prihajal iz katere od nevladnih organizacij, aktivnih na področju človekovih pravic (razen AI, ki je mednarodna organizacija). Človekove pravice so torej zgolj znanstvena teorija; stanje, ki dejansko odgovarja "slovenski situaciji". Čeravno so aktivisti in aktivistke iz krogov NVO prvi uvedli diskurz in logiko vključevanja človekovih pravic v javni prostor, to urednikom in izdajateljem zbornika očitno ni pomembno. Neuvrstitev mnenjske opcije nevladne perspektive je slaba poteza za kvaliteto zbornika.

No, morda pa je tudi to lahko prednost. Med avtorskimi besedili o človekovih pravicah istospolno usmerjenih seveda niti besedice. Lahko pa preberemo, da so človekove pravice v sodobni demokraciji predvsem v funkciji liberalistične ideologije, ki preko njih izrazito poudarja individualizem in materializem. V nadaljevanju besedila lahko preberemo: "Pretirani individualizem in materializem vodita v izgubo moralnega občutka za človečnost in z njim povezanega občutka sočutja in solidarnosti, nadalje v nepremišljeno in škodljivo ravnanje z naravo ter nenazadnje pretirano prilagajanje družbenih (predvsem pravnih) norm osebnim materialnim interesom ali pa v še večje število pravnih kršitev, ki so s takšnim interesom neposredno ali posredno motivirane."


Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

LLOBBY - notranji

• Moške zadeve
DOSJE
Mami, kaj si pa ti med vojno počela?
Novice


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4