Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšlo je delo
Lillian Faderman
"Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

LLOBBY - zunanji
POZIV EVROPSKEMU SOCIALNEMU FORUMU V FIRENCAH
• Odprto pismo: "PREZRTA EVROPSKA MANJŠINA"
V objemu Evrope
Novice


"PREZRTA EVROPSKA MANJŠINA"
ODPRTO PISMO


Obsodba kršitev človekovih pravic v oddaljenih regijah sveta je za Evropejca plemenita, a vendarle udobna zadeva. Talibanski odnos do žensk je predstavljal držo, tujo naši kulturi, tradicijam, verovanjem. Povzdigniti ogorčeni glas je znak naše solidarnosti, le malo pa pove o naši strpnosti. Njen pravi preizkus je način, kako se spopadamo z lastnimi predsodki.

Človekove pravice so v Evropi zaščitene z zakonskim instrumentom, Evropsko konvencijo o človekovih pravicah - ta predstavlja standarde človekovih pravic, hkrati pa zagotavlja zakonske mehanizme za njihovo krepitev. Kljub temu pa je več kategorij evropskih državljanov in državljank še vedno diskriminiranih na nacionalni ravni.

V mnogih državah članicah Sveta Evrope - celo v državah Evropske unije - so lezbijke, geji, biseksualci in transseksualci še vedno diskriminirani kot kategorija, včasih celo na zakonski ravni! V zakonskem sistemu, ki bi jih moral ščititi pred diskriminacijo, so žrtve segregacije zgolj zaradi spolne usmerjenosti.

Četudi homoseksualnost ni več razlog za aretacijo v (skorajda) nobeni od štiriinštiridesetih državah članicah Sveta Evrope, pa geji in lezbijke v mnogih še vedno niso enakopravni glede dostopa do zaposlovanja, vojaških služb in starševskih pravic. Socialna zaščita in ugodnosti, ki so priznane izvenzakonskim partnerjem v heteroseksualnih zvezah, so pogosto zanikane istospolnim partnerjem. Mnoge evropske države še naprej ohranjajo diskriminatorno sporazumno starost za homoseksualne odnose.

Zato je absolutno nujno, da lezbijke in geji dobijo večjo podporo s strani institucij, ki so namenjene zaščiti enakosti in človekovim pravicam na nacionalni in mednarodni ravni. Svet Evrope - kot najpomembnejše telo na kontinentu z nalogo zaščite teh vrednot - ima še posebno odgovornost. Evropska regija Mednarodne zveze lezbijk in gejev (ILGA) je s SE povezana s svetovalnim statusom, priznana je kot cenjena partnerica v boju brisanja diskriminacije, zasnovane na spolni usmerjenosti in priznavanja pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih ljudi kot integralnega dela človekovih pravic.

Svet Evrope je prvo mednarodno telo, ki je povzdignilo glas in dejanja za zaščito pravic lezbijk in gejev. Napredek je bil precejšnji, večinoma zahvaljujoč trudu Evropskega sodišča za človekove pravice in Parlamentarne skupščine.

Sodišče je sprožilo vrsto prelomnih sodb, ki so utrdile spoznanje, da je diskriminacija na osnovi spolne usmerjenosti kršitev osnovnih pravic. Postopno se je ta splošni princip razširil na področja, kot sta zaposlovanje in skrbništvo nad otroki.

Njegove odločitve so velikega pomena, saj nalagajo spremembe v nacionalnih zakonodajah, neskladnih z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Cilj Parlamentarne skupščine ni le sprememba zakonov, temveč tudi poskus spremembe odnosov. Povezuje parlamentarce in parlamentarke iz različnih ozadij in različnih političnih usmeritev. Njihovi pogledi odražajo prevladujoča mnenja v njihovem delu volilnega telesa, pa naj bodo progresivna ali konservativna, strpna ali manj strpna. V posvetovalnih zbornicah v Strasbourgu se izražajo na podlagi načel, ki jih brani Svet Evrope.

V juniju 2000 je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope sprejela poročilo o položaju gejev in lezbijk v državah članicah Sveta Evrope. Zaključila je, da so homoseksualci še vedno vse prepogosto podvrženi diskriminaciji ali nasilju ter da družba nanje še vedno gleda kot na grožnjo.

Skupščina meni, da so določeni politiki in religiozni voditelji prvi odgovorni za širjenje homofobije, uporabljajo jo za opravičevanje še nadaljnjega obstoja diskriminatornih zakonov in predvsem agresivnih ter omalovažujočih odnosov. Obžalovanja vredno je, da ljudje, ki pripadajo institucijam velike moralne avtoritete, skozi nestrpno držo spodkopavajo vrednote, za katere pravijo, da jih ščitijo.

Evropske vlade morajo storiti več, kot zgolj s figami za hrbtom obsojati te prakse. Vsako pomanjkanje odločnosti v boju proti homofobiji ustvarja nestrpnost v naših družbah - ali ji celo omogoča, da se razvija še naprej. Tudi dolgo obstoječe demokracije niso imune pred fanatizmom, a položaj je še posebej resen v osrednji in vzhodni Evropi. V lanskem letu je prihod deklariranega geja, ameriškega veleposlanika v Romunijo, sprožil val homofobične histerije, medtem ko je bila prva parada gejevskega ponosa v Beogradu nasilno prekinjena s strani nasilniških tolp in množic. To leto je pomembna skupina ruskih parlamentarcev podprla predlog za kriminalizacijo homoseksualnih odnosov.

Zagovorniki gejevskih in lezbičnih pravic v Evropi verjamemo, da Protokol 12 Evropske konvencije človekovih pravic, ki prepoveduje vse oblike diskriminacije, lahko pomembno izboljša položaj ene najbolj prezrtih evropskih manjšin. Vendar pa sta do današnjega dneva le dve državi - Ciper in Gruzija - ratificirali protokol. Potrebnih je še vsaj osem ratifikacij. Petnajst držav članic Sveta Evrope - Albanija, Andora, Armenija, Azerbajdžan, Bolgarija, Danska, Francija, Litva, Malta, Norveška, Poljska, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija - ni besedila niti podpisalo.

Ob mednarodnem dnevu strpnosti pozivamo vse države, naj uskladijo retoriko s konkretnimi dejanji in podpišejo ter ratificirajo Protokol 12.

Peter Schieder, predsednik parlamentarne skupščine Sveta Evrope, in evropska sekcija ILGA ob mednarodnem dnevu strpnosti, 16. novembra 2002Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

LLOBBY - zunanji

POZIV EVROPSKEMU SOCIALNEMU FORUMU V FIRENCAH
• Odprto pismo: "PREZRTA EVROPSKA MANJŠINA"
V objemu Evrope
Novice


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 17/18    Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-17/18

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4