Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšli deli:
Varja Velikonja:
"Ko se mrtve prebudimo"
Beri več
in
Sara Lubej: "Hladen pot"
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

LESBO 17/18
Id. 2002: TRANS

Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

LLOBBY - zunanji
• POZIV EVROPSKEMU SOCIALNEMU FORUMU V FIRENCAH
Odprto pismo: "PREZRTA EVROPSKA MANJŠINA"
V objemu Evrope
Novice


POZIV EVROPSKEMU SOCIALNEMU FORUMU V FIRENCAH*
* poziv je nastal pred demonstracijami v Firencah novembra 2002


iz Dive: proti-vojne demonstracije izraelske queer skupine “Črna pralnica” (2002)

Pospešena neoliberalistična in desničarska kampanja v Evropi grozi našim življenjem, lezbijkam, gejem, biseksualnim in transspolnim ljudem. Kljub temu pa nas odporniška gibanja proti neoliberalistični globalizaciji komajda upoštevajo, naše organizacije so le redko prisotne v širših koalicijah proti neoliberalizmu in desnici. To se mora spremeniti!

Mnoge nacionalne lezbične, gejevske, biseksualne in transspolne organizacije sodelujemo z ILGA-Europe, da bi združno vplivali na zakonodaje. Lezbijke, geji, biseksualni in transspolni ljudje iz cele Evrope vsako leto skupaj korakamo na Europrideu. Storiti pa moramo še več! Razširiti moramo akcijski obseg našega gibanja na mnoga družbena vprašanja in zagotoviti, da se bodo lezbični, gejevski, biseksualni in transspolni glasovi slišali v širših razpravah.

Vabimo vse lezbične, gejevske, biseksualne in transspolne organizacije v Evropi, naj pridejo v Firence, kjer se bo sestal Evropski socialni forum, da sprožimo razpravo in postavimo osnove za intenzivnejše, dolgotrajnejše sodelovanje.

Naše izhodišče predstavljajo ideje o participatorni demokraciji, razvite na Svetovnem socialnem forumu v Porto Alegreju, ki nam ponujajo široke perspektive. Gibanje predlaga uporabo instrumentov neposredne participacije na vseh družbenih področjih, kjer najdemo lezbijke, geje, biseksualne in transspolne ljudi. Vladni kabineti, stranke in parlamenti - v njih naša združenja niso predstavljena - še vedno prepogosto sprejemajo za nas življenjsko pomembne odločitve brez upoštevanja naših izkušenj in mnenj.

Zmanjševanje socialnih storitev in privatizacija predstavljata še posebej veliko grožnjo za lezbijke, geje, biseksualne in transspolne ljudi, saj prenašata osnovno socialno odgovornost v kontekst družine (pogosto nas naše izvorne družine ne podpirajo, mi pa smo brez pravic, da bi si oblikovali nove). Lezbične, gejevske, biseksualne in transspolne skupnosti - še posebej lezbijke - zato, obratno od prevladujoče podobe, pogosto živijo v večjih stiskah in negotovostih.
Enako velja za obrambo javnega zdravstva in zahtevo po pravici do zdravstvene oskrbe za vse ter odločen boj za dostop do HIV/AIDS zdravljenja. V tem boju se združujejo gibanja vseh dežel sveta.

Lezbijkam, gejem, biseksualnim in transspolnim ljudem se še naprej odreka dosežke delavstva. Odpuščanja brez razloga in nadlegovanja na delovnem mestu na osnovi spolne orientacije ali spolne identitete so žalostna lastnost po vsej Evropi. To je še en razlog, da odpravimo priložnostna dela in povečamo pravice za vse delavce.

Mednarodni lezbično-gejevski sindikalni konferenci pred štirimi leti v Amsterdamu in letošnja v Sydneyju sta velika koraka k internacionalizaciji lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in transspolnih sindikalističnih bojev. A potrebno bo uskladili delo na evropski ravni. Konfederacija evropskih sindikatov je pozdravila Evropski socialni forum; vabimo vse lezbične, gejevske, biseksualne in transspolne sindikaliste in sindikalistke, naj pridejo, pozovejo k podpori ter izgradijo evropske povezave. Sindikalno delovanje ima mnoge prednosti, zagotavlja pravice in spodbuja povezave med zatiranimi skupinami, spoštuje pravico vsake skupine do samo-opredelitve ter spodbuja večjo vidnost lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in transspolnih delavcev. To povečuje naše osebno dostojanstvo ter hkrati izziva heteroseksistične tabuje, ki so še vedno globoko zasidrani v družbi.

Vztrajamo na pomenu mednarodnega boja proti diskriminatorni zakonodaji, ki še vedno obstaja v večini svetovnih držav.

V navezavi z ženskim gibanjem predlagamo razvijanje kritike monolitnega modela hetero-patriarhalne družine. Ta oblika družine velja kot varno gnezdo za mladino, ki ji je zanikana perspektiva ekonomske neodvisnosti (zaradi priložnostnih del, brezposelnosti in odprave minimalne socialne zaščite). Pa vendar je vse prepogosto prizorišče nasilja in utišanja mladine, ki se ne podredi vladajočemu modelu. Še posebej bije v oči zavračanje transspolnih ljudi: ti so deležni diskriminacije tako v družinah in družbi kot tudi v lezbičnem/gejevskem okolju.

V številnih evropskih državah je dosežena pravica do istospolnega partnerstva. A nikjer nismo povsem enakopravni. To velja posebej za vprašanje starševstva; vzporedne matere nimajo nikjer zagotovljenih enakih pravic kot heteroseksualni poročeni pari, za moške pa je položaj še bolj neizenačen. Dostop do umetne oploditve je napaden v mnogih državah. Proti tem oblikam diskriminacije se moramo boriti skupaj!
Vse bolj se organizirajo lezbični, gejevski, biseksualni in transspolni priseljenci. Soočeni so z desničarskimi "pro-družinskimi" politikami, ki jih izključujejo in marginalizirajo; če pa so muslimanskega izvora, se hkrati soočajo še z demonizacijo islama, ki se ga sedaj uporablja za opravičevanje "vojne nad terorizmom". Še posebej je priskutna instrumentalizacija gejevskih pravic, ki jih kot orožje proti muslimanskim priseljencem uporablja desnica. Bistvenega pomena je povezovanje z lezbičnimi, gejevskimi, biseksualnimi in transspolnimi priseljenskimi skupinami in skupinami v državah "tretjega sveta", še posebej pa podpreti boj v deželah, kjer je homoseksualnost zločin. Potrebno je razširiti pravico do azila za ljudi, ki so preganjani na osnovi seksualne orientacije ali spolne identitete.

Med naše ključne točke sodi tudi obramba javnega, laičnega šolstva, ki je dostopno za vse, ki uči o različnosti in razvija svobodno izražanje, tudi seksualni izraz. Lezbične, gejevske, biseksualne in transspolne delovne skupine v šolah in univerzah morajo to nalogo podpreti in spodbuditi, saj bi tako zagotovili kvaliteto pedagoških programov in obrambo pred odkrito ali prikrito diskriminacijo. Ključen je tudi boj za laično družbo, boj proti religioznemu fundamentalizmu in odpor do cerkva (začenši s katoliško cerkvijo), ki napadajo pravice in življenja tistih, ki ne sprejemajo njihove morale.

Zavzemamo se za samo-organiziranje lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih ljudi v demokratičnih strankah in vseh združenjih, ki se borijo proti neoliberalizaciji. Naj zahteve lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in transspolnih gibanj postanejo slogani gibanja vseh.


Lezbijke, geji, biseksualci in transseksualci, naj se sliši vaš glas!

Prvi podpisniki: Assoziazione Ireos (I), ARCI LESBICA (I), Bolobolo - Colectivo de Lesbianas y Gays de Toledo (ŠP), Centro Studi GayLesbicoTransQueer (I), Clube Safo (P), Coisa de Género (P), Gruppo de Liberazione Omosessuale (I), Gruppo di Lavvoro www.gayroma.it (I), Grupo de Trabal-ho Homossexual do PSR (P), Grupo Oeste Gay (P), Movi-mento Identitá Transessuale (I), Movimento Omosessuale Sardo (I), Nao Te Prives - Grupo de Defesa dos Direitos Sexuais (P), Nós - Movimento Pela Liberdade Sexual (P), Open Mind (I), Opus Gay (I), Planeta Urano - Arci Gay/Arci Lesbica (I), PortugalGay.PT (P), Queering Sapienza (I), Transexualia (ŠP), HEGOAK (Baskija).

K pozivu je pristopila tudi lezbična sekcija ŠKUC-LL.


Vrni v seznam kazala - LESBO 17/18

LLOBBY - zunanji

• POZIV EVROPSKEMU SOCIALNEMU FORUMU V FIRENCAH
Odprto pismo: "PREZRTA EVROPSKA MANJŠINA"
V objemu Evrope
Novice


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE
Vrni na vrhLesbo 19/20
   Lesbo 17/18
Od desne proti levi: 17/18-19/20

Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4