Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 13/14
Id. 2001: TEROR

Vrni v seznam kazala - LESBO 13/14

LLOBBY - notranji

Nizki start | Kdo krati pravice | Zakaj sem postal | Geto vrača udarec | Ljubljana po Stonewallu | Novice


ZAKAJ SEM POSTAL NESTRPEN DO STREJTOV?
Brane Mozetič

Dva dni nazaj me je v gneči Tiffanija "napadla" punca, češ da so jo kot strejterko v Monoklu odslovili. Zaprepadena je dogodek primerjala z mojim v Galeriji in se na vse kriplje pritoževala. Še največja muka ji je bilo vprašanje, kako so mogli vedeti, da je strejt, ali ji na čelu piše ali kaj? Še sam sem se začudil nad svojo reakcijo. Morda je bila kriva želja, da se je čim prej znebim, a to bi lahko storil tudi drugače. Torej, s punco se nikakor nisem strinjal, temveč sem ji navrgel nekaj v smislu, da je to povsem razumljivo, da nestrpnosti večine do manjšine ne gre primerjati z nestrpnostjo manjšine do večine ter da gre pri slednjem za povsem pričakovano reakcijo ogroženega. In slednjič, kaj ni dovolj lokalov in klubov, kamor lahko gre ter pusti edini lezbični prostor lezbijkam — še huje, tudi prostor gejev bi lahko v svoji blazni toleranci in sprejemanju pustila samim gejem, ne pa da jih moti s svojo prisotnostjo.
Kakih deset let nazaj so bili moji pogledi bistveno drugačni. Roza disko sem razumel kot prostor, ki je odprt za vse. Celo ponašali smo se s tem, da je tja zahajala prava elita t.i. "drugačne" ljubljanske scene. Verjetno smo naivno mislili, da nas bodo ob spoznavanju tudi bolj sprejemali. Pa vse kaže, da se to ni zgodilo. Njim se je zdelo kul, da so zahajali v Roza disko, obenem pa samoumevno, da so bili v njem sprejeti. Morda so se tudi počutili kot tisti, ki to dopuščajo, dovoljujejo, ne pa sprejemajo. Danes pa se zgrozijo, če jim kdo zapre vrata. Ker strejti so nenazadnje le "vladarji, gospodarji sveta in naša svoboda je v njihovih rokah". Verjetno se jim ob kočljivih situacijah plete po glavi misel, da nam lahko v trenutku vzamejo tisto, kar so nam blagohotno dopustili. In verjetno zato ne gojim nobenih iluzij več o njih.
V tako (lahko tudi nezavedno) čutenje in mišljenje strejtov me še najbolj prepričujejo letošnji dogodki. Zdi se, da smo se nekateri odločili, da “ne bomo več pridni”. Da ne bomo več v vlogi drugorazrednih državljanov milo gledali v oči dobrotnikov, ki nam natresejo nekaj drobtin ali mešajo meglo. Da nam je končno nečesa dovolj. Postali smo glasni in strejti so stopili skupaj, da nas po gobcu. Medtem ko so bile ob primeru Galerije in Pohoda proti nestrpnosti klofute še blage, ker je zadaj čemelo malce strahu, češ, kaj je pa zdaj to, pedri in lezbijke protestirajo pred Mestno hišo, vzklikajo protidržavna gesla, se derejo in žvižgajo, pa so ob primeru Rugelj postale krepkejše. Kaj ne bi bile? Napadli smo njihovega glasnika, ki ga sicer imajo za klovna, a mu vseeno dajejo na voljo ves svoj medijski in drug prostor, da lahko izgovarja tisto, česar si oni ne upajo. Ta reakcija strejtov, najprej moških, ki pa so se ji pridružile tudi "lojalne" ženske, me je presenetila, ker je združila tako desne kot leve, ideologija se je umaknila spolni usmerjenosti. Kar naenkrat manjšina gejev in lezbijk ogroža večino strejtov, ogroža jih v njihovi svobodi govora in sploh. Da ne govorimo o tem, da so geji direktna “grožnja slovenskim dečkom”, bodočim gradilcem podalpske državice. Taki državici geji in lezbijke v neenakopravnem položaju ne moremo biti lojalni. Lahko postanemo celo ne-poslušni ali v skrajnem primeru napadalni. Nov napad pa povzroči še močnejši protinapad. In situacija je jasna: na eni strani smo mi, na drugi pa strejti, ki nas še zdaleč niso sprejeli, še tolerirajo nas težko ali le ob pogoju, če smo pridni.
Morda pa na srečo obstaja še en način komunikacije s strejti. Dokazati jim, da nas še kako potrebujejo. Ne samo da nas potrebujejo v vlogi zdravnika, natakarja, ravnateljice, avtomehanika, sosede, sina, hčere, mame, temveč tudi v vlogi geja in lezbijke! Tu mi recimo pride na misel spor, ki sem ga imel z Ministrstvom za zdravje okoli njihovega nesofinanciranja aids dejavnosti. Svoje vedenje so spremenili, ko sem jim zagrozil, da bomo prekinili vse sodelovanje z njimi. To pa tudi ne bi šlo, saj jih velik odstotek okuženih med geji sili, da z geji na nek način le sodelujejo (že zaradi vprašanj iz tujine). Trmoglavosti mesta Ljubljana se gotovo tudi da stopiti na prste, včasih s pomočjo tujine. Morda pa bi veljalo napisati pisemce županoma Pariza in Berlina, ki se bosta gotovo kdaj srečala s kakim našim županom ali županjo? In takih primerov je nič koliko. Protesti, nesodelovanje, bojkotiranje in drugi načini, kakršne so uspešno uporabljali že v tujini. Verjetno je potrebno ob delu s strejti postaviti svoje pogoje, če naj bi bilo sodelovanje enakopravno ali zadovoljivo za obe strani.
Osebno pa mi vseeno ni pogodu ta nestrpna drža do strejtov. V njej se sicer počutim močnejšega, kot da sem bolj zadovoljen s sabo, a obenem bolj osamljen. Sicer pa pravijo, da prijatelja spoznaš v nesreči. In če nič drugega, me je leto naučilo, da je teh prijateljev vsak dan manj. So pa zato toliko bolj vredni.

Ljubljana, 30. 12. 2001


Vrni v seznam kazala - LESBO 13/14

LLOBBY - notranji |
LLOBBY - zunanji | RUSIJA | TEMA3MESEČJA - Nasilje| VEN IZ KLOZETA | ŠOLA | KULTURA | LITERATURA | PORTRET - Ljudmila Poljanec | SCENA | PORNOVIZIJA | EVA (strip) | SUMMARY (in English)

Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4