Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 13/14
Id. 2001: TEROR

Vrni v seznam kazala - LESBO 13/14

LLOBBY - notranji

Nizki start | Kdo krati pravice | Zakaj sem postal | Geto vrača udarec | Ljubljana po Stonewallu | Novice


GETO VRAČA UDAREC
Nataša Velikonja

kaj se je dogajalo gejem, lezbijkam, biseksualcem in heteroseksualcem
v letu 2001


Leto 2001 je bilo za gejevski in lezbični aktivizem ter homo sceno na splošno precej dinamično. Na eni strani se v državi in družbi rapidno zvišujejo različne oblike nestrpnosti in diskriminacij, na kar aktivisti in aktivistke sistematično in učinkovito reagirajo. A pomembna in v marsičem odločilna razlika se kaže predvsem v tem, da je vse dogajanje tega leta s precejšnjo intenzivnostjo vdrlo v sam javni prostor, to pa je omogočilo, da dobijo v njem ponovno mesto tudi diskurzi o homoseksualnosti — upajmo, da tokrat nepovratno. Tam so namreč že bili, v davnih osemdesetih, preden jih je nacionalna evforija znova potisnila na subkulturni rob.

1. Zadeve so se začele odvijati že okrog pomladnega referenduma o umetni oploditvi z biomedicinsko pomočjo. Strah pred novimi oblikami družinskih skupnosti in veselje do starih konvencij zasebnega življenja sta tedaj v popolnosti prevladala: lahko bi rekli, da je izid referenduma pokazal predvsem na jasno težnjo h konsolidaciji in reprodukciji heteronomnih spolnih, pa tudi seksualnih vlog. To je bilo očitno skozi sklicevanje na edini, nuklearni tip družinske skupnosti, ki je kot normativ obstajal pred vsemi spremembami družinskega življenja, ki smo mu priča v zadnjih desetletjih. Pred ponavljajočo se mantro o nujnosti očeta in matere kot predpogoja zdrave rasti otroka so torej klonili tako liberalci kot konservativci, tako levi kot desni, vsi trdno prepričani, da je spolna razlika temeljna garancija družbenega reda, varnosti in sožitja.

2. V tem času se je zgodil incident v ljubljanski Cafe Galeriji, ko je redarska služba prepovedala vstop v kavarno dvema gejema. To je bil sicer re-make brezštevilnih podobnih, a pritajenih kršitev in zagat, ki jih lezbijke in geji vsakodnevno doživljamo zgolj zaradi seksualne usmerjenosti, zaradi glasnega in javnega protesta pa je bil predvsem re-make dogodka izpred sedmih let, ko je najemnik lokala na Ljubljanskem gradu gladko prepovedal praznovanje desete obletnice gejevskega gibanja, ki bi se moralo tam zgoditi. Eksces, ki si ga je dovolil najemnik Cafe Galerije, je tokrat rezultiral v julijski akciji homo izpostave Urada za intervencije, v “Obvoznici mimo nestrpnosti”, ki je ponovno obudila akcijski, poulični, frontni nastop civilne družbe proti homofobiji. Simbolna zasedba ulice kot javnega prostora je poudarila tudi zahteve po ponovni presoji uveljavljenih meja med javnim in zasebnim, ki diferencirajo in hierarhizirajo različne oblike seksualnosti in seksualnih identitet.

3. Primer s Cafe Galerijo in akcija, ki je sledila, sta bila tako medijsko in mnenjsko odmevna, kot je v jeseni sprožena ovadba dr. Janeza Ruglja državnemu tožilstvu zaradi spodbujanja nestrpnosti. Tudi v tem primeru gre za poseg v javni prostor in njegove meje: omenjeni je namreč v enem od svojih intervjujev — kot že ničkolikokrat doslej — razpredal o gejih kot “degenerirancih”, “izvržkih narave” in podobno. Ne glede na izid ovadbe je najpomembnejša zgodba, ki bo morda izšla iz že začetih polemik, vprašanje kategorije “svobode govora”, ki naj artikulira javni prostor kot mesto občega, ne pa večinskega. Zgleda namreč, da je doktor Rugelj svoj medijski kapital dodobra izgradil prav na kalkuliranju z močjo, z doslednim napadanjem najšibkejših socialnih skupin, žensk, homoseksualcev, zdaj, v atmosferi islamofobične srditosti, tudi muslimank — to je, z dikcijo, ki sicer nabira visoke javnomnenjske odstotke. Po drugi strani pa ŠKUCova ovadba izhaja iz izhodišča, da so standardi občega prav lepo artikulirani tako v ustavi kot zakonodaji — in ti omejujejo pravice in svoboščine, če te posegajo v pra-vice in svoboščine drugega. Ali sovražni govor sodi v kategorijo svobode govora, pa je dilema, ki postaja v svetovnem merilu izjemno in dolgoročno pomembna. Dobro bi bilo, da bi se v polni meri razmahnila tudi tod.

4. V teku leta 2001 je bilo še mnogo primerov, ki so uspešno razbijali globoko javno amnezijo glede tematik homoseksualnosti: naj omenim protest Društva za nenasilno komunikacijo, ko je Srednja šola tiska in papirja odpovedala sklop delavnic o nasilju zaradi delavnice o homoseksualnosti. Novembra je slovenski PEN poslal Ministrstvu za kulturo protest zaradi suma diskriminacije nad dvema ustvarjalkama, ki pišeta literaturo z lezbično tematiko. Julija 2001 je v javnost udarila Raziskava o diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti, ki sta jo izvedli Mednarodna zveza gejev in lezbijk ILGA in lezbična sekcija ŠKUC-LL. Raziskava je pokazala, da je konkretno izkušnjo diskriminacije ali nasilja doživel vsak drugi gej ali lezbijka, in sicer na različnih ravneh, od zaposlovanja, stanovanjske problematike, zdravstva, vojaščine, policij-ske obravnave, če pri tem odmislimo neenakopravni zakonodajni status, ki ga državni aparat, kot zgleda, še ne misli opustiti.

5. Vse leto so se začenjale nove iniciative in nadaljevale stare. 1. maja se je na Metelkovi 6 odprla Lezbična knjižnica, ki gasi predvsem študentsko žejo po aktualnem gradivu glede tematik, ki vstopajo v politično ali družbeno življenje, to je, o registriranem partnerstvu, starševstvu gejev in lezbijk, zgodovini feminizma, gej-lezbičnega gibanja, študijah spolov in seksualnosti. Knjižnica vztraja na prostovoljnem delu in ob knjižnih donacijah, obljubo o stabilnem financiranju, ki se je županji Mestne občine Ljubljana prismehljala na lice v soju medijskih žarometov po julijski “Obvoznici”, pa je medtem tiho snedel začetek izgradnje nogometnega stadiona za 20 tisoč prepričanih volilcev in volilk.

Če smo se iz dogajanj ob prelomu v devetdeseta naučili, kako bliskovito lahko poniknejo nastavki govora o človekovih in državljanskih pravicah gejev in lezbijk, je iz dinamike leta 2001 jasno, da je boj za interpretacijo znova odprt. Poskusimo ga izpeljati tako, da nad njim ne bo znova in dokončno prevladala nova lestvica prioritet.


Vrni v seznam kazala - LESBO 13/14

LLOBBY - notranji |
LLOBBY - zunanji | RUSIJA | TEMA3MESEČJA - Nasilje| VEN IZ KLOZETA | ŠOLA | KULTURA | LITERATURA | PORTRET - Ljudmila Poljanec | SCENA | PORNOVIZIJA | EVA (strip) | SUMMARY (in English)

Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-13/14

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4