Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Zadnja številka
Pravkar izšli deli
Nataša Velikonja: PLEVEL in
Shari Benstock: ŽENSKE
Z LEVEGA BREGA
.
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.
Vrni v seznam

Jeanette Winterson
POMARANČE NISO EDINI SAD (2001)

(prevod Mateja Petan; ŠKUC Vizibilija, Ljubljana 2001)

Jeanette Winterson se je rodila leta 1959 v Manchestru v Veliki Britaniji, kjer je kot posvojenka odraščala v evangeličansko prenapetem verskem okolju. To jo je spodbudilo, da je z osmimi leti tudi sama pričela pridigati in pridige celo pisati. Videti je bilo, da bo življenje posvetila misijonarskemu poklicu, vendar, kot pravi sama, se to ni obneslo. Njeno nagnjenje k "nenaravnim strastem" jo je od cerkve nepreklicno oddaljilo. Zaradi lezbištva je pri petnajstih letih zbežala od doma. Nato se je preživljala z raznimi priložnostnimi deli: vozila je sladoledarski voz, bila hišnica v psihiatrični ustanovi, pripravljala je trupla pokojnikov za pokop... Šolanje je nadaljevala na St. Catherine's College v Oxfordu, po diplomi pa se je leta 1981 preselila v London in tam delala v Roundhouse teatru ter v založništvu.

Leta 1985, ko je bila finančno povsem na psu, je objavila prvi roman Oranges Are Not the Only Fruit, avtobiografsko fikcijo, ki živo, občuteno in humorno portretira absolutistično miselnost krščanskih fundamentalistov in njihovo ognjevito homofobno sovraštvo. Z duhovito inverzijo tradicionalne religioznosti ji uspe obrniti pripoved, z uporabo naslovov sedmih poglavij iz prvih sedmih knjig Stare zaveze pa uvesti nov zasuk v do tedaj "klasični" lezbični coming-out naraciji. Pisateljica je za pričujoči roman prejela nagrado Whitbread Prize za najboljši prvenec. Pozneje je napisala tudi scenarij za istoimenski film, ki ga je leta 1990 posnela britanska TV v izvrstni režiji Beeban Kidron. Film je bil prav tako uspešen, kot literarna predloga, po kateri je bil narejen, in je prejel nagrado British Academy of Film and Television Arts za najboljšo dramo.

Jeanette Winterson, izrazita predstavnica postmodernizma, je s svojo izjemno imaginacijo in briljantnim intelektom nedvomno močno zaznamovala angleško in svetovno književnost 20. stoletja. Razrahljala in premaknila pa je tudi meje tradicionalnega lezbičnega romana. Tako v avtobiografskem romanu Oranges Are Not the Only Fruit lezbijke nastopajo tako rekoč "v stranski vlogi", pa vendar je prav ta knjiga - zaradi svoje iskrivosti in prekrivanj številnih kulturnih kategorij in pozicij - "lezbična" uspešnica par excellence!

Jeanette Winterson s svojo ljubico, Margaret Reynolds (predavateljico angleškega jezika in sodobne umetnosti na Queen Mary College, University of London), trenutno živi v Londonu ter na gloucestershirskem podeželju

Zbrana dela:
Oranges Are Not the Only Fruit (1985)
Boating for Beginners (1985)
The Passion (1987)
Sexing in the Cherry (1989)
Written on the Body (1992)
Art and Lies (1994)
Art Objects (1995, zbirka esejev)
Gut Symmetries (1997)
The World and Other Places (1998, zbirka kratkih zgodb)
The Powerbook (2000)

Scenarij za film Oranges Are Not the Only Fruit (BBC TV, 1990)
Scenarij za film Great Moments (BBC2, 1994)
Scenarij za film The Passion (Miramax, 2001)

VRNI NA VRH

 

Izšle knjige pri zbirki ŠKUC-Vizibilija:

Teresa de Lauretis: FILM IN VIDNO (1998)
Nataša Velikonja: ŽEJA (1999)
Monique Wittig: ESEJI (2000)
Kelley Hays-Gilpin in David S. Whitley (ur.): ARHEOLOGIJA SPOLOV (2000)
Jeanette Winterson: POMARANČE NISO EDINI SAD (2001)
Lillian Faderman: VEČ KOT LJUBEZEN MOŠKIH (2002)
Varja Velikonja: KO SE MRTVE PREBUDIMO: re vizija kot način pisanja
Sara Lubej: HLADEN POT
Nataša Velikonja: PLEVEL
Shari Benstock: ŽENSKE Z LEVEGA BREGA


Knjižna zbirka VIZIBILIJA pri založbi ŠKUC je ustanovljena leta 1998. Sodi med najpomembnejše projekte lezbične sekcije ŠKUC-LL.

Več o založbi.
NAZAJ NA NOVICE