Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 13/14
Id. 2001: TEROR

Vrni v seznam kazala - LESBO 13/14

LLOBBY - notranji

Nizki start | Kdo krati pravice | Zakaj sem postal | Geto vrača udarec | Ljubljana po Stonewallu | Novice


LJUBLJANA PO STONEWALLU
BUZI press
LETAK OB MANIFESTACIJI
FOTO ARHIV IZ OBVOZNICE

6. julija 2001 se je — kot reakcija na dogodek v Cafe Galeriji, ko je redar prepovedal vstop v lokal Branetu Mozetiču in njegovemu kanadskemu kolegu, pesniku Jean-Paul Daoustu — zgodil ljub-ljanski Stonewall, manifestacija Obvoznica mimo nestrpnosti (v organizaciji glbt sekcije Urada za intervencije — bUZI). Upor proti razraščajoči se homofobiji in ostalim rasizmom se je začel v obliki politično kulturne akcije pred Galerijo ŠKUC na Starem trgu 21 v Ljubljani, kjer so se manifestom in nagovorom različnih civilno-družbenih in nevladnih skupin ter posameznikov (Amnesty International, Društvo za nenasilno komunikacijo, Mirovni inštitut, Društvo za teorijo in kulturo hendikepa — YHD, Urad za intervencije — UZI, dr. Mirjana Ule iz Univerze v Ljubljani, Janez Belina, sam žrtev rasističnega izživljanja ljubljanskih skinov) pridružile revolucionarno in bojevito razpoložene Štrumpant'l Sisters z mobilizacijsko himno Free Your Mind, trans kraljica Salomé, René ter performerka Irena Duša (Teater Gromki) z duhovito impro-vizacijo fragmenta predstave Debbie da dol Dallas. Demonstracij, podkrepljenih s številnimi panoji, piščalkami, motorji (bajkerjev iz skvota na Metelkovi in motoriziranih lezbijk, ki so po centru Ljubljane prevažali transvestitske dame Marlenno, Emperatrizz in Daphne) in ostalimi rekviziti, se je udeležilo okrog tristo ljudi, kar je preseglo še najbolj optimistična pričakovanja. V medijski spomin pa se je posebej zapisala tudi okoli 100 m2 velika mavrična zastava, ki so jo demonstrantke in demonstranti — potem, ko se je povorka izpred Galerije ŠKUC odpravila na pohod po ulicah starega mestnega jedra, pri čemer je obšla Cafe Galerijo kot nevralgično točko nestrpnosti proti homoseksualcem — ob pozivih županji, naj zaščiti pravice gejev in lezbijk v mestu, razvili pred Mestno hišo. Zatem se je dogajanje preselilo na Prešernov trg in v Mesto Metelkova.

Razen posamičnih poskusov skinov (ti so nekaj dni pred demonstracijami na svojih spletnih straneh “pederski golazni” napovedali Armagedon in boj do končne iztrebitve), ki so želeli povzročati pretepe (policija jih je pri tem ustavila), izgredov ni bilo. Meščani in meščanke prestolnice so si tako prvič v zgodovini v živo ogledali parado ponosa istospolno usmerjenih sodržavljank in sodržavljanov. Pomembno je tudi to, da so se akciji z vzporedno manifestacijo No Border Camp v Petišovcih pridružili antiglo-balisti. Moderatorja prireditve, Tatjana Greif (Škuc LL) in Roman Kuhar (Mirovni inštitut) sta izrazila solidarnost lezbijkam in gejem v Beogradu, ki so bili nekaj dni prej, ob paradi ponosa, žrtve brutalnosti srbskih nacionalistov in fašistov.

Ob zglednem zanimanju medijev je bila ena vidnejših posledic dogodka tudi sprejem petčlanske delegacije lezbijk in gejev pri županji Mesta Ljubljana, Viktoriji Potočnik, ki se je z njimi dve uri pogovarjala o položaju gejev in lezbijk pri nas in pri tem obljubila stabilno finančno podporo kulturnim in izobraževalnim glbt projektom. Od tega so, vsaj zaenkrat je tako videti, ostale le lepe besede, pogovore pa je sklenila s skupno tiskovno konferenco in izjavo za medije.
Vrni v seznam kazala - LESBO 13/14

LLOBBY - notranji |
LLOBBY - zunanji | RUSIJA | TEMA3MESEČJA - Nasilje| VEN IZ KLOZETA | ŠOLA | KULTURA | LITERATURA | PORTRET - Ljudmila Poljanec | SCENA | PORNOVIZIJA | EVA (strip) | SUMMARY (in English)

Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4